Asociaţia Pro Infrastructură: Metroul de Drumul Taberei ar putea fi gata în toamna lui 2019

de:
11 sept. 2018
0 Afișari
Asociaţia Pro Infrastructură: Metroul de Drumul Taberei ar putea fi gata în toamna lui 2019

Reprezentanţii API au vizitat magistrala de metrou M5 Drumul Taberei-Eroilor. „Am ales să mergem la Eroilor, Academia Militară și Râul Doamnei, punctele care sunt cele mai întârziate. În plus, am ajuns și la Valea Ialomiței, acolo unde stadiul este foarte avansat atât la stație, cât și la depou”, spun aceştia într-un comunicat.

Ei adaugă că este dificil de estimat când se va inaugura linia, pentru că licitația sistemului de siguranță și automatizare a circulației nu are un deznodământ.

„Oficialii Metrorex se pare că doresc să semneze, acum în septembrie, contractul pentru acest sistem cu firma desemnată câștigătoare, chiar dacă bătălia în instanță nu s-a terminat, compania contestatoare putând face recurs”, spun reprezentanţii API.

Ei arată că din momentul în care contractul este parafat, trebuie să așteptăm cel puţin 9 luni de zile operaționalizarea sistemului de management al traficului, fără de care trenurile de metrou nu pot circula având călători la bord.

„Testele (fără pasageri) sunt programate a începe în ianuarie. Realist vorbind, estimarea noastră, în acest moment, este că deschiderea va fi undeva în toamna lui 2019, dacă se va semna în următoarele 30-60 de zile contractul amintit mai sus și dacă se vor accelera lucrările în stațiile întârziate”, estimează reprezentanţii Asociaţiei Pro Infrastructură.

De asemenea, aceştia mai spun că documentația licitației pentru achiziția noilor trenuri de metrou ale acestei magistrale a fost trimisă pe SICAP (platforma care înlocuiește SEAP).

Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) trebuie să își dea acordul și apoi pot fi depuse ofertele. Intenția Metrorex este de achiziționa, într-o primă fază, 13 garnituri pe Drumul Taberei-Eroilor și apoi încă 13 aferente secțiunii Eroilor-Iancului (când aceasta va fi construită).

„Cert este că la inaugurare pe M5 vom avea garnituri Bombardier luate de pe alte linii. Rămâne de văzut cum va fi afectat traficul (și așa aglomerat) de pe restul rețelei”, mai spun reprezentanţii API.

Devizul proiectului Magistralei 5 este de 3,2 miliarde de lei, investiţia fiind, practic, de 2,65 miliarde de lei din fonduri structurale nerambursabile în cadrul Programului Operaţional Sectorial – Transport 2007- 2013 şi Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020.

Metrorex a selectat, la finele lunii februarie 2011, consorţiul format din Astaldi (Italia), FCC (Spania), Delta ACM şi AB Construct (România) pentru a realiza tronsonul Eroilor – Drumul Taberei.

Magistrala 5, tronsonul 1 (Eroilor – Drumul Taberei), va avea aproape 7 km lungime, 10 stații şi depou (Râul Doamnei, Constantin Brâncuşi, Valea Ialomiţei, Romancierilor, Parc Drumul Taberei, Tudor Vladimirescu, Favorit, Orizont, Academia Militară, Eroilor).

Peste 64.000 de bucureşteni ar urma să beneficieze de noua secţiune, care vor călători între cele două puncte ale oraşului în mai puţin de un sfert de oră.

Magistrala 5 are trei secţiuni: Eroilor – Drumul Taberei, Eroilor – Iancului, respectiv Iancului – Pantelimon.

Cookies