Guvernul Ponta IV, AVIZAT de comisiile de specialitate,cu excepţia lui Andrei Anghel,fost şef al MTV

de:
14 dec. 2014
1 Afișari
Guvernul Ponta IV, AVIZAT de comisiile de specialitate,cu excepţia lui Andrei Anghel,fost şef al MTV

UPDATE: Adrian Anghel a primit aviz negativ din partea comisiilor de specialitate din Parlament, potrivit Realitatea TV. Toate celelalte propuneri au primit aviz pozitiv.

Adrian Anghel, propus pentru a conduce ministerul românilor de pretutindeni, a primit aviz negativ în comisiile de specialitate din Parlament. Au fost 12 voturi pentru, 8 voturi împotrivă şi 4 abţineri. Era nevoie de votul a jumătate plus 1 pentru a primi aviz pozitiv.

Avizul comisiei este consultativ.

Viitorul Cabinet va avea un singur vicepremier, această funcţie urmând a fi deţinută de Gabriel Oprea. Liviu Dragnea nu va mai fi vicepremier, el urmând să deţină doar portofoliul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Potrivit listei de miniştri prezentată de Ponta, Darius Vâlcov va prelua portfoliul Finanţelor, comasat cu cel al Bugetului. La Ministerul Mediului a fost propusă Graţiela Gavrilescu (PLR). PLR va mai avea un ministru în persoana lui Andrei Gerea, care va deţine portofoliul Energiei, comasat cu domeniul IMM-urilor. Portofoliul Economiei va fi preluat de PSD, care îl va propune pe deputatul Mihai Tudose. Educaţia a fost cedată PC, care îl va propune pe Sorin Câmpeanu. La Comunicaţii a fost propus deputatul Sorin Grindeanu (PSD). Minsiterul Culturii va fi deţinut de PSD, care îl va propune pe deputatul Ionuţ Vulpescu, scrie Mediafax.

Ministerul Românilor de Pretutindeni se va păstra şi în viitorul guvern, acesta urmând să fie deţinut de senatorul Adrian Anghel. De asemenea, se va menţine şi portofoliul Dialogului Social, unde va fi propus senatorul Liviu Pop.

Ceilalţi deţinători de portofolii rămân neschimbaţi.

Mai jos puteţi vedea BIOGRAFIILE noilor miniştri din Guvernul Ponta IV.

BIOGRAFIE: Deputatul PSD Ionuţ Vulpescu, un apropiat al lui Ion Iliescu, propus ministru al Culturii

Parlamentarul PSD Ionuţ Vulpescu, membru în Comisia de Cultură a Camerei Deputaţilor şi consilier al preşedintelui de onoare al social-democraţilor, Ion Iliescu, a fost propus ministru al Culturii în viitorul Guvern.

Social-democratul Ionuţ Vulpescu are 38 de ani, a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, are un master în Doctrină şi Cultură şi un doctorat în Filosofie, notează Mediafax.

Ionuţ Vulpescu este un apropiat al preşedintelui de onoare al social-democraţilor, Ion Iliescu, fiind consilier al acestuia.

Începând din decembrie 2012, Ionuţ Vulpescu este deputat şi membru al Comisiei pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor.

Acesta a fost şi membru în Consiliul de conducere al Institutului Cultural Român, fiind desemnat în această funcţie în septembrie 2012 de către premierul Victor Ponta.

Potrivit blogului personal, Ionuţ Vulpescu are orientarea politică „la stânga, unde e inima”.

Acesta preferă seriale de televiziune precum „Seinfeld”, „Californication”, „Dr. House” şi „Mad Men” şi îi plac filmele cu Stan şi Bran, dar şi pelicule precum „Casablanca”, „La dolce vita”, „Zorba Grecul”, „Ghepardul” şi „Forrest Gump”. Între cărţile sale preferate se numără „Micul prinţ”, de Antoine de Saint-Exupéry, şi „Marele Gatsby”, de Francis Scott Fitzgerald.

Ionuţ Vulpescu deţine împreună cu soţia sa, Ana-Maria Vulpescu, un apartament în Bucureşti, de 70,55 metri pătraţi, dobândit în 2008, printr-un contract de vânzare-cumpărare. Cei doi mai deţin un teren intravilan în Bucureşti, în suprafaţă de 14,17 metri pătraţi, dobândit tot în anul 2008, printr-un contract de vânzare-cumpărare, potrivit declaraţiei de avere a lui Vulpescu, postată pe site-ul Camerei Deputaţilor şi datată 11 iunie 2014.

Ionuţ Vulpescu nu are conturi şi depozite bancare, nici plasamente şi investiţii directe şi nici nu deţine vreun autoturism. În schimb, acesta are un credit în valoare de 40.000 de euro, contractat în anul 2007 la Volksbank şi scadent în 2037.

În anul fiscal trecut, Ionuţ Vulpescu a avut un venit anual de 58.908 lei (indemnizaţie de deputat), iar soţia sa, Ana-Maria Vulpescu, a avut un venit anual de 36.000 de lei (salariul net primit de la S.C. Intact Publishing SRL). Ana-Maria Vulpescu lucrează şi în prezent la Intact Publishing, respectiv la cotidianul Jurnalul Naţional. În cadrul ziarului Jurnalul Naţional, aceasta s-a ocupat de coordonarea Colecţiei Biblioteca pentru Toţi, potrivit informaţiilor Mediafax.

Pe de altă parte, Ionuţ Vulpescu este vicepreşedinte al Fundaţiei „Clubul de la Bucureşti”, potrivit declaraţiei sale de interese, postată pe site-ul Camerei Deputaţilor şi datată 11 iunie 2014. Această fundaţie a fost fondată de Ion Iliescu.

BIOGRAFIE: Viitorul ministru pentru Diaspora – specializat în fizioterapie, producător TV, fost şef MTV

Viitorul ministru al Românilor de pretutindeni, Adrian Anghel, este absolvent al Facultăţii de Educaţie Fizică a Universităţii Babes Bolyai, cu specializări în reabilitare şi fizioterapie, a fost director general al MTV România şi a devenit membru PSD în 2000, scrie Mediafax.

Ales senator în circumscripţia pentru românii din afara graniţelor, Adrian Anghel are 56 de ani, a absolvit în 1982 Universitatea Babes Bolyai – Facultatea de Educaţie Fizică, iar în perioada 1983 – 1986 a urmat cursurile Universităţii Northwestern- Chicago şi pe cele ale Feinberg School of Medicine şi se specializează în reabilitare şi fizioterapie.

A fost director al Graphic Impact Group şi director general al MTV Romania. Conform CV-ului este specializat şi ca producător TV.

În cea mai recentă declaraţie de avere notează că în 2008 a cumpărat 90 de hectare de teren agricol la Feldioara (Braşov), 800 de metri pătraţi la Săcele, tot în Braşov şi 1000 de metri pătraţi la Feldioara, în judeţul Cluj. El mai are 500 de metri pătraţi de teren şi o casă de vacanţă cumpărate în 2007 la Azuga.

În 2008, Adrian Anghel şi-a cumpărat un apartament de 90 de metri pătraţi în Bucureşti. El mai are bijuterii de 10.000 de euro, achiziţionate în perioada 1985 – 2002, şi ceasuri în valoare de 15.000 de euro, cumpărate între 2000 şi 2010. Are două conturi la Bancpost, de 12.000 de lei şi de 5.400 de euro.

Anghel este acţionar la SC Trasal SRL şi este preşedinte executiv al PSD Diaspora.

BIOGRAFIE: Gerea revine în Guvern la Energie, la mai puţin de un an după ce a deţinut portofoliul Economiei

Andrei Dominic Gerea, propus de PLR pentru portofoliul Energiei şi IMM-urilor, revine în Guvern la mai puţin de un an după ce a făcut parte din Executiv, ca ministru al Economiei, reprezentant al PNL, partid al cărui membru a fost timp de 23 de ani, conform Mediafax.

Gerea are 46 de ani şi a absolvit în 1997 Academia de Studii Economice Bucureşti – Facultatea de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică, primul său loc de muncă fiind ca electronist automatizări, la Automatica SA.

Potrivit CV-ului postat pe site-ul Camerei Deputaţilor, Gerea a fost timp de 23 de ani membru al PNL, ocupând pe rând funcţiile de vicepreşedinte al Organizaţiei Tineretului Universitar Bucureşti, secretar Relaţii Interne al aceleiaşi organizaţii şi apoi vicepreşedinte. În perioada 1994 – 1996 a fost vicepreşedinte al TNL Bucureşti, vicepreşedinte al PNL sector 1, iar din 2002 este vicepreşedinte al PNL Argeş.

Gerea este membru al Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare din Camera Deputaţilor.

El a părăsit PNL în iulie 2014, alăturându-se grupării Tăriceanu, care a înfiinţat Partidul Liberal Reformator.

Ca activitate profesională, Gerea a început în 1987 ca electronist automatizări la Automatica SA, apoi în perioada 1988 – 1992 a fost electronist la ICE Felix Computers SA, timp de un an director comercial la Van Soestbergen SRL, între 1993 şi 1997 merceolog la Industrialexport. În intervalul 1997 – 2002 a fost manager realţii cu clienţii la Eximbank România, iar între 2000 şi 2001 a ocupat un post similar la Emporiki Bank, aceeaşi poziţie deţinând-o şi în perioada 2002-2004 la Alpha Bank. Totodată, a fost şi director de sucursală la Banca Ţiriac, filiala Piteşti.

În 1996 – 2000 şi 2000 – 2004 a fost consilier local la Sectorul 1, iar în perioada 1998 – 2000 a fost şi membru al Consiliului de Dezvoltare Regională Bucureşti – Ilfov. În perioada 1999 – 2000, Gerea a fost membru al Consiliului de Administraţie al Societăţii Naţionale Poşta Română SA.

Gerea deţine împreună cu soţia un apartament de 100 de metri pătraţi în Piteşti şi o casă de 200 de metri pătraţi în Ştefăneşti (Argeş), achiziţionate în 2005, respectiv 2007.

El are datorii totalizând peste 180.000 de euro la BCR, Unicredit Ţiriac şi la Banca Transilvania.

Gerea este asociat la Valahia Investments, Gamma Asig Broker şi membru în asociaţiile „Fraţii Goleşti” şi „Idei Libere”.

BIOGRAFIE: Sorin Grindeanu, propus ministru al Comunicaţiilor, a absolvit informatica şi este fostul viceprimar al Timişoarei

Sorin Grindeanu, propus la Ministerul Comunicaţiilor, are 41 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică, Secţia informatică, a fost viceprimar al Timişoarei, scrie Mediafax.

Sorin Grindeanu este născut în 5 decembrie 1973, la Caransebeş, este absolvent al Universităţii de Vest Timişoara, Facultatea de Matematică, Secţia Informatică (1992 – 1997), apoi, timp de un an, a urmat studii aprofundate, specializarea Baze de Date, Universitatea de Vest Timişoara, Facultatea de Matematică, Secţia înformatică.

Este membru PDSR din noiembrie 1996, a deţinut mai multe funcţii în organizaţia judeţeană de tineret, iar în decembrie 2003 a devenit preşedinte executiv al Organizaţiei Judeţene a PSD Timiş, până în prezent fiind prim-vicepreşedinte de filială, lider al PSD Timişoara, iar duminică a fost desemnat preşedinte interimar al PSD Timiş.

În perioada 2004-2008 a fost consilier local la Timişoara.

Grindeanu deţine împreună cu soţia un teren intravilan de 500 de metri pătraţi la Giroc, în judeţul Timiş, achiziţionat în 2005 şi unul de 270 de metri pătraţi în Timişoara, achiziţionat în 2011. De asemenea mai deţine o casă de 200 de metri pătraţi în Giroc, construită în 2007, şi un apartament de 41 de metri pătraţi moştenit în 2009.

În declaraţia de avere mai are trecut un „motociclu ATW” Linhai, fabricat în 2009. El are un credit de peste 47.000 de euro la ING Bank contractat în 2007 şi scadent în 2035. De asemenea, Sorin Grindeanu are o datorie de 15.000 de euro la Lucian Taropa (lider PP-DD Timişoara), care ar urma să fie retituită până în 2016.

Este co-autor la 35 de iniţiative legislative privind insolvenţa, codul fiscal, dialogul social, Codul Muncii, funcţionarea asociaţiilor de proprietari, insolvenţa persoanelor fizice, legea energiei şi a gazelor, contractele de credit pentru consumatori. el este şi unul dintre susţinătorii propunerii referitoare la castrarea chimică a persoanelor acuzate de pedofilie.

El face parte din Comisia de apărare a Camerei şi din cea pentru tehnologia informaţiei.

Sorin Grindeanu a avut patru interpelări vizând siguranţa zborurilor Carpatair, situaţia Clinicii de ginecologie din Timişoara, situaţia cinematografului „Studio” din Timişoara şi una privind partida de rugby între RCM Timişoara şi Farul Constanţa.

BIOGRAFIE: Mihai Tudose, propus ministrul Economiei, este jurist şi, de 14 ani, deputat. Are 16 iniţiative legislative, niciuna economică

Mihai Tudose, propus la Ministerul Economiei, a absolvit Facultatea de ştiinţe juridice, a deţinut funcţia de şef birou senatorial, a fost un an jurist la SC Farex SA Brăila şi consilier judeţean, din 2000 este deputat, iar în actuala legislatură e co-autor la 16 iniţiative, niciuna economică, anunţă Mediafax.

Tudose, în vârstă de 47 de ani, a terminat facultatea în 1994 şi a deţinut pe rând funcţia de şef birou senatorial, în perioada 1992-1999, apoi, timp de un an, a fost jurist la SC Farex SA Brăila şi consilier judeţean, iar din 2000 până în prezent a fost deputat.

Este membru al FDSN din 1992, apoi timp de patru ani a fost secretar organizatoric, preşedinte al filialei Brăila a PSD şi lider al organizaţiei municipale, fiind ales recent lider al filialei judeţene.

În actuala legislatură a fost co-autor la 16 iniţiative legislative, niciuna pe teme economice, 7 întrebări şi interpelări şi a avut 19 luări de cuvânt în plen. Cele 16 iniţiative se referă la educaţie, la organizarea Academiei Române, la înfiinţarea Muzeului Brâncuşi, la metodologia de aprobare, arborare şi folosire a steagurilor unităţilor administrative-teritoriale, la sistemul unitar de pensii publice, alocaţia de stat, practica elevilor şi studenţilor, legea antreprenorului social, legea audiovizualului, frontiera de stat şi organizarea jocurilor de noroc.

Tudose este preşedintele Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare a Camerei Deputaţilor.

Conform celei mai recente declaraţii de avere, din iunie 2014, are un apartament de 96 de metri pătraţi în Brăila şi două autoturisme Mercedes, achiziţionate în 2008 şi 2009.

Tudose are şi o colecţie filatelică de 30.000 de euro, achiziţionată în perioada 1980-1987. Are o datorie de 15.000 de euro la Constantin Vlase, scadentă în 2014.

El este asociat la SC 1001 Net România SRL, unde deţin 7 părţi sociale.

Întrebat, duminică, înainte de CExN, dacă va face faţă şi funcţiei de ministru în Guvernul Ponta 4, în condiţiile în care e şi deputat şi preşedinte al PSD Brăila, el a răspuns: „Un metru nouă’ş’opt, o sută de kile, cred că fac”.

BIOGRAFIE: Graţiela Gavrilescu, absolventă a Facultăţii de Tehnologie Petrochimică, preia Mediul

Viitorul ministru al Mediului, Graţiela Gavrilescu, are 48 de ani şi a absolvit în 1989 Facultatea de Tehnologie Petrochimică – Universitatea de Petrol şi Gaze Ploieşti, informează Mediafax.

În perioada 1990 – 1994 a fost inginer chimist-tehnolog prelucrarea cauciucului la SC ARPACOR SA Bucov, apoi timp de doi ani a fost responsabil toxicologie şi protecţia mediului la aceeaşi firmă, iar din 1996 până în 2004 a fost director general al societăţii.

Între 2003 şi 2004 a fost preşedinte PUR Ploieşti, din 2004 este membru al PNL Prahova, iar din martie 2011 vicepreşedinte al Organizaţiei de Femei a PNL. În intervalul 2004-2007 a fost viceprimar al municipiului Ploieşti.

Ea a fost deputat în legislatura 2008-2012, dar a mai deţinut această funcţie şi din decembrie 2007 până la finalul legislaturii. În 2012, a fost aleasă pentru un nou mandat în Camera Deputaţilor, unde este membră a Comisiei pentru sănătate şi familie.

Graţiela Gavrilescu deţine, împreună cu soţul, 5000 de metri pătraţi de pădure şi 9000 de metri pătraţi de teren agricol în localitatea Cârlige (Vrancea) şi alţi 3500 de metri pătraţi de teren agricol în judeţul Neamţ, toate moştenite. De asemenea, Gavrilescu mai are 400 de metri pătraţi în Ploieşti, cumpăraţi în 2007.

Viitorul ministru al Mediului mai are un apartament de 78 de metri pătraţi şi o casă de 75 de metri pătraţi în Ploieşti, precum şi o casă la Bucov, cumpărate în 1999, 2007, 2009. Deţine trei autoturisme, două Kia şi cel mai nou este o Dacia Logan. Graţiela Gavrilescu are şi bijuterii şi obiecte de artă în valoare de 5000 de euro, dobândite prin „succesiune”, după cum scrie în declaraţia de avere.

Ea a vândut în 2013 o garsonieră şi un teren la Bucov şi este acţionar la fostul său loc de muncă, Arpacor SA.

BIOGRAFIE: Cine e Sorin Câmpeanu, propus la conducerea Ministerului Educației

Sorin Campeanu, propunerea PC pentru Ministerul Educatiei, este rectorul Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti si presedintele Consiliului National al Rectorilor, informează Ziare.com.

In varsta de 46 de ani, Sorin Campeanu este inginer de imbunatatiri funciare si are un doctorat in agronomie. De asemenea, el este secretar general in cadrul Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU).

Sorin Campeanu nu este membru in niciun partid politic, insa a declarat ca nu exclude posibilitatea sa se inscrie in PC.

Potrivit DC News, rectorul are un apartament in Capitala, cumparat alaturi de sotia sa in anul 2008. Totodata, Sorin Câmpeanu deținea, în conturi bancare, in 2012, peste 60.000 de euro. La randul sau, sotia lui Campeanu avea in cont aproape 41.000 de euro.

Rectorul a acordat imprumuturi de 10.000 de euro in nume personal si detine actiuni in valoare de 3.000 de lei.

Salariul din anul 2011 al rectorului a fost de 157.000 de lei, la care se adauga sume castigate din diverse proiecte, in valoare totala de 90.000 de lei. Sotia sa lucreaza la aceeasi universitate, de unde a obtinut in 2011 castiguri de 33.000 de lei, plus 50.000 de lei din activitati de cercetare.

Portofoliile asupra cărora, până la momentul transmiterii acestei ştiri, pare a se fi căzut de acord în coaliţia de guvernare sunt: Gabriel Oprea (UNPR) – viceprim-ministru, ministru de Interne; Liviu Dragnea (PSD) – viceprim-ministru, ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice; Daniel Constantin (PC) – ministrul Agriculturii; Darius Vâlcov (PSD) – ministerul de Finanţe; Robert Cazanciuc (PSD) – ministrul Justiţiei; Nicolae Bănicioiu (PSD) – ministrul Sănătăţii; Ioan Rus (PSD) – ministrul Transporturilor; Rovana Plumb (PSD) – ministrul Muncii; Eugen Teodorovici (PSD) – ministerul Fondurilor Europene; Gabriela Szabo (PSD) – ministerul Tineretului şi Sportului; Bogdan Aurescu (independent) – ministerul de Externe; Mircea Duşa (PSD) – ministerul Apărării; Andrei Gerea (PLR) – ministerul Economiei; Eugen Nicolicea (UNPR) – relaţia cu Parlamentul.

PSD va mai numi miniştri la Cultură şi la Comunicaţii, în timp ce ministerul Mediului va reveni PLR, iar PC va prelua ministerul Educaţiei, scrie Mediafax. 

La ministerul Culturii, PSD îl va propune, potrivit unor surse din partid, pe social-democratul Ionuţ Vulpescu.

Pentru portofoliul Comunicaţiilor, vacantat de PC, unele surse îl dau ca posibil ministru pe social-democratul Sorin Grindeanu.

În condiţiile în care principiul avansat la formarea Guvernului Ponta 4 a fost ca UNPR, PC şi PLR să preia câte două portofolii, se pare că UNPR va deţine Internele (Gabrial Oprea) şi relaţia cu Parlamentul (Eugen Nicolicea), PC va numi miniştri la Agricultură şi Educaţie, iar PLR la Economie şi Mediu.

La ministerul Educaţiei, PC ia în calcul numirea fie a lui Sorin Câmpeanu, fie a lui Dumitru Miron. Celălalt portofoliu, Agricultura, va fi deţinut, ca şi până acum, de Daniel Constantin.

PLR ia în calcul numirea lui Andrei Gerea la Economie şi a Graţiela Gavrilescu la Mediu.

Guvernul Ponta 4 va fi unul politic, format exclusiv din politicieni, singura excepţie care ar putea să infirme această regulă fiind la ministerul de Externe, caz în care portofoliul ar putea fi păstrat de actualul ministru, Bogdan Aurescu.

Pe de altă parte, Guvernul Ponta 4 va conţine portofolii pline, urmând să dispară miniştrii delegaţi.

Până în prezent, patru din cei opt miniştri delegaţi, respectiv Răzvan Nicolescu, Florin Jianu, Aurelia Cristea şi Bogdan Stanoevici, au anunţat, pe Facebook, faptul că nu vor mai face parte din structura viitorului Cabinet.

Portofoliile deţinute de aceşti miniştri delegaţi se vor comasa cu ministerele mari, astfel: Energia şi IMM-urile vor fi comasate la ministerul Economiei, Dialogul Social va fi comasat la ministerul Muncii, iar portofoliul delegat pentru Ape va fi comasat la ministerul Mediului sau la cel al Agriculturii. Pe de altă parte, portofoliul delegat pentru Buget va fi comasat la ministerul de Finanţe.

Guvernul Ponta 4 va avea şi un număr mai mic de vicepremieri. Astfel, dacă în acest moment există patru funcţii de vicepremieri, noul Cabinet va avea maxim două astfel de posturi.

Gabriel Oprea va fi cu siguranţă unul dintre vicepremieri, dacă nu chiar singurul. Pentru o funcţie de vicepremier luptă şi social-democratul, Liviu Dragnea. Conservatorul Daniel Constantin se pare că a renunţat la poziţia de vicepremier pentru ca PC să obţină un minister mai important decât Comunicaţiile, pe care îl deţine acum prin Răzvan Cotovelea.

Forurile de conducere ale celor patru partide componente ale coaliţiei de guvernare se vor reuni duminică după-amiază pentru a valida miniştrii pe care îi propun.

Guvernul va fi prezentat luni în Parlament.

Cookies