Aruncați un ochi pe geam. Vi se pare bleah afară?  Meteorologii spun că-i abia începutul. Vremea în București și-n țară e cu cod galben de ninsori

07 dec. 2021
1507 Afișari
Aruncați un ochi pe geam. Vi se pare bleah afară?  Meteorologii spun că-i abia începutul. Vremea în București și-n țară e cu cod galben de ninsori
Aruncați un ochi pe geam. Vi se pare bleah afară?  Meteorologii spun că-i abia începutul. Vremea în București și-n țară e cu cod galben de ninsori

Nici măcar pentru cei care iubesc anotimpul Iarna, vremea de azi din București  nu este tocmai reușită. N-are cum: e cea mai neplăcută variantă de frig (ațos, umed și pătrunzător), burnițează în ciudă și, desigur, transformă traficul din Capitală în ceva și mai neplăcut decât de obicei, știut fiind că norii îi fac pe oameni să iasă din casă cu două mașini deodată.

Pe scurt, vremea de azi din București sună ca o înjurătură la semafor: înnorări persistente, ploaie sau burniță sau și ploaie, și burniță (alternativ, să nu ne plictisim) și o temperatură maximă care abia o să se târască pînă “sus”, la 8 grade Celsius.  Dacă vă interesează cam câtă ploaie se adună în gropile din șoselele și trotuarele Capitalei, să știți că vorbim despre vreo 15 litri pe metru pătrat. Dacă asta înseamnă apă până la glezne, până la genunchi sau până la, Doamne ferește, pragul mașinii, asta n-avem cum să socotim. Întotdeauna depinde de mărimea gropii. Și, în acest caz special, mărimea chiar contează.

Normal, la noapte n-o să se transforme totul într-o feerie de iarnă. Meteorologii prognozează niște supliment de vânt, care se apucă să bată cu putere, și niște temperaturi minime pe la vreo 4 grade Celsius. 

Să zicem că toate aceste vești vi se par atât de neplăcute, încât ați decis brusc să chiuliți de la serviciu și să fugiți la munte. Pentru acest scenariu, verificăm prognoza

Vremea la munte azi și-n zilele următoare

Și la munte e cu cer noros, ba chiar din ce în ce mai noros, cu ninsori și lapoviță. Asta s-ar traduce într-un strat decent  de zăpadă (cât să se poată numi strat) și în cantități de apă care  vor depăși 20 de litri pe metru.

Și vântul bate cu putere. Ba chiar va fi de la o oră la alta mai forțos și-o să ajungă, spre seară, la viteze de peste 55 de km/h.

Dacă nu vă place nici prognoza de la munte, ne întoarcem la București, să vedem cum o să fie afară în zilele următoare.

Vremea în București în următoarele zile

Miercuri, o să avem, tot  vreme închisă, o să fie și mai frig, dar la meteo se anunță că sunt ceva șanse să mai scăpăm de ploi. Adică mâine o doar o să picure.

Joi, în schimb, o să fie vreme mai bună.Să nu deznădăjduiți dacă vedeți că ziua începe cu niște ceață, va trece și, după, iese soarele. Maxima termică anunțată pentru joi în București e undeva pe la 8 grade celsius. 

Vineri  …. ei, bine, vineri o să fie o combinație de nori, ploaie, dar și vreme neobișnuit de caldă pentru acest moment de decembrie. Meteorologii prognozează o maximă termică de 11 grade Celsius.

Ce e cu codul galben de ninsori

Între timp, meteorologii au emis un cod galben de ninsori și intensificări ale vântului care e valabil de azi dimineață (7 decembrie) și până mâine seară (8 decembrie, ora 18;00) și care vizează  24 de judeţe.

Administraţia Naţională de Meteorologie avertizează că, în sudul şi estul Transilvaniei, nordul și centrul Moldovei, precum și în zonele de munte, o să ningă serios, cu depunere de strat consistent de zăpadă pe alocuri, mai ales în zonele submontană și montană.  În zona montană înaltă, iar pe arii restrânse și în Moldova,  vântul va sufla puternic (45 – 55 km/h), situație care se traduce prin ninsoare viscolită.

Cod galben de ninsori
Cod galben de ninsori. Sursa foto: ANM

Acum,  ne uităm pe hartă și vedem care sunt, mai exact, judeţele  sub cod galben de ninsori. E vorba de: Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Bacău, Vaslui, Covasna, Harghita, Braşov şi Sibiu, iar parţial: Alba, Argeş, Bistriţa-Năsăud, Buzău, Cluj, Caraş-Severin, Dâmboviţa, Gorj, Hunedoara, Mehedinţi, Mureş, Prahova, Vâlcea şi Vrancea.

Zi cu soare vă dorim! 😉

 

 

Cookies