Asfaltări, after-school, reabilitări și mega-parcare în Sectorul 3 dintr-un credit de 235.000.000lei

de:
28 iun. 2013
1 afișări
Asfaltări, after-school, reabilitări și mega-parcare în Sectorul 3 dintr-un credit de 235.000.000lei

La sfârşitul lunii august 2011, Consiliul Local al Primăriei Sectorului 3 a aprobat „contractarea şi garantarea unei finanţări rambursabile interne în valoare de 235.000.000 lei, cu o maturitate de 10 ani”. Creditul a fost aprobat pentru realizarea unor investiţii publice, printre acestea numărându-se alimentarea cu apă a 20 de străzi, sistematizarea pe verticală la unităţi de învăţământ, modernizarea sistemului rutier pe cinci străzi, construcţia a două clădiri multifuncţionale în incinta grădiniţelor, extinderea unei creşe, realizarea unui bazin de înot în incinta Liceului „A.I. Cuza”, reabilitarea termică a blocurilor, lucrări de construcţii la două parcări subterane şi modernizarea Parcului Titan.

Potrivit anexei Hotărârii Consiliului Local al Sectorului 3, construcţia bazinului de înot cu trambulină ar fi costat 38,6 milioane de lei, parcarea subterană de pe Câmpia Libertăţii era estimată la 12,6 milioane de lei, cea de pe Lucreţiu Pătrăşcanu la 9,4 milioane de lei, iar în Parcul Titan investiţia era de 18 milioane de lei. Sistematizarea pe verticală a unităţilor de învăţământ ar fi costat 29,7 milioane de lei, iar construcţia Pieţei Republica 32,4 milioane de lei.

Între timp, după schimbarea primarului, noua conducere a administraţiei locale a decis să renunţe la o parte din investiţiile propuse de fostul edil, Liviu Negoiţă, şi să aloce fondurile în alte scopuri. 

Cele mai multe fonduri vor fi pentru reabilitarea termică a blocurilor

Astfel, cei mai mulţi bani din creditul de 235 milioane lei, vor fi direcţionaţi către reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe respectiv suma de 211.928.420 lei. „Din acest împrumut, s-au tras anul trecut aproape 40 milioane lei pentru reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe. Acum, o parte din bani vor fi suportaţi din bugetul local, ca să nu mai plătim costuri suplimentare prin dobânzi”, a explicat pentru B365.RO Olga Cojocaru, directorul adjunct al Direcţiei Economice din cadrul Primăriei Sectorului 3. 

Tot din creditul de 235 milioane lei, actualul primar Robert Negoiţă propune execuţia unor clădiri multifuncţionale cu destinaţia de after-school la şcolile gimnaziale Liviu Rebreanu, Al.I. Cuza şi şcolile 82 şi 195, la fiecare din aceste unităţi de învăţământ investiţia fiind în sumă de 2.373.270 lei. 

De asemenea, din acelaşi împrumut bancar, urmează să fie executate lucrări de supraînălţare clădire la Şcoala Gimnazială nr.80 – suma alocată fiind de 2.741.770 lei dar şi realizarea unei clădiri multifuncţionale la Liceul teoretic Bilingv Decebal (3.210.000 lei). 

Lista completă a investiţiilor cuprinse în creditul de 235 milioane euro poate fi consultată aici. 

Cinci străzi de pământ vor avea, în sfârşit, asfalt până la sfârşitul acestui an

Creditul ar urma să acopere inclusiv modernizarea sistemului rutier pe cinci străzi, respectiv Malu cu Flori, Mărului, Malva, Lunca Merilor şi Argonului, aflate în prezent la stadiul de străzi de pământ. „Pe cele cinci străzi noi am pus reţea de apă acum trei ani. Urmează ca Primăria Capitalei să introducă reţeaua de canalizare. Am primit adresă de la PMB (n.r. – Primăria Municipiului Buucreşti) că, în această vară, termină lucrările cu canalizarea şi apoi, vom putea începe noi asfaltarea. De când termină Primăria Capitalei cu canalizarea, nouă nu ne trebuie mai mult de 30 de zile pentru modernizarea sistemului rutier”, a specificat pentru B365.RO Marius Popescu, şeful Serviciului Investiţii, Achiziţii, Contracte din cadrul Primăriei Sectorului 3. 

Mega-parcare publică de peste 1.000 de locuri, în Titan

Din împrumutul de 235 milioane euro, Primăria Sectorului 3 vrea să construiască şi o parcare subterană în parcul Titan, în acest sens fiind alocată până acum suma de 1.854.000 lei. „Parcarea subterană va avea o capacitate de 1.000-1.200 de locuri şi va fi amenajată pe două niveluri”, după cum a declarat anterior pentru B365.RO Silviu Popa, directorul Direcţiei Parcuri Sector 3, administratorul Parcului Titan. Tot în parcul Titan, Negoiţă intenţionează să construiască şi un amfiteatru pentru care administraţia locală a alocat 1.408.000 lei. 

Conform sursei citate, termenul de amenajare a parcării subterane din Parcul Titan este de un an, valoarea totală a lucrărilor fiind estimată de administraţia locală la suma de 38.803.138 lei. Potrivit planurilor administraţiei locale, parcarea din Titan ar urma să fie de cel puţin două ori mai mare decât cea construită la Universitate şi ceva mai mică decât parcarea existentă în complexul sportiv Arena Naţională

„Toate investiţiile aferente creditului bancar de 235 milioane lei urmează să fie realizate în cursul acestui an şi până în 2015, cât este perioada de derulare a împrumutului”, a specificat pentru B365.RO Olga Cojocaru, directorul adjunct al Direcţiei Economice din cadrul Primăriei Sectorului 3. 

Cookies