Arta e hrană pentru Ucraina. „Celula de Artă” din București expune, duminică, lucrările unor artiști ucraineni realizate acum, în război

11 mart. 2022
28 afișări
Arta e hrană pentru Ucraina. „Celula de Artă” din București expune, duminică, lucrările unor artiști ucraineni realizate acum, în război
Cumpără artă cu conserve pentru Ucraina. Duminică, „Celula de Artă” din București expune creațiile unor artiști ucraineni realizate în timpul războiului. Foto credit Celula de Artă.

Fraternitate. Empatie. Arta se ridică deasupra războiului. Galeria neconvențională Celula de Artă și Carol 53 din București ne așteaptă între 12 martie și 2 aprilie pentru expoziția caritabilă Bombe și oameni. Artiști uniți împotriva războiului / Bombs and Humans. United Artists against War. Lucrările sunt semnate de 65 de artiști ucraineni și români și le puteți cumpăra în schimbul conservelor și alimentelor neperisabile care vor fi trimise în Ucraina. Cele mai multe dintre lucrările artiștilor ucraineni sunt realizate chiar în timpul invaziei rusești, sunt facute de oameni care au rămas să-și apere țara cu singura lor armă: Creația.

Artă vs Război la București

Dacă vrei să ajuți și nu știi cum, cumpără artă cu alimente neperisabile. 65 de artiști români și ucraineni militează pentru pace, iau atitudine împotriva războiului din Ucraina, împotriva războiului, împotriva tuturor armelor de ucidere și a orgoliului firii omenești care naște războaie”, anunță Celula de Artă din București. Vernisajul va avea loc sâmbătă, 12 martie, de la ora 16:00, în București (B-dul Carol nr. 53). Despre Celula de Artă am mai scris aici.

poster, ucraina
Foto credit Celula de Artă.

Mesajul artistei Olia Fedorova din Cernăuți: „Yes, i’m afraid. But also i am fucking angry”

Armele cu care luptă artiștii din Ucraina sunt propriiile lor creații născute în timp ce afară, în orașele asediate, urlă sirenele și cad bombele. Au rămas în țară, nu au plecat. Din orașele devastate de război au trimis la București operele lor care exprimă ceea ce simt și ceea ce gândesc. Priviți-le și mergeți la expoziție cu conserve sau cu ceea ce credeți voi că poate fi de folos. Este tot ceea ce putem face pentru artiștii ucraineni și pentru cauza poporului lor.

poster, ucraina
Foto credit Celula de Artă.

poster, ucraina
Foto credit Celula de Artă.

Lupta artiștilor nu se duce cu buzduganul, bazooka sau bomba atomică în mâna, ci prin mijloacele artei și atitudinii implicate în cetate”

Raluca Ilaria Demetrescu, co-organizator al expozitiei: “Situațiile de criză generează reacții de criză, cu sufletul la gură. Artiștii, asemeni unui turnesol, reacționează la lume, revelează tarele societății, privesc direct în ochi mediul, locul și schimbările din societate, nedreptatea, nimicirea. Un război este o situație de criză, criză majoră, uriașă, criză umanitară, de grup, personală, în sânul societății, deseori acum, poate deveni europeană și (nu)în ultimul rând planetară. Artiștii nu au arme, „războiul” lor se duce în cadrul artelor cu instrumente specifice creației. Lupta nu se face cu buzduganul, bazooka sau bombă atomică în mâna sau la capătul butonului, ci prin mijloacele artei și atitudinii implicate în cetate”.

poster, ucraina
Foto credit Celula de Artă.
Expoziția este caritabilă iar suma rezultată va fi redirecționată către Ucraina

Accesul la eveniment se va face în baza unei donații: o conservă, mâncare neperisabilă, hrană pentru animale (câini, pisici) etc., pentru refugiații din Ucraina iar expoziția este una caritabilă, parte din suma rezultată în urma vânzărilor lucrărilor fiind direcționată către aceeași cauză. Detalii despre eveniment găsiți și AICI, pe Facebook, pe pagina dedicată evenimentului.

poster, ucraina
Foto credit Celula de Artă.
În Celula de Artă nu mai există o barieră fizică și temporală între obiectul de artă și privitor

Celulă de Artă este reprezentată de un spațiu cu deschidere stradală, ce își propune să permită lucrărilor să evadeze din spațiul clasic al galeriei pentru a interacționa cu un public nou, care nu obișnuiește să participe la vernisaje și astfel, pentru că nu mai există o barieră fizică și temporală între obiectul de artă și privitor, se crează un dialog liber, direct și nonconformist.

Galeria vine în sprijinul creaţiei contemporane în ariile tematice ale artelor vizuale și încurajează dezvoltarea de noi forme de expresie artistică accesibilă la orice oră pentru publicul stradal. Cu o prezența de ~ 4 ani (2017 – 2021) pe scena artei din București, Celula de artă a susținut ~70 evenimente (expoziții, performance-uri, live-uri) și a influențat modul de percepție în ceea ce privește expunerea obiectelor sau actelor artistice în fața publicului.

poster, ucraina
Foto credit Celula de Artă.
poster, ucraina
Foto credit Celula de Artă.

Noutățile din Celula de artă se pot vedea pe Facebook și pe InstagramArtiștii care expun sunt duminică: Adelina-Laura Cîmpeanu, Adrian Axinte, Adrian Bindiu, Adrian Sandu, Alex Claudiu Maxim, Alex Manea, Alexandru Ion, Alexandru Ranga, Alexandru ștefan Răduță, Alfred Schupler, Anca Boeriu, Anca Coller, Andra Achim, Andrei Răduță, Andreias Welther, Aurelia Chiru, Beaver, Bogdan Pelmus, Carla Schoppel, Daniel Loagar, Denis Nanciu, Ekaterina Didyk, Emanuel Borcescu, Eugen Alupopanu, Evghenia Gritscu, Inga Levi, Iryna și Sasha Degtyarenko, IRLO, Iuliana-Cristina Ioniță, Jimmy Beans, Liana Herea, Lucian Sandu Milea, Magdalena Pelmus, Maria Pop Timaru, Maria Scarlat Malița, Marian Codrea, Marilena Murariu, Martyna Wojdat, Masha Foya, Mihai Rusen, Mihai Zgondoiu, Митрій Школьний, Mircea Modreanu, Misha Diaconu, Monica-Gabriela Târziu, Moshkovsky, Natalia Lisova, Natalia Yeromenko, Nato Mikeladze, Нікіта Тітов, Norica-Ioana Popescu, Oleksandra Ruth, Oleksandr Grekhov, Olga Polyak, Olia Fedorova, Otilia Boeru, Patryk Sroczyński Ștefan, Paul Marat Baraka, Pawel Borkowski, Radu Carnariu, Radu Panait, Raluca Ilaria Demetrescu, Reka Csapo Dup, Robert Obert, Roberta Curcă, Sergiu Chihaia, Valeriu Schiau.

Cookies