Asociaţia Municipiilor din România: Ce se va întâmpla cu blocurile care nu vor fi reabilitate termic

de:
11 dec. 2015
3 Afișari
Asociaţia Municipiilor din România: Ce se va întâmpla cu blocurile care nu vor fi reabilitate termic

Pe agenda întâlnirii s-au aflat următoarele teme:
1. Alocarea resurselor financiare către administrația publică locală
2. Identificarea și eliminarea vulnerabilităților în absorbția fondurilor europene
3. Respectarea procedurii de consultare a structurilor asociative APL la elaborarea proiectelor de acte normative
4. Profesionalizarea administrației publice locale
5. Adoptarea de urgență de către Guvern a unui act normativ prin care să se reglementeze procedura de ridicare și depozitare a vehiculelor staționate sau oprite neregulamentar, pentru a fi posibilă aplicarea de către autoritățile publice locale a prevederilor OUG nr. 195 / 2002.

Referitor la proiectele implementate de administraţia publică locală finanțate din POR 2007-2013, ce nu pot fi finalizate până la 31.12.2015, reprezentanții MDRAP și-au arătat disponibilitatea pentru găsirea unor soluții care să evite intrarea în incapacitate de plată a autorităților publice locale, astfel:

pentru proiectele finanțate în cadrul schemei de eficiență energetică a blocurilor de locuințe, MDRAP a oferit soluția reducerii scopului proiectelor, însoțită de o reducere bugetară proporțională, prin modificarea contractelor de finanțare încheiate cu beneficiarii: blocurile care se pot finaliza în termenele asumate de beneficiari, dar nu mai târziu de 30.06.2015, vor rămâne în contractele de finanțare inițiale, iar restul blocurilor vor putea face obiectul unor contracte de finanțare în cadrul POR 2014-2020.
Ministerului Finanţelor Publice a iniţiat un proiect de ordonanţă de urgenţă care prevede o serie de măsuri, printre care şi cea conform căreia beneficiarii împrumuturilor obţinute pentru asigurarea prefinanţării şi/sau cofinanţării proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile din perioada de programare 2007-2013, acordate potrivit prevederile OUG nr. 2/2015, vor putea utiliza în anul următor, cu aceeaşi destinaţie, sumele rămase neutilizate la finalul anului 2015. Proiectul urmează să fie supus aprobării Guvernului.

Consultările dintre Asociaţia Municipiilor din România şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice vor avea un caracter periodic, în scopul preluării solicitărilor municipiilor şi rezolvării acestora cu celeritate de către ministerele competente.

Asociaţia Municipiilor din România mulţumeşte domnului Viceprim-ministru Vasile Dâncu şi reprezentanţilor MDRAP prezenţi la întâlnire, pentru disponibilitatea manifestată şi îşi arată aprecierea pentru deschiderea cu care au fost tratate problemele supuse atenţiei.

 

Cookies