ASF cere falimentul Euroins. Cea mai mare companie de asigurări auto din România a rămas fără autorizație de funcționare și a intrat în insolvență

17 mart. 2023
117 Afișari
ASF cere falimentul Euroins. Cea mai mare companie de asigurări auto din România a rămas fără autorizație de funcționare și a intrat în insolvență
ASF cere falimentul Euroins. Cea mai mare companie de asigurări auto din România a rămas fără autorizație de funcționare și a intrat în insolvență. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Este oficial. ASF cere falimentul Euroins România. Vineri, 17 martie 2023, Autoritatea de Supraveghere Financiară a anunțat că retrage autorizația de funcționare și constată starea de insolvență a societății.

ASF cere falimentul Euroins

Consiliul ASF transmite că a decis să retragă autorizația de funcționare a celui mai mare asigurator auto din România la această dată: Euroins România, după ce au fost constatate indiciile stării de insolvență a societății.

Totodată, consiliul a mai hotărât promovarea de către Autoritatea de Supraveghere Financiară a unei cereri, astfel încât să se deschidă procedura de faliment și, de asemenea, Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a fost numit administrator interimar al companiei. Sarcina FGA fiind aceea de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului și adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuțiile conducerii societății se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează în momentul în care va fi numit lichidatorul judiciar.

La data de 30.06.2022 societatea nu deține fonduri eligibile pentru acoperirea SCR, situație care se menține și la data de 30.09.2022. Pentru restabilirea cerinței de capital de solvabilitate (SCR) este nevoie de fonduri în cuantum la 2,19 miliarde lei, iar pentru acoperirea MCR fonduri în cuantum de 1,75 miliarde lei. Decizia retragerii autorizației a fost luată în condițiile în care situația Euroins România nu face fiabilă aplicarea unei proceduri de rezoluție, explică ASF.

ASF a amendat Euroins cu peste 16 milioane de lei în perioada 2020-2023

Decizia Consiliului ASF se bazează pe o analiză amplă a situației Euroins România. În acest sens, ASF menționează că, începând cu anul 2020, societatea a făcut obiectul unor acțiuni intense de control, având ca rezultat evidențierea situației reale a companiei.

Între februarie 2020 și ianuarie 2023, Autoritatea a aplicat Euroins 26 de sancțiuni, soldate cu amenzi totale de peste 16 milioane de lei, rezultate din 17 acțiuni de control. Toate sancțiunile aplicate de ASF societății Euroins România au fost confirmate, pe fond sau definitiv, de instanțele de judecată cărora societatea li s-a adresat în contestarea măsurilor, potrivit ASF.

ASF pune la dispoziția românilor documentarea cu privire la rezultatele procesului de supraveghere și control: Sinteza deciziilor luate de Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară în legătură cu societatea Euroins România.

De asemenea, întregul istoric al acțiunilor de control, dar și detalierea neregulilor găsite la Euroins România pot fi consultate AICI. În același document pot fi găsite și motivele pentru care Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis să nu avizeze transferul de active către societatea EIG Re, înregistrată în Bulgaria.

Cookies