Așezămintele Brătianu sunt în pragul prăbușirii totale. Monumentul întruchipează sublimul stilului de arhitectură neoromânesc în București | Foto credit: Alberto Groșescu.
Așezămintele Brătianu au grafitti pe dantelăria de piatră și sunt pline de gunoaie.
Paragină, uitare și abandon, așa arată în prezent reședința lui Ionel Brătianu, politicianul liberal care a contribuit decisiv la înfăptuirea României Mari, prim-ministrul Unirii de la 1918.
Martie 2025, Așezămintele “Ion I. C. Brătianu”. Foto credit: Cristiana Trică.
Ansamblul de arhitectură Așezămintele “Ion I. C. Brătianu”, din strada Biserica Amzei, se degradează în ritm accelerat și se poate prăbuși oricând, „total sau parțial”, se arată în expertiza tehnică a clădirii, realizată încă din anul 2019.
Expertiza tehnică a relevat faptul că structura de rezistență este în pragul prăbușirii parțiale sau totale, odată cu trecerea timpului, ca urmare a lipsei de întrețineri minimale, a acțiunii intemperiilor, a deteriorărilor de natură mecanică, constatându-se apariția multor degradări de profunzime, scrie Unitatea de Management a Proiectului (Ministerul Culturii), pe platforma oficială umpcultura.ro.
Ionel Brătianu în pridvorul reședinței sale din strada Biserica Amzei. Foto credit: MMB.Pridvorul reședinței Brătianu, 2022. Foto credit: Alberto Groșescu.
Numeroase au fost promisiunile pentru consolidarea, restaurarea și reactivarea ansamblului proiectat de arh. Petre Antonescu pentru politicianul liberal Ion I. C. Brătianu. Și, pe cât de numeroase, pe atât de dezamăgitoare.
O casă spectaculoasă, ridicată în stil neobrâncovenesc, pentru un aristocrat: Ionel Brătianu, numit în epocă „Regele neîncoronat al României”
Construcția ansamblului de arhitectură a început în anul 1908 și a fost reședința lui Ionel Brătianu (ministru și prim-ministru al României în repetate rânduri), și a soției sale, Elisa.
Așezămintele “Ion I. C. Brătianu” au deschidere atât dinspre Biserica Amzei, cât și dinspre bulevardul Dacia și sunt inspirate din vechea arhitectură românească tradițională și eclezială, cu elemente orientale, bizantine și renascentiste. Ornamentele Așezămintelor amintesc de Palatul Mogoșoaia, Mănăstirea Văcărești și Hurezi, embleme ale stilului brâncovenesc.
Ionel Brătianu (1894-1927). Foto credit: Muzeul Național Brătianu.2022, Așezămintele “Ion I. C. Brătianu”. Foto credit: Alberto Groșescu.
Mai jos, interviu cu Cristiana Trică, autoare a două volume „Povești din Bellu” (editura Vremea 2024, 2025), pasionată cercetătoare a istoriei vechilor noastre familii boierești.
În anii ’30, la inițiativa Elisei Brătianu, reședința a fost transformată în Așezământul “Ion I. C. Brătianu”, impresionantă și valoroasă bibliotecă publică
Biblioteca, atelierul doamnei Elisa Brătianu și biroul lui Ionel Brătianu sunt încăperile cele mai rafinate ale casei, replică a arhitecturii interioare a caselor domnești brâncovenești proiectate cu bolți, cupole, arce și coloane cu capiteluri, ce simbolizează statutul aristocratic al proprietarului.
Imobilul, de o frumusețe aparte, are încăperi boltite, după modelul vechilor case mănăstirești, uși încadrate cu motive românești, tâmplărie inițial din stejar și nuc și scări interioare din marmură, se arată în prezentarea Romanian Design Week, eveniment desfășurat în anul 2021, cu ocazia redeschiderii Așezămintelor “Ion I. C. Brătianu”.
Imobilul, de o frumusețe aparte, are încăperi boltite, după modelul vechilor case mănăstirești, uși încadrate cu motive românești, tâmplărie( inițial din stejar și nuc), și scări interioare din marmură, se arată în prezentarea Romanian Design Week, eveniment desfășurat în anul 2021, cu ocazia redeschiderii Așezămintelor “Ion I. C. Brătianu”, citește aici.
2022, Așezămintele “Ion I. C. Brătianu”. Foto credit: Alberto Groșescu.Foto: Revista Boabe de Grâu, mai 1933. Dacoromanica.ro.
Așezămintele Ion I. C. Brătianu au fost funcționale până în anul 2012, moment din care au căzut în paragină
În anul 1948, regimul comunist a naționalizat reședința Brătianu și părți din clădire au trecut, pe rând, în subordinea Sfatului Popular al Raionului Stalin, Secției Gospodăriei C.C a Partidului Muncitoresc Român și a ICRAL Herăstrău. Imobilul se află azi în domeniul public al statului și în administrarea Bibliotecii Naționale a României, având statutul de monument istoric.
Martie 2025, Așezămintele “Ion I. C. Brătianu”. Foto credit: Cristiana Trică.
Întrucât nu s-au mai făcut reparații, expertiza tehnică relevă faptul că imobilul se poate prăbuși în orice moment
În data de 20 decembrie 2023, au fost semnate contractele privind serviciile de elaborare a Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenții pentru consolidarea și reabilitarea Așezămintelor Ion I. C. Brătianu. Investițiile sunt finanțate prin Acordul-cadru de împrumut dintre România și Banca de Dezvoltare a Consilului Europei, destinat reabilitării patrimoniului construit.
Martie 2025, Așezămintele “Ion I. C. Brătianu”. Foto credit: Cristiana Trică.
În 2023, Ministerul Culturii promitea consolidarea ansamblului
În august 2023, Raluca Turcan, ministrul Culturii, anunța într-o postare pe facebook că a fost depusă documentația pentru licitarea fazei D.A.L.I (Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție) a proiectării lucrărilor de consolidare și restaurare pentru acest monument istoric aflat într-o stare gravă de degradare. În ultimii ani, imobilul a deservit Serviciul Colecții Speciale al Bibliotecii Naționale a României.
Monumentul de arhitectură s-a degradat în ritm accelerat. Respectând dorința donatorului, clădirea va fi redată publicului ca bibliotecă, unde se vor organiza evenimente culturale, expoziții și conferințe, pentru a evidenția valoarea colecțiilor de carte rară, grafică, periodice vechi, fotografii și documente de arhivă esențiale pentru istoria României și a regiunii sud-est europene.
Investiția de 969.514 de lei fără TVA este inclusă în Proiectul LD 2097 (2021) privind reabilitarea patrimoniului construit și a clădirilor cu destinație culturală, finanțat de Guvernul României în parteneriat cu Banca de Dezvoltare a Consiliului European, implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului.
Imobilul din strada Biserica Amzei 5-7 este înscris în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului cu denumirea Construcție Sediul “Colecții Speciale” și are statutul de monument istoric, cu codul B-II-m-B-18143. După naționalizare, ansamblu de arhitectură fost dat în folosință publică în anul 1963 și este compus dintr-o construcție cu 4 niveluri, construită din cărămidă în perioada 1908-1930.
Martie 2025, Așezămintele “Ion I. C. Brătianu”. Foto credit: Cristiana Trică.Foto: Revista Boabe de Grâu, mai 1933. Dacoromanica.ro.
“Oficial, Așezămintele Brătianu” au intrat în consolidare și restaurare din 2023. În realitate, sunt îngropate în paragină. Noi, românii, parcă suntem ruinofili”
B365: Cristiana Trică, Ministerul Culturii a tot vorbit despre o posibilă consolidare și restaurare a Așezămintelor “Ion I. C. Brătianu”, în timp ce ansamblul se degradează sub ochii tuturor. Practic, structura de rezistență poate ceda oricând. Cum comentați?
Cristiana Trică: Biblioteca Națională susține, într-adevăr, într-un material publicat pe site-ul propriu că Așezămintele au intrat în consolidare și restaurare din 2023! În realitate, clădirile se îngroapă încet și sigur în uitare și paragină. Am citit recent undeva că noi, românii, suntem ”ruinofili”.
Termenul nu există în Dex, deși, din rațiuni evidente, ar trebui să fie inclus. Pare că avem o adevărată vocație pentru ruinare, dovezile sunt peste tot în jurul nostru, în București și nu numai. Așezămintele Brătianu sunt un foarte trist exemplu în acest sens.
2022, Așezămintele “Ion I. C. Brătianu”. Foto credit: Alberto Groșescu.
„Referitor la proprietarul actual al ansamblului, lucrurile nu sunt prea clare”
Cristiana Trică: Biblioteca Națională deține, probabil, o parte a acestora, respectiv spațiul bibliotecii Brătianu și, poate, fostul birou al lui Ionel Brătianu. În ceea ce privește Sala de conferințe a Așezămintelor, denumită ”Sala I. I. C. Brătianu”, aceasta poate fi închiriată de la Centrul Metropolitan de Educație și Cultură „Ioan I. Dalles”, care este în subordinea Primăriei Capitalei.
Așadar, se aplică și aici o rețetă care n-a dat greș niciodată: cu cât sunt mai multe instituții implicate, cu atât mai sigură este condamnarea la distrugere. Fiecare își acoperă nepăsarea cu adrese și proceduri și invocă sărăcia. Așa cum știm, lipsa banilor e o marotă tare dragă administrațiilor noastre incapabile.
Martie 2025, Așezămintele “Ion I. C. Brătianu”. Foto credit: Cristiana Trică.
“Casa a trecut prin multe, încă de la construirea ei. Opoziția lovea cu pietre statuia bătrânului Brătianu de la Universitate și spărgea geamurile de la locuința ”fiului statuei” cum îl numeau, în batjocură, pe Ionel Brătianu”
B365: Ce date noi ați descoperit despre reședința lui Ionel Brătianu?
Cristiana Trică: Tot ce este legat de Brătieni fascinează, iar clădirile din strada Biserica Amzei și povestea lor nu fac excepție. Le-au trecut pragul cei mai importanți oameni din istoria noastră și, încă de la început, au stârnit multe patimi. De exemplu, de la ridicarea casei și până la Primul Război Mondial, după unele întruniri ale opoziției, participanții își făceau o datorie din a lovi cu pietre statuia bătrânului Brătianu de la Universitate și a sparge geamurile de la locuința ”fiului statuei” cum îl numeau, în batjocură, pe Ionel Brătianu.
Ion I. C. Brătianu, premierul Unirii de la 1918. Foto credit: Muzeul Virtual.
“Bulevardul Dinastiei – dinastia Brătienilor, desigur (actual Dacia) a fost croit ca să pună în valoare această casă ”princiară”, afirmau opozanții lui Ionel Brătianu”
Cristiana Trică: Prin 1910, iritat de această casă solidă și elegantă abia apărută în peisajul bucureștean, un cetățean indignat a trimis ziarului Adevărul o lungă misivă. Omul avea convingerea că se urmărește deschiderea unei noi străzi numai ca să fie vizibilă frumusețea casei. Ziarul a alocat prima pagină integral acestui subiecte și documentarea a făcut-o însuși directorul, Constantin Mille.
Desigur, era vorba despre politică: Adevărul era liderul presei de stânga, iar în ziua apariției scrisorii aproape toți liberalii se aflau la București reuniți într-un mare congres. Campania de presă declanșată atunci a durat aproape un an urmărind să demonstreze că bulevardul Dinastiei – dinastia Brătienilor, desigur (actual Dacia) a fost croit ca să pună în valoare această casă ”princiară”, intenționat concepută cu două fațade.
Afirmațiile se mențineau în zona credibilului și găseau susținători cu atât mai mult cu cât Ionel Brătianu, proprietarul, era prim-ministru, iar fratele lui, Vintilă, era primarul Capitalei. Abia s-a stins ecoul acestei campanii că, în timpul Primului Război Mondial, pe când proprietarii erau refugiați la Iași, șeful poliției militare, un anume căpitan Scheible s-a instalat în casa Brătianu, atras de eleganța interioarelor și de frumusețea grădinii.
În societate, părerile erau împărțite. Argetoianu numea, de exemplu, această casă ”o nenorocire” fără să ne spună și de ce. Așadar, creația lui Petre Antonescu nu lăsa pe nimeni indiferent.
2022, Așezămintele “Ion I. C. Brătianu”. Foto credit: Alberto Groșescu.2022, Așezămintele “Ion I. C. Brătianu”. Foto credit: Alberto Groșescu.
„Petre Antonescu, arhitectul Familiei Brătianu. Ionel Brătianu visase să devină arhitect, avea planuri mari pe termen lung, modifica și îmbunătățea”
B365: Care este legătura dintre arhitectul Petre Antonescu și familia Brătianu?
Cristiana Trică: A fost considerat arhitectul familiei Brătianu pentru că aproape toate casele Brătienilor poartă semnătura lui. A ridicat locuința lui Ionel şi lucrările au durat, în etape, până în 1929, în 1909 a ridicat și locuința lui Dinu Brătianu, între 1905 și 1912 a făcut marile extinderi și renovări de la Florica, apoi în 1911-1912 a înălțat casa lui Vintilă Brătianu.
Constantin Argetoianu, care a colaborat cu Antonescu și îl cunoștea destul de bine, era convins că arhitectul se împrietenise cu șeful liberal odată cu ridicarea locuinței din strada Biserica Amzei. Ionel Brătianu era un mare amator de construcții, exasperând uneori pe cei din jur.
Într-o scrisoare către fiica ei, Sabina, bătrâna doamnă Pia Brătianu mărturisește că îi venea să plece de la Florica, unde nu mai găsea liniște din pricina ”zidurilor lui Ionel”. Acesta visase să devină arhitect, avea planuri mari pe termen lung, modifica și îmbunătățea, iar Antonescu îl seconda cu toată seriozitatea și cu aceeași pasiune.
De altfel, pe lângă clădirile publice pe care le știm, Antonescu a construit multe dintre casele reper ale Bucureștiului: Casa Lipatti de pe bulevardul Lascăr Catargiu comandată de bunicul lui Dinu Lipatti, palatul Elena Kretzulescu de la Cișmigiu, casa Mavrodin de pe str. Orlando (azi Gina Patrichi), casa Geblescu de pe str. Polonă cu acea intrare spectaculoasă, casa Oromolu de lângă Guvern.
S-a spus atunci că Oromolu l-a vrut pe Antonescu pentru îl considera arhitectul elitei liberale. Nu știu dacă doar a celei liberale, având în vedere că în 1906 a conceput refacerea casei Marghiloman de pe bulevard. Mai degrabă, Petre Antonescu a fost arhitectul elitei în general și punct.
2022, Așezămintele “Ion I. C. Brătianu”. Foto credit: Alberto Groșescu.
2022, Așezămintele “Ion I. C. Brătianu”. Foto credit: Alberto Groșescu.
“Elisa Brătianu s-a îndrăgostit iremediabil de Ionel Brătianu iar sentimentul a fost reciproc”
B365: Ce contribuție a avut Elisa Brătianu, soția lui Ionel Brătianu, la proiectarea casei, la administrarea ansamblului si sporirea colecțiilor?
Cristiana Trică: Elisa Brătianu a fost geniul bun a tot ce înseamnă spațiul din strada Biserica Amzei. Terenul îl cumpărase înainte de 1907, anul căsătoriei cu Ionel Brătianu, de la generalul Fălcoianu, or acesta a murit în ianuarie 1905 în casele din față, de la stradă.
La momentul începerii lucrărilor, Elisa avea 37 de ani. Nepoată de domnitor, fiica cea mare a lui Alexandru Barbu Știrbei și a Mariei Ghica Comănești fost o femeie deosebită despre care se vorbește nedrept de puțin.
Liberă în gândire, avea o voință de fier și capacitatea de a pune lucrurile în mișcare. În 1890 se căsătorise cu Alexandru Marghiloman, mai în vârstă decât ea cu 16 ani. A divorțat de el pentru a se recăsători, în 1907, cu Ionel Brătianu.
Argetoianu, atât de acid cu toată lumea, pe ea o simpatiza și spunea că divorțase de șeful conservatorilor fiindcă se plictisise de pijamalele lui tricolore. De fapt, această femeie ”dintr-o bucată” și ”incapabilă să se prefacă” se îndrăgostise cu adevărat de Ionel Brătianu, iar sentimentul a fost reciproc.
„N-am întâlnit pe nicăieri vreo referire la recepții sau alte tipuri de petrecere în această casă, toate informațiile sunt despre întrevederi politice și audiențe, oficiale sau particulare”
Elisa Brătianu avea gust, era bine educată și călătorea deseori în străinătate. Cu siguranță, a știut ce și cum să ceară în ceea ce privește interiorul casei, căci la exterior Ionel Brătianu a fost cel care a decis. Până la urmă, din colaborarea lor cu Petre Antonescu a rezultat o locuință impunătoare de prim-ministru și, în același timp, un loc în care Ionel Brătianu putea găsi liniștea de care avea nevoie. Pentru că era multă liniște în casa Brătianu!
2022, Așezămintele “Ion I. C. Brătianu”. Foto credit: Alberto Groșescu.
“Administrarea reședinței îi revenea Elisei, pasionată de decorațiuni interioare și de grădini, adeptă a simplității elegante și a confortului”
Cristiana Trică: După moartea lui Ionel Brătianu în 1927, aceste pasiuni sunt înlocuite de preocuparea pentru cinstirea memoriei sale. De remarcat că, pentru perpetuarea memoriei Brătienilor, meritul se împarte între Elisa și cumnata ei, Sabina Cantacuzino. Prin eforturile și voința acestor două femei, care nu se plăceau deloc, aproape tot ce aveau de preț Brătienii a ajuns la Academia Română pentru a servi unor scopuri publice.
În 1921, Ionel Brătianu inițiase Așezământul Cultural Ion C. Brătianu, în memoria tatălui său de la a cărui naștere se împlinea un secol. Această fundație susținea cercetarea istorică din perioada 1821 – 1891 și publica documente, monografii și studii. În 1928, la un an după moartea lui Ionel,
Elisa înființează Așezământul cultural Ion I. C. Brătianu ale cărei scopuri erau: studiul istoric al perioadei de după 1891, tipărirea discursurilor fostului prim-ministru, înființarea unei biblioteci care să-i poarte numele și, ulterior, ridicarea unui monument de for public.
În aprilie 1929, Elisa Brătianu donează acestei fundații casele cu terenul aferent păstrând uzufructul și se implică total în constituirea marii biblioteci. Petre Antonescu a făcut planurile de reamenajare a spațiului ca să poată găzdui uriașa bibliotecă și a ridicat un corp de clădire distinct, cu o minunată sală de lectură de 200 mp. Aceasta are ferestre pe ambele părți și se află în partea dinspre grădină, în deplină liniște.
2022, Așezămintele “Ion I. C. Brătianu”. Foto credit: Alberto Groșescu.
“În anii `30, când a fost deschisă publicului, biblioteca avea 25.000 de volume dintre care 5.000 fuseseră donate de urmașii lui D. A. Sturdza”
B365: Cât de prețioasă era Biblioteca din această casă?
Cristiana Trică: Biblioteca Ion I. C. Brătianu a fost foarte valoroasă. Bătrânul Brătianu plănuia să scrie o istorie a românilor și adunase cu migală cărți vechi, documente și hărți. La acest nucleu se adăuga contribuția lui Ionel, la rândul său pasionat de istorie și colecționar de cărți rare, stampe și documente. Brătienii dețineau, spun contemporanii, cea mai importantă bibliotecă particulară din țară. În total, au fost aduse de la Florica nu mai puțin de 5.800 de volume.
ÎAu urmat câțiva ani de succes, în care biblioteca sporea și era în atenția publicului, se organizau expoziții de carte rară, manuscrise și hărți foarte bine primite, iar discursurile lui Ionel Brătianu erau tipărite în ritm susținut. În 1939 apare și lucrarea Boierii Golești, foarte apreciată, datorată directorului Bibliotecii, George Fotino. Războiul a determinat însă, în 1943, oprirea activității și mutarea cărților la adăpost, în subsolul clădirii.
2022, Așezămintele “Ion I. C. Brătianu”. Foto credit: Alberto Groșescu.
“Așezămintele au fost grav avariate atât la bombardamentele din aprilie, cât și la cele din august 1944”
Cristiana Trică: Se spune că inginerul Ciulley, tatăl regizorului, s-a oferit atunci să repare totul prin firma sa de construcții, Sonaco, urmând să primească banii mai târziu. A urmat însă dezastrul de la naționalizare. Comuniștii ar fi vrut să șteargă numele Brătienilor din istorie.
Făcându-se a uita că spațiile fuseseră donate unor scopuri publice, le tratau, în presă cel puțin, ca fiind casele asupritorilor poporului muncitor. Așezămintele au fost rebotezate “Bălcescu” pentru că revoluționarul îi antipatizase pe Brătieni! În fostul birou al lui Ionel Brătianu, propaganda acoperise perfid un perete întreg cu facsimilul telegramei prin care acesta, ca ministru de interne, cerea prefecților, în 1907, să ia măsuri împotriva răsculaților.
Începuse ”marea operă” de rescriere a istoriei. După ce bunurile Academiei au fost confiscate, Așezămintele au fost împărțite între diverse instituții și așa pare că a rămas până azi. Lucrurile au fost atât de bine amestecate, încât pare imposibil să le dai de cap.
2022, Așezămintele “Ion I. C. Brătianu”. Foto credit: Alberto Groșescu.
“Așezămintele Brătianu reprezintă un simbol, vin prin timp către noi dintr-o Românie normală, cu valori și principii”
B365: Ce reprezintă Așezămintele pentru București și cultura română?
Cristiana Trică: Am revăzut de curând un videoclip cu funeraliile lui Ionel Brătianu, iar filmarea începe în curtea caselor din strada Biserica Amzei. Operatorul surprinde pe câțiva dintre cei prezenți: mareșalul Averescu, I. G. Duca, Iuliu Maniu, Dinu și Vintilă Brătianu, istoricul Gheorghe Brătianu. După ce sicriul este scos din casă și așezat pe afet, Elisa Brătianu rămâne câteva clipe nemișcată, privindu-l. Se află pe treptele intrării, imobilă, înconjurată de o mulțime care se agită, însă pare ruptă de lume. Pentru ea se sfârșea atunci partea cea mai frumoasă a vieții.
Apoi, în aceeași filmare, în momentul plecării cortegiului de la Ateneu, avocatul Ion Al. Vasilescu Valjan se alătură grăbit și decis celor care purtau sicriul pe umeri. Are un chip concentrat și acționează ca și cum trebuie și merită să primească această onoare. Gestul lui Valjan spune cine a fost Ionel Brătianu mai clar decât cărțile de istorie.
Așezămintele Brătianu reprezintă un simbol, vin prin timp către noi dintr-o Românie normală, cu valori și principii, cu oameni de stat instruiți, de valoare, pentru care cultura nu era doar un capitol bugetar de trecut cu vederea.
“Felul în care arată aceste clădiri astăzi demonstrează respectul nostru față de trecut”
Cristiana Trică: Dar, până la urmă, cât respect să ai față de un trecut pe care nu-l cunoști?! Ce înseamnă Brătianu pentru cei tineri și foarte tineri? Un nume de bulevard, o statuie la Universitate și, vag, o alta dintr-un parc de pe bulevardul Dacia. Poate dacă Așezămintele ar fi redate publicului, cu bibliotecă, săli de lectură și spații de socializare, dacă s-ar putea aduna acolo la un ceai, tinerii i-ar descoperi pe Brătieni.
2022, Așezămintele “Ion I. C. Brătianu”. Foto credit: Alberto Groșescu.
„Make Bucharest Great Again” vă spune povestea neștiută a clădirilor de patrimoniu din București sau vă prezintă proiecte de arhitectură inovatoare. Ce am mai scris se află aici:
Proprietarul Casei Mița Biciclista, Aurel Iancu, și-a extins investițiile în scuarul de la Biserica Amzei din centrul Capitalei, prin cumpărarea unor clădiri vechi ce urmează a fi renovate și
Începutul locului din București căruia îi spunem și azi Amzei – simplu sau cu “Piața” înainte – este undeva în a doua jumătate a secolului 19, dar numele îi este de puțin mai
Cea de-a zecea ediție a evenimentului Romanian Design Week 2022 promite a fi una cu adevărat specială. Tema de anul acesta este #FORWARD, iar organizatorii doresc să prezinte publicului un viitor