ASPA continuă eutanasierea câinilor, la București. 10.000 de câini au fost eutanasiați deja

de:
23 iun. 2014
2 Afișari
ASPA continuă eutanasierea câinilor, la București. 10.000 de câini au fost eutanasiați deja

Managerul ASPA, Răzvan Băncescu, a anunțat luni că va aștepta motivarea sentinței judecătorești în cazul de la Curtea de Apel în care s-a decis suspendarea normelor de aplicare ale legii referitoare la eutanasierea câinilor. Programul de eutanasiere va continua, deci, la București, până la motivare. 

Guvernul, prin ANSVSA, poate contesta decizia Curții de Apel în termen de cinci zile lucrătoare. 

Răzvan Băncescu a mai anunțat că, până acum, în cele nouă luni de program, au fost prinși 25.000 de câini fără stăpân, din care au fost eutanasiați 10.000. De asemenea, în urma acestor măsuri, numărul persoanelor mușcate de câini a scăzut cu 75%. 

”CAB a stabilit, pentru moment, sa suspende hotararea de Guvern prin care au fost aprobate normele metodologice de aplicare a Legii 258. Dupa aceasta decizie, Curtea are un termen pentru a redacta motivarea, termen in care lucrurile merg ca si pana acum. Mergem inainte cu programul anuntat pentru Bucuresti. In acest moment, hotararea este valabila in forma publicata in Monitorul Oficial si isi produce efectele. In acest moment, activitatea ASPA nu este afectata, implicit programul de gestionare functioneaza in continuare, si solicitam Guvernului sa depuna contestatie in termenul stabilit, de 5 zile lucratoare, pentru ca altfel vom ajunge la situatia de a bloca anumite activitati prevazute de aceste norme. Din acest motiv, ASPA inainteaza catre Guvernul Romaniei si respectiv ANSVSA, ca autoritate de specialitate, o solicitare de interventie rapida, in sensul contestarii deciziei CAB”, a declarat, luni, Răzan Băncescu.

Potrivit acestuia, dacă nu se va lua o decizie rapidă în favoarea ASPA, va scapa de sub control situatia pe care autoritatea a reusit sa o echilibreze pana in acest moment, in Bucuresti, in privinta cainilor fara detinator. ”Desi interventia ONG-ului a fost pentru trei puncte din Hotararea de Guvern, s-a suspendat hotararea in intregime. Noi, si azi, si in zilele urmatoare avem toate echipele in teren, functionam normal si ducem la bun sfarsit programul de gestionare. Acum, la 9 luni de la initierea proiectului in Bucuresti, am ajuns sa reducem cu 75% numarul persoanelor muscate. Daca decizia si contestatia Guvernului nu va primi o solutie favorabila, abia atunci vom ajunge in situatia in care sa stopam proiectul pentru Bucuresti, de fapt, el fiind incetinit prin oprirea eutanasierilor. Am capturat, pana in acest moment, peste 25.000 de caini din Bucuresti, urmeaza sa facem o evaluare a numarului de caini fara stapan care mai sunt in Bucuresti si vom comunica ulterior rezultatele. La acest moment suntem in grafic, in functie de ce urmeaza sa se intample din punct de vedere administrativ si juridic, vom vedea ce masuri vom lua. Speram ca Guvernul, in primul rand prin ANSVSA – autorul normelor de aplicare – sa depuna contestatie fata de prezenta decizie si sa actioneze in interesul cetateanului. Prioritatea nosstra este sanatatea si siguranta bucurestenilor, urmand ca lucrurile de finete sa fie pe locul doi. ASPA a lucrat si lucreaza in baza unei legi, si pana acum tot programul a fost aplicat si s-a dovedit ca rezultatele au fost benefice”, a mai spus Băncescu.

Întrebat ce se va întâmpla cu programul de gestionare a câinilor fără stăpân din București dacă hotărârea instanței rămane asa cum e acum, Băncescu a declarat: ”Sper sa nu ramana asa si sa putem continua programul, altfel, vom intra intr-o vacanta judecatoreasca si se vor lungi foarte mult dezbaterile pe acest proiect si este periculos pentru ca suntem intr-o perioada cu multe fatari. Daca nu actionam cat mai repede dupa monta de la sfarsitul primaverii, va trebui sa recuperam apoi in toamna tot ce am pierdut vara aceasta”, a subliniat Băncescu.

Șeful de proiect al ASPA a mai anunțat că eutanasierea maidanezilor va continua pana la redactarea motivarii hotararii judecatoresti care a suspendat normele de aplicare a legii care permite eutanasierea cainilor fara stapan, dar și că va căuta toate ”subterfugiile posibile” pentru continuarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân. ”Vom inceta eutanasierile cand vom primi motivarea CAB pentru aceasta decizie. Speram sa se judece de urgenta recursul si sa fie favorabil. Termenul prevazut este de 5 zile. In mod normal, Guvernul trebuie sa atace si sa se si judece de urgenta, pentru ca pe 1 iulie se intra in vacanta judecatoreasca. In momentul de fata capturam in plin, mergem pe reclamatii, avem si programul prin care luam la picior zone din Bucuresti. Tragem sa ducem la indeplinire programul asa cum l-am anuntat. Pe contencios administrativ si fiscal e exact ca la hotararile de Consiliu General, care sunt atacate in contencios administrativ, dar pana la solutionare isi produc efectele. Mai avem locuri in adaposturi, dar in cazul in care se va ajunge la blocarea eutanasierii acestea se vor suprapopula. Cautam toate posibilitatile juridice si administrative sa nu ne blocam nici in situatia in care se va solutiona negativ pentru noi contestatia Guvernului. Cautam toate subterfugiile posibile sa putem functiona”, a conchis Băncescu.

Curtea de Apel Bucuresti a suspendat, vineri, normele de aplicare a legii pentru gestionarea cainilor fara stapan, potrivit unui comunicat remis B365.ro de Vier Pfoten.

Cookies