BAZAR

Artistul Buculei, despre monumentul „Aripi” de la Piaţa Presei:”E ca un parastas, nu ca o nuntă”

Monumentul, constituit din trei aripi din oțel inoxidabil, cântărește 102 tone și are o înălțime de 24 de metri. Lucrarea va fi amplasată pe un soclu acoperit cu granit de culoare roșie, cu o  înălțime de 6 metri. Prin comparație, Arcul de Triumf are o înălțime de 27 de metri. Lucrările de amplasare a monumentului „Aripi” în Piața Presei Libere vor costa un milion de euro. Detalii, aici. 

„Sunt unii care nu au scăpat încă de frică. Tremură şi acum… Unii s-au dat de pământ cu toate formele anatomice când au auzit că aşa se cheamă lucrarea şi au băgat beţe în roate, ca să nu se facă… Dar în sculptură nu contează tema, tema este un pretext. Nu contează că, vezi Doamne, o să speriem comuniştii care mai trăiesc că s-a ridicat un monument în locul lui Lenin. O să aibă vise plăcute mai departe, îşi văd de treabă, îşi lustruiesc insignele (…) Dar trebuie să ne lase să mergem înainte, să nu ne pună beţe în roate, că vin generaţii noi, care au alte gânduri”, spune Mihai Buculei în interviu, conform gandul.info. 

Directorul Administrației Monumentelor și Patrimoniului Turistic, Traian Radu Negrei, speră ca monumentul „Aripi” să fie transportat la Piața Presei în jurul datei de 25 septembrie. 

„Sper ca transportul la Piața Presei să fie în jurul datei de 25 septembrie. Montajul la Piața Presei va mai dura. Nu pot să spun dacă trei, cinci zile sau șase săptămâni”, a afirmat joi, pentru AGERPRES, Negrei.

Potrivit acestuia, cele trei aripi vor fi montate la momentul la care vor fi înălțate.

„Se continuă șlefuirea și sablarea la ultima aripă, la aripa doi. Aceasta va mai dura circa cinci — șase zile, celelalte două sunt gata. Urmează să terminăm aceste calcule și aproximări pentru deplasare, drum și punere la locul unde vin montate. Nu mai facem asamblarea preliminară fizică, o realizăm pe calculator, scutind și economisind niște bani, chiar destul de mulți, cam 100.000 de euro și scurtând termenele, pentru că altfel ar fi însemnat încă vreo două luni — două luni și jumătate numai pentru asamblarea preliminară”, a explicat Traian Radu Negrei.

El a precizat că aripile au fost scanate printr-o procedură foarte modernă. „S-au prelucrat pe calculator și termenul ar fi 26 (august — n.r.) să primim rezultatele. Pe 26 avem o ședință, iar când avem toate rezultatele vedem dacă obiectul corespunde pentru transport pe traseul stabilit (de la Ploiești la Piața Presei — n.r.)”, a spus directorul Administrației Monumentelor și Patrimoniului Turistic.

Negrei a anunțat că o comisie de specialiști analizează de câți oameni și macarale este nevoie pentru transportarea monumentului. „Vom economisi în acest proiect din suma alocată (2,7 milioane lei) cel puțin 500.000 de lei. Banii care rămân se dau bugetului Primăriei Capitalei”, a declarat Traian Radu Negrei.

Municipalitatea a alocat la sfârșitul lunii iulie peste 2,7 milioane de lei pentru monumentul Aripi, un proiect de hotărâre în acest sens fiind adoptat într-o ședință a Consiliului General al Municipiului București.

Monumentul „Aripi” va fi un însemn naţional, mai afirmă Mihai Buculei. „Şi nu numai naţional. Chinul ăsta al oamenilor de către comunişti s-a răspândit în multe ţări”, spune sculptorul, precizând că simbolul zborului va marca toată povestea tristă a unei generaţii, a părinţilor şi bunicilor noştri care au fost chinuiţi de regimul comunist.

„Aripile” lui Mihai Buculei „înseamnă viaţă” şi sunt sprijinite pe o movilă, care este, de fapt, simbolul unui mormânt, precum tumulii precreştini. „Acolo sunt trupurile unor oameni, pentru că sufletele, precum aripile astea, se înalţă şi se duc în altă parte. Este o materie cosmică sufletul. Şi este simbolul ăsta al victoriei, pentru că acei oameni care au fost chinuiţi, prin munţi şi prin puşcării, totuşi ei au învins într-un fel. Sufletele lor s-au eliberat şi şi-au făcut treaba. Misiunea lor a fost minunată. Trupul a rămas în pământ. Acolo este vorba despre trup şi suflet, la urma urmei, ca simbol”, a explicat Mihai Buculei.

Mihai Buculei are emoţii foarte mari privind instalarea monumentului „Aripi”: „Pentru că e ca la naşterea unui copil. Chiar dacă-i vezi radiografiile, vrei să-l vezi, să-l auzi, să respire”.

„Este nu pot să îi spun o satisfacţie, este chiar o plăcere tristă. E ca un parastas, de fapt, nu e ca o nuntă”, mai spune Mihai Buculei referindu-se la instalarea lucrării sale.

Totodată, artistul spune că, după inaugurarea monumentului, se va retrage în munţi o perioadă. „Mi-arunc telefonul în primul canal şi mă duc undeva, mă ascund în munţi. Pot să supravieţuiesc, că am trăit la ţară. Şi stau aşa până îmi uit de toate greutăţile prin care am trecut cu lucrarea asta”, subliniază Mihai Buculei.

Pe de altă parte, Mihai Buculei vorbeşte în interviu despre Monumentul Marii Uniri de la Alba Iulia, unul dintre viitoarele sale proiecte, dar şi despre viaţa unui artist care creează în România.

„Nu poţi să câştigi din sculptură permanent, că nu e pâine. Nu eşti brutar ca să îi fie foame omului zi de zi. Foamea asta de cultură vine mai rar şi pentru cultură nu prea sunt mulţi înfometaţi”, concluzionează Mihai Buculei.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button