Aşezămintele Brâncoveneşti din centrul Capitalei, demolate în anii 80, reconstituite virtual FOTO

de:
22 nov. 2015
6 Afișari
Aşezămintele Brâncoveneşti din centrul Capitalei, demolate în anii 80, reconstituite virtual FOTO

Asociaţia Istoria Artei a lansat toamna aceasta proiectul „Aşezămintele Brâncoveneşti 1835-2015”, prin care a prezentat bucureştenilor frumosul ansambul dispărut din centrul Capitalei, care cuprindea care cuprindea două spitale, un
azil, o școală, o biserică, o morgă, un pavilion pentru consultații gratuite şi alte anexe.

Proiectul „Aşezămintele Brâncoveneşti” a inclus conferinţe, tururi şi ateliere pentru copii, dar şi o reconstituire virtuală prezentată în cadrul unei expoziţii. Echipa proiectului este formată din istoricul de artă Oana Marinache (coordonare), istoricul Alina Havreliuc, fotograful Cristian Gache, doctorandul în arhitectură Andrei Răzvan Voinea şi urbanistul Andrei Popescu.

Andrei Popescu este cel care a făcut reconstituirea virtuală a ansamblului, pe baza unor planuri şi fotografii găsite în arhive.

„Existența destul de lungă a așezămintelor a generat realizarea unei serii întregi de clădiri, unele de importanță chiar la nivel de oraș. Multe dintre ele nu s-au păstrat, fiind demolate chiar cu ocazia diferitelor modernizări și extinderi succesive. Demolarea finală a avut loc la jumătatea anilor 80, secolul 20, ca urmare a dezvoltării noului Centru civic. Zona Unirii fiind una dintre cele mai afectate de această sistematizare, Așezămintele brâncovenești au fost distruse în mare măsură.
Din întregul ansamblu s-a păstrat doar biserica Domnița Bălașa. În urma analizei informațiilor adunate și mai ales pentru faptul că în memorie au rămas în special corpurile demolate în anii 80, am decis ca reconstituirea să reprezinte momentul de dezvoltare care a conținut aceste clădiri, perioada fiind situată în jurul anului 1911.”
, a explicat urbanistul pe ideiurbane.ro.

Asezamintele Brâncoveneşti, situate în inima centrului istoric al Bucureştiului, au fost fondate în 1835-1838, fiind o ctitorie a Saftei Brâncoveanu. Clădirile au fost refăcute în mai multe etape, în a doua parte a secolului al XIX-lea, ultimele clădiri fiind ridicate în perioada 1903-1906. În secolul XX, Spitalul Brâncovenesc a devenit o instituţie medicală pilot, în cadrul căreia s-au dezvoltat şcoli medicale profilate pe mai multe specialităţi. Ansamblul de clădiri a fost demolat în 1984-1985, pentru crearea noului centru civic, în prezent mai există doar Biserica Domniţa Bălaşa.

În imaginea de mai jos, realizată tot de Andrei Popescu, sunt prezentate clădirile demolate (cele cu albastru) şi cea care a rămas şi astăzi în picioare- biserica Domniţa Bălaşa (marcată cu roşu).

Cookies