Artefacte egiptene, găsite în bagajele unor libanezi pe Aeroportul Otopeni. Anumite piese datează din perioada romană

15 iul. 2022
201 afișări
Artefacte egiptene, găsite în bagajele unor libanezi pe Aeroportul Otopeni. Anumite piese datează din perioada romană
Artefacte egiptene, găsite în bagajele unor libanezi pe Aeroportul Otopeni. Anumite piese datează din perioada romană | Sursă foto: Poliția de frontieră

Polițiștii de frontieră de pe Aeroportul Otopeni au descoperit doi bărbați care încercau să introducă în România piese ce fac parte din categoria artefactelor arheologice. Cei doi veneau din Cairo.

Artefacte egiptene, găsite în bagajele unor bărbați pe Aeroportul Otopeni

Doi cetățeni libanezi au fost depistați de Poliția de Frontieră de pe Aeroportul Otopeni când încercau să introducă în țară 80 de artefacte arheologice egiptene. În această cauză se efectuează acum cercetări sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea.

Cei doi sunt cercetați sub aspectul săvârșirii următoarei infracțiuni:

  • Introducerea pe teritoriul statului român, precum și deținerea, comercializarea, organizarea de expoziții sau orice operație privind circulația bunurilor culturale mobile ori provenite din dezmembrarea de bunuri culturale imobile, care fac parte din patrimoniul cultural al unui stat străin și care au fost exportate ilegal.

Obiectele au fost trimise specialiștilor de la Muzeului Național de Istorie a României

Bărbații, cetățeni libanezi, au încercat să intre în țară cu cele 80 de artefacte în data de 20 aprilie 2022. Aceștia călătoriseră în România din Cairo, Egipt.

În urma unei analize de risc, polițiștii de frontieră și lucrătorii vamali aflați pe Aeroportul Otopeni au decis să efectueze un control amănunțit al bagajelor celor doi.

Astfel au fost descoperite 80 de piese ce păreau să facă parte din categoria artefactelor arheologice. Printre acestea se regăseau:

  • Monede,
  • Statui,
  • Bijuterii.
Artefactele egiptene găsite în bagajele libanezilor
Artefactele egiptene găsite în bagajele libanezilor | Sursă foto: Poliția de Frontieră

După descoperirea lor, autoritățile le-au trimis către specialiștii din cadrul Muzeului Național de Istorie a României pentru efectuare unei expertize. Recent a fost transmis rezultatul preliminar al acesteia.

Conform expertizei mare parte din piesele analizate sunt autentice și provin din Egipt. Monedele aflate în bagajul celor doi bărbați datează din perioada romană, fiind emisiuni ale monetăriei din Alexandria.

În urma acestei expertize preliminare specialiștii au apreciat că artefactele respective acoperă o perioadă foarte largă, de la Regatul Vechi, până la perioada romană. Astfel că, este necesară continuarea expertizei specializate și analizelor specifice.

Cookies