ARHIVA B365

ASF sesizează DIICOT în cazul fraudei de la Harinvest

Autoritatea de Supraveghere Financiară a sesizat DIICOT pentru manipularea pieţei de capital de către un fost broker de la BCR şi în legătură cu suspiciuni legate de trei angajaţi ai băncii, a amendat cu 10.000 lei directorul general al Depozitarului Central şi cu 7.000 lei patru angajaţi ai SSIF Broker, în cazul Harinvest, relatează Mediafax.

Măsurile şi sancţiunile au fost decise luni de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) la finalul operaţiunilor de control derulate la BCR, SSIF Broker şi Depozitarul Central în privinţa implicării acestora în cazul fraudei de la casa de brokeraj Harinvest din Râmnicu Vâlcea. Controalele au început pe 8 ianuarie şi au vizat tranzacţiile realizate în perioada aprilie 2012 -noiembrie 2013 în cazul BCR şi Depozitarul Central, iar la SSIF Broker în perioada septembrie 2012 – noiembrie 2012, potrivit unui comunicat transmis, luni, de ASF.

În cazul fraudei, brokerul Maria Voinea de la Harinvest ar fi vândut acţiunile din portofoliile a 48 de clienţi pentru a acoperi pierderile rezultate din tranzacţionarea de produse structurate emise de Erste şi SSIF Broker. BCR şi SSIF Broker au fost contrapărţi în tranzacţii derulate de brokerul de la Harinvest.

În privinţa Băncii Comerciale Române, controlul a inclus verificarea unor aspecte privind tranzacţiile de tip sell-out (vânzare forţată, când un broker nu poate deconta tranzacţiile – n.r.), precum şi cele corelate cu acestea, derulate de bancă în perioada aprilie 2012 -noiembrie 2013, având contraparte SSIF Harinvest.

„ASF a concluzionat că persoane din cadrul societăţii (BCR -n.r.), prin acţiunile întreprinse, au realizat tranzacţii care au dat semnale false şi au indus în eroare investitorii şi posibilii investitori în legătură cu cererea şi oferta de acţiuni pentru un număr de 9 emitenţi şi au menţinut la un nivel anormal preţul acţiunilor pentru doi dintre cei nouă emitenţi (în raport cu preţul istoric înregistrat de aceste acţiuni în perioada anterioară), realizând astfel acţiuni de manipulare a pieţei. Prin urmare, ASF a decis să sesizeze PÎCCJ – DIICOT pentru săvârşirea faptei de manipulare a pieţei pentru o persoană care la data evenimentelor avea calitatea de ASIF în cadrul BCR; existenţa unor suspiciuni cu privire la participarea a 3 angajaţi din cadrul BCR la realizarea acţiunii de manipulare a pieţei”, se arată în comunicatul transmis de ASF.

Brokerul de la BCR este cel mai probabil Dan Deak, concediat de bancă în urma scandalului Harinvest, izbucnit în luna noiembrie a anului trecut.

În sesizarea DIICOT, ASF prezintă şi indiciile privind manipularea pieţei de către o persoană care la data evenimentelor avea calitatea de ASIF (agent pentru servicii de investiţii financiare – n.r.) în cadrul Harinvest, fără să precizeze numele acesteia.

Autoritatea menţionează că va urmări implementarea de către BCR a propriilor măsuri anunţate cu privire la reglementările interne.

ASF a aplicat luni şi o amendă, de 10.000 de lei directorului general al Depozitarului Central, Adriana Tănăsoiu, în cazul fraudei de la Harinvest, deoarece „nu a asigurat respectarea prevederilor Codului Depozitarului Central şi nu a dispus măsurile necesare pentru respectarea de către Harinvest a prevederilor Codului”.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button