Cercetare ASF: Prețurile RCA sunt incorecte

de:
28 nov. 2015
0 Afișari
Cercetare ASF: Prețurile RCA sunt incorecte

O cercetare de tip „mystery shopping” realizată de Departamentul pentru protecția consumatorilor din Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și avizată de Consiliul instituției arată că șoferii care cumpără RCA nu sunt analizați conform sistemului bonus/malus, deși acesta este obligatoriu prin lege. Exercițiul ASF relevă că șoferii plătesc cu până la 50% în plus pentru polița RCA din cauza faptului că nu le este aplicat corect sistemul bonus/malus, informează profit.ro.

Autoritatea nu a reușit să determine cu exactitate dacă vinovați pentru inducerea în eroarea a clienților sunt firmele de asigurare sau brokerii, care au acces la baza de date a asigurătorului.

Potrivit legii, brokerul transmite asigurătorului cererea pentru emiterea unei polițe și compania are obligația de a verifica în baza de date CEDAM istoricul de daună al clientului.

Aplicat de la 1 ianuarie 2010, sistemul bonus/malus presupune ca acei șoferi care nu au daune la activ să beneficieze de o reducere a prețului pentru polița obligatorie de răspundere civilă auto (RCA). De asemenea, clienții care au înregistrat daune în ultimii ani vor plăti mai mult decât prețul de bază al asigurării.

Cercetarea ASF a mai descoperit că, în ciuda faptului că legea impune ca prima pentru o poliță RCA emisă de o anumită companie să fie aceeași, indiferent de intermediar, brokerii practică prețuri diferite.

De exemplu, în cazul unei societăți foarte active pe piața RCA, trei din șase brokeri vând polița pentru șase luni cu 413,59 de lei, iar alți trei cu 475,62 de lei, arată documentul consultat de Profit.ro.

Calculul este realizat pentru un șofer care are deține carnet de conducere de mai puțin de 17 ani, dar nu se încadrează în categoria de vârstă de sub 25 de ani.

Cea mai mare diferență de preț este înregistrată în cazul polițelor emise de un asigurător de top 4 pe piața RCA, în cazul căruia un broker vinde cu 613 de lei, față de 325,06 de lei, cât este prima cerută de toți ceilalți cinci intermediari.

Cel mai ieftin RCA s-a scumpit cu o treime din martie până în noiembrie

Documentul obținut de Profit.ro mai arată că prețurile practicate de asigurătorii cu cele mai reduse prețuri din România au crescut și cu 34% față de martie 2015.

Cookies