DE SIMTIT/DE INSPIRAT

Ars longa, vita brevis. Propuneri pentru PMB privind sprijinirea sectorului cultural independent

Asociaţia pentru Teatru, Film, Muzică şi Dans - MUZE prezintă Primăriei Capitalei o serie de propuneri pentru sprijinirea sectorului cultural independent.

Astfel, propunerile Asociației vin în condiţiile în care artistul, ca persoană fizică, nu a fost inclus ca beneficiar direct al ajutorului de stat pentru sectorul cultural independent, prin programul „Susţinem Cultura în Bucureşti„, potrivit unui comunicat transmis Agerpres.

Astfel, prin această inițiativă, asociația propune ca beneficiarii să intre în posesia acestor fonduri în urma unui „concurs de nevoi”.

Propuneri pentru PMB

În același timp, consideră că este foarte importantă crearea unui buget pentru supravieţuire, în faza iniţială de ajutor, cel puţin până în luna iunie a anului 2021, şi crearea unui buget separat, pentru proiecte, pentru etapa de relansare a industriei. Totodată, se dorește suplimentarea veniturilor din drepturi patrimoniale de autor şi drepturi conexe.

În același timp, potrivit comunicatului transmis de MUZE, Primăria ar trebui să pună la dispoziţia artiştilor spaţii în care să-şi poată desfăşura activitatea, fără plată sau cu plata unei sume mici și să suplimenteze indemnizaţia oferită de Ministerul Culturii.

De asemenea, se dorește completarea Articolului 5, din secţiunea beneficiarilor eligibili, astfel încât persoana fizică, artistul, să poată fi beneficiar direct şi imediat, iar nu prin interpuşi.

Nu în ultimul rând, Asociația pentru Teatru, Film, Muzică și Dans propune o perioadă de preînscriere pentru aceste ajutoare, pentru a putea estima cu ce sumă poate fi ajutat fiecare artist, în funcţie de numărul de persoane care aplică pentru acest ajutor.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button