Art Safari își deschide porțile de 1 mai pentru iubitorii de artă. Astăzi este ultima zi în care poate fi vizitată Comoara de la Brukenthal

01 mai 2023
578 Afișari
Art Safari își deschide porțile de 1 mai pentru iubitorii de artă. Astăzi este ultima zi în care poate fi vizitată Comoara de la Brukenthal
Art Safari își deschide porțile de 1 mai pentru iubitorii de artă. Astăzi este ultima zi în care poate fi vizitată Comoara de la Brukenthal. Sursa foto: Art Safari

Bucureștenii sunt invitați de 1 mai să viziteze expoziția temporară Comoara de la Brukenthal la Art Safari. De asemenea, există și un program special pentru vizitare, astăzi fiind ultima zi în care capodoperele din cadrul acestei expoziții mai pot fi admirate la București.

Art Safari își deschide porțile de 1 mai, iar bucureștenii pot vizita expoziția temporară Comoara de la Brukenthal

Art Safari își deschide astăzi porțile, de 1 mai, între orele 10:00 și 21:00 (ultima intrare: 20:30). Expoziția temporară Comoara de la Brukenthal mai poate fi vizitată doar astăzi.

La Palatul Dacia-România sunt expuse cinci capodopere, acesta aflându-se pe Lipscani 18-29. Printre acestea se numără și „Omul cu tichie albastră”, c. 1430, de Jan van Eyck (1390-1441), singura operă din țară semnată de artist și una din doar 20 cunoscute la nivel mondial, se arată într-un comunicat.

În cadrul expoziției mai poate fi admirată și opera „Ecce Homo” de Țițian, vedeta marelui jaf de la Brukenthal. A fost furată în 1968 și recuperată după 30 de ani de Interpol.

Frumoasele picturi sunt cele mai valoroase lucrări din România, ajungând la suma de 75 de milioane de euro, fiind valoarea de asigurare.

Art Safari se va vizita luni, 1 Mai, și se va deschide la ora 10:00. Avem un program prelungit pentru Comoara de la Brukenthal. Pentru prima dată, aceste opere importante sunt expuse într-o expoziție temporară pe teritoriul României, de când au fost retrocedate Muzeului Brukenthal. Picturile au nevoie de pază și transport specializat, care este asigurat de Jandarmeria Română și Orbit Fine Art Transport, dar și de acordul Ministerului Culturii pentru a călători de la Sibiu. Suntem foarte mândri că am reușit să expunem aceste capodopere ale artei universale pentru scurt timp în inima Capitalei și că le mai putem avea pe Lipscani pentru încă o zi, a transmis Ioana Ciocan, CEO Art Safari și Comisar al României la Bienala de la Veneția.

La Art Safari pot fi admirate cinci capodopere din expoziția temporară „Brukenthal Exclusive”

Cele 5 lucrări din expoziția temporară „Brukenthal Exclusive”, fac parte din expoziția permanentă „Capodopere” a muzeului din Sibiu. Recunoașterea internațională a valorii capodoperelor din colecția Brukenthal este pe măsura istoriei zbuciumate care le-a marcat. Expoziția „Capodopere” a fost inaugurată în 2006, odată cu reîntregirea colecției cu lucrările de mare valoare de care muzeul fusese deposedat de-a lungul timpului: 19 lucrări transferate în 1948 la Muzeul de Artă din București (între care Jan van Eyck – „Omul cu tichie albastră”, Hans Memling – „Portret de bărbat citind” şi „Portret de femeie rugându-se”) și 4 lucrări recuperate dintre cele 8 furate în 1968 (între care Tițian – „Ecce Homo”), a menționat Alexandru Chituță, managerul Muzeului Național Brukenthal.

Jan van Eyck (cca. 1390-1441) este unul dintre cei mai mari artiști ai lumii. Una dintre cele mai cunoscute lucrări ale sale, „Omul cu tichie albastră”, este singura creată de artist care se află pe teritoriul țării noastre și una dintre cele 20 de lucrări care i-au fost atribuite la nivel mondial.

Tiziano Vecellio sau Tițian (1488/90-1576) este considerat de contemporani „un soare între alte stele”, făcând aluzie la un vers din Divina Comedie a lui Dante (Paradisul, cântul 33). Una dintre operele sale, „Ecce Homo” a făcut obiectul marelui furt de la Brukenthal din anul 1968. Aceasta a fost recuperată 30 de ani mai târziu de Interpol.

„Cap de Copil”, pictură realizată de Paolo Veronese (1528-1588) și expusă la Art Safari face parte din colecția Brukenthal. Aceasta reprezintă o etapă a procesului de creație al portretului politicianului Iseppo da Porto și al fiului său Adriano, comandat pentru Palazzo Porto din Vicenza. Versiunea finală a portretului este expusă în Galeria Uffizi din Florența.

Cele două portrete ale lui Hans Memling (1430/33-1494), Portret de bărbat citind și Portret de femeie rugându-se, înfățișează un cuplu matur, fiind redat în stilul specific școlii flamande. Atitudinea cuvioasă corespunde momentului lecturii. Bărbatul ține în mâini o carte de rugăciuni și este pictat alături de fiul său. În spatele femeii se află un câine, fiind un simbol al fidelității în compozițiile vremii.

Art Safari își închide porțile pe 14 mai 2023

Acesta este programul vizitelor din cadrul Art Safari (deschis până pe 14 mai 2023):

  • Luni 1 Mai – 10:00-21:00,
  • Joi-duminică – 12:00-21:00,
  • Night Tours – în fiecare vineri și sâmbătă 22:00-1:00 (tururi ghidate, muzică live și prosecco).

Biletele pot fi âcumpărate online pe AICI sau direct de la intrare (Palatul Dacia-România, strada Lipscani, nr. 18-20, București).

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies