ASF a instituit administrarea specială la Astra Asigurări

de:
18 feb. 2014
0 afișări
ASF a instituit administrarea specială la Astra Asigurări

În urmă cu câteva săptămâni, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) anunţa că suspectează Astra Asigurări că a subestimat în mod voit daunele pe care ar putea să le plătească, astfel că rezervele constituite au fost cu 40% mai mici decât era necesar, respectiv cu 100 milioane lei, scrie Realitatea.net.

Pe baza raportului ASF, Banca Naţională a sesizat la momentul respectiv DNA.

Potrivit raportului prezentat de ASF, consultat de Mediafax, privind situaţia financiară a Astra Asigurări, compania ar fi subestimat daunele cu circa 40% pentru a constitui rezerve mai mici cu peste 100 de milioane de lei. ASF apreciază că există un risc mare ca societatea să intre în incapacitate de plată în cazul unei catastrofe naturale, având în vedere că este cel mai mare asigurător de locuinţe, cu 2,15 milioane de contracte, iar necesarul de capital suplimentar ar fi de 278,4 milioane de euro, se spune în raport.

De asemenea, se menţionează că societatea avea la sfârşitul lunii noiembrie un număr de 74.000 de dosare de daună avizate şi nelichidate, adică neplătite.

Potrivit autorităţii de supraveghere, Astra a transferat „defectuos” cel mai mare risc, respectiv cel de catastrofe naturale, printr-o expunere subevaluată şi printr-un plasament către reasigurători fără rating (Panamerican Re – Insulele Cayman şi piaţa CSI). În acelaşi timp, Astra ar fi realizat un transfer alternativ al riscului prin reasigurări „non-tradiţionale”, fără transfer efectiv al riscului, ci doar pentru „cosmetizarea” situaţiilor financiare şi a indicatorilor financiari.

Cookies