Asistenţii medicali protestează în faţa Ministerului Sănătăţii

de:
12 mai 2015
0 Afișari
Asistenţii medicali protestează în faţa Ministerului Sănătăţii

Asistenţii medicali au pichetat, marţi, Ministerul Sănătăţii. Ei sunt nemulţumiţi de salariile foarte mici şi spun că după 40 de ani de muncă au salarii care nu depăşesc 1.500 de lei, scrie Realitatea.net.

Ieri, 11 mai, Biroul Executiv al Federaţiei Sanitas s-a întâlnit cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, Ministerului Muncii, Ministerului Dialogului Social şi ai Ministerului Finanţelor. Discuţiile au vizat modalitatea de soluţionare a revendicărilor formulate şi susţinute de către Consiliul Naţional Sanitas.

În cadrul întâlnirii, Sanitas a reiterat determinarea membrilor săi de a susţine elaborarea unui sistem specific de salarizare pentru sectorul de sănătate şi de asistenţă socială care să corespundă actualelor constrângeri ale sistemului, pentru asigurarea unor venituri decente care să pună capăt migraţiei forţei calificate de muncă din ţară.

Un punct important în agenda întâlnirii l-a reprezentat proiectul de OUG pentru modificarea unor acte normative prin care reprezentanţii Guvernului trebuie să reglementeze în regim de urgenţă unele inechităţi salariale grave, recalcularea unor sporuri şi acordarea sporurilor salariale.

Biroul Executiv a cerut reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii asumarea unor termene clare pentru soluţionarea următoarelor revendicări:

– elaborarea Ordinului de Ministru pentru modificarea Ordinului nr. 547/2010 privind regulamentul de sporuri;

– elaborarea cadrului legislativ pentru reglementarea medicinei şcolare;

– reorganizarea Institutului Naţional de Hematologie.

De asemenea, au fost reiterate şi următoarele solicitări:

– elaborarea noii legi a salarizării personalului din sectorul public;

– exceptarea aplicării legii plafoanelor pentru spitalele publice din subordinea autorităţilor publice locale;

– extinderea C.C.M. la nivel de sector prin Consiliul Naţional Tripartit;

– achitarea titlurilor executorii pentru salariaţii spitalelor publice din subordinea A.P.L. care au drepturi salariale câştigate în instanţă.

Sanitas precizează că rezultatele negocierilor nu au fost deosebit de notabile, fiind solicitate noi termene pentru negocierea impactului financiar al măsurilor propuse cu forurile financiare internaţionale. Pentru aceste motive Biroul Executiv a hotărât convocarea Consiliului Naţional Sanitas pentru data de 16 mai, iar în eventualitatea unui eşec al negocierilor, va stabili un calendar al acţiunilor viitoare de protest.

Cookies