ASPA: Anul trecut, am capturat aproximativ 1700 de câini din București, cei mai mulţi din Sectorul 6. Și leapșa pe responsabilități continuă 

24 ian. 2023
333 afișări
ASPA: Anul trecut, am capturat aproximativ 1700 de câini din București, cei mai mulţi din Sectorul 6. Și leapșa pe responsabilități continuă 
ASPA: Anul trecut, am capturat aproximativ 1700 de câini din București, cei mai mulţi din Sectorul 6. Și leapșa pe responsabilități continuă  | Sursa foto: ASPA

ASPA face, pe pagina sa de Facebook, ceea ce numește “Precizări legislative”. De fapt, o postare despre responsabilități, după tragedia de la Lacul Morii din București, acolo unde Ana Oros, o femeie care ieșise la alergat, a fost omorâtă de o haită de câini:

Conform OUG 155/2001, ASPA este responsabilă de capturarea câinilor fără stăpân care circulă liber și fără însoțitor pe domeniul public al Municipiului București. ASPA are competențe doar pe raza Municipiului București, doar pe domeniul public și doar pentru ridicarea câinilor. fără stăpân.

Cine răspunde de câinii fără stăpân din București – leapșa pe responsabilități

ASPA mai spune că primăriile de sector sunt, la rându-le, obligate să aibă servicii resposabile de câinii fără stăpân din București. 

Conform OUG 155/2001, articolul 1 (1) – «Consiliile locale, respectiv Consiliul General al Municipiului București, au obligația de a înființa, în funcție de necesități, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân»  Singura primărie de sector din București care are un astfel de serviciu înființat este Primăria Sectorului 1. Acest serviciu capturează câinii de pe raza Sectorului 1 și îi cazează în adăpostul propriu de la Odăi.

ASPA mai transmite că poliţiile locale şi poliţia naţională pot verifica proprietarii de câini, pot verifica dacă animalele sunt sterilizate şi microcipate, dacă sunt ţinute pe proprietăţi private îngrădite corespunzător, în aşa fel încât acestea să nu aibă acces pe domeniul public. În același timp, amintește ce a făcut instituția  în 2022:

În 2022, ASPA a achiziţionat pentru prima dată instrumente de capturare non-traumatice, precum cuşti-capcană pentru animale mari şi mici, plase de capturare, mănuşi profesionale anti-muşcătură. În dotarea echipajelor existau deja crose pentru contenţie şi arme cu tranchilizant. Au fost cumpărate şi cuşti noi de transport pentru câini, pe două dimensiuni, confecţionate special pentru nevoile echipajelor şi bunăstarea animalelor, precum şi echipamente de protecţie pentru angajaţi. Totodată, au fost reparate maşinile de intervenţie pentru siguranţa angajaţilor şi a animalelor.

1700 de câini maidanezi capturați de ASPA în 2022

Anul trecut,  ASPA a capturat din Bucureşti aproximativ 1700 de câin, cei mai mulți din Sectorul 6 al Capitalei.

  •  Sectorul 6 – 381 de câini
  • Sectorul 5 – 358 de câini
  • Sectorul 2 – 285 de câini
  • Sectorul 4 – 268 de câini
  • Sectorul 3 – 238 de câini
  • Sectorul 1 – 150 de câini

Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) este un serviciu public al Municipiului București, cu personalitate juridică și se află, din punct de vedere administrativ, în subordinea Consiliului General al Municipiului București. ASPA e o instituție finanțată, în principal, din bugetul local al Municipiului București. Responsabilitățile sale sunt de gestionare a animalelor fără stăpân din București și administrează trei centre de adopții: ASPA Pallady, ASPA Mihăilești și ASPA Bragadiru.

Îți recomandăm să citești și:

 

Cookies