FIT CITY

Asistaţii sociali din Sectorul 4, scoşi din „căminul groazei”

Urmare a reclamaţiei formulate de Centrul de Resurse Juridice, privind abuzuri asupra persoanelor internate în incinta Căminului Privat de Vârstnici şi Adulţi cu dizabilităţi din Aldeni, judeţul Buzău, Primarul Cristian Popescu – Piedone a anunţat că vrea doreşte să facă următoarele precizări:

„În astfel de cazuri, în care asistaţii sunt plasaţi în alte locaţii decât cele administrate de Autoritatea Locală Sector 4, periodic, asistenţi sociali se deplasează în teren, pentru a verifica modul în care sunt îngrijite aceste persoane cu nevoi speciale. În urma rapoartelor întocmite de aceştia, în urmă cu aproximativ un an şi jumătate, am decis retragerea celor 30 de persoane adulte, cu dizabilităţi psihice, cuprinse în programul de protecţie socială la nivelul Sectorului 4, care erau internate în acel moment în căminul din localitatea Aldeni. Însoţit de reprezentanţi ai Direcţiei de Asistenţă Socială Sector 4, m-am deplasat personal la faţa locului, constatând că asistaţii social nu beneficiau de îngrijirea corespunzătoare, fiind înghesuiţi în camere insalubre şi prost hrăniţi. Totodată, nu li se acorda asistenţa medicală corespunzătoare diagnosticului, aflându-se într-o accentuată stare de slăbiciune fizică şi psihică, unii dintre ei fiind chiar într-un profund dezechilibru emoţional. Aşadar, am dispus rezilierea convenţiei de colaborare încheiate de D.G.A.S.P.C. Sector 4 cu respectivul cămin şi retragerea asistaţilor, care au fost relocaţi în cadrul Casei de Odihnă „Sfântul Toma” din localitatea Breaza, judeţul Prahova. Am realizat şi o economie bugetară, deoarece costurile necesare îngrijirii sunt mai scăzute, în timp ce condiţiile de îngrijire sunt cele impuse de standardele în domeniu.”

DGASPC Buzău a declanşat o anchetă după ce în presă a apărut un raport al Centrului de Resurse Juridice în care se reclama că asistaţii din căminul de la Aldeni ar trăi în condiţii inumane, ar fi bătuţi, legaţi ori abuzaţi sexual. Concluziile CRJ au fost formulate în urma a două vizite inopinate, în noiembrie 2013 şi în februarie 2014.
Administraţia locală a Sectorului 4 precizează că, de aproape un an şi jumătate, asistaţii sociali pe care îi avea la centrul din localitatea Aldeni au fost retraşi şi reintegraţi în alte centre de profil.  


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button