Aromele unui weekend mexican în București, cu tacos, lime și churros la noul AL PASTOR by MAT

13 oct. 2023
1253 Afișari
Aromele unui weekend mexican în București, cu tacos, lime și churros la noul AL PASTOR by MAT

Salutare și bine ai venit la un nou episod “Mănânc pentru tine”. O rubrică mică și îndesată ca un tacos despre mâncarea noastră cea de toate zilele gătită de alții. Că până la urma urmei nimic nu-i mai mișto decât un “pune-te masă, strânge-te masă” cinstit. E frumos și terapeutic să gătești, dar uneori simt nevoia doar s-arăt cu degetul și mâncarea să apară. Zis și făcut. Astăzi, mâncarea se numește tacos și churros ca-n Mexic și aparține celei mai noi taquerii din București, denumită Al Pastor by Mat. Am găsit-o pe Strada Griviței nr.46, un pic mai la vale de UNEARTE sau, dacă vrei alt reper, la 5 minute de Grădina Monteoru, mers zglobiu pe jos. Conform paginii oficiale de insta, momentan este deschis doar în weekend-uri, până la stabilizarea noii echipe. În spatele acestei crâșme stă mult mai celebrul MAT, despre care am scris aici.

Băutura-i temelie, tacosu’ îi fudulie. Meniu Al Pastor by Mat

Candelabrul de păpușoi. Interior – Exterior Al Pastor by MAT

Pe același loc, timp de 14 ani a funcționat o Fitofarmacie, așadar vorbim despre un loc restrâns, discret, amenajat cu gust și simțul responsabilității, cu mult lemn și elemente decorative specific mexicane. Inclusiv un wanna be La Madonna Mexicana. Cam ăsta ar fi cel mai strident element în toată atmosfera de culori calde. Cireașa de pe tort mi se pare candelabrul de păpușoi imens, pe care te las să-l descoperi singur. Îmi place c-au lăsat la vedere o ladă plină cu lime. Te face să comanzi cocktailuri pe bandă rulantă. Știu, știu, e pentru tacos.

 

Bun e mielu’, nu-i ca porcu’. Ce hram poartă Al Pastor

Al Pastor este unul dintre cele mai celebre tacos mexicane și este foarte ușor de recunoscut deoarece conține și ananas (felii sau cubulețe. Crud sau pus puțin pe grătar). În rețeta originală (vorba vine) se folosește spată de porc marinată în diverse condimente amestecate cu suc de ananas, care apoi se pune pe rotisor (ca la șaorma) și se gătește fooooarte lent. Dacă privim mult mai în spate, legenda zice că Al Pastor a fost introdus în Mexic în sec 19 de către imigranții libanezi care au adus în Mexic cultura shaormei de miel. Totuși, mexicanii au zis: bă, lipia aia e prea mare, iar miel nu prea se mănâncă prin părțile noastre. Așa că au păstrat metoda de marinare a cărnii, au înlocuit mielul cu porcul și lipia cu tacosul. Mămăligă power!

 

Judecata de Acum

Am mâncat pentru tine de la AL PASTOR by MAT cele de mai jos.

Ca de obicei, încerc să gust câte puțin din toate și să nu sar calul la capitolul buget.

 

Tacos – Al Pastor de Porc | 52 lei

Carne de porc, salsa, ceapă, sos roja chipotle, sos verde cu tomatillo, tortilla, lime, coriandru și ananas

Sunt 3 bucăți cât palma la 52 lei, deci cam 18 lei bucata. Ăsta e genul de tacos care dispare/dispar rapid de pe masă. Înainte să vină băutura. Mmmmm, carne fragedă de porc și ingrediente proaspete într-un gust balansat din toate punctele de vedere. Apetisant din toate punctele de vedere, inclusiv vizual. Iar dacă nu-ți place coriandrul, îl poți culege. Nu te obligă nimeni să-l mănânci. Felia de ananas întregește gustul și mă face să cred că băieții ăștia sunt pe drumul cel bun. Păcat că sunt deschiși doar în weekend. Nu te aștepta să te saturi doar din 3 tacos Al Pastor. Mai pune niște cartofi pe lângă și ești pe drumul cel bun.

Tacos – Ciuperci și Avocado | 53 lei

Produs vegan din produse bio, chiftea de ciuperci bio cu quinoa roșie bio, ovăz bio, soia bio, guacamole, castraveți murați, ceapă murată, tortilla, boabe de muștar și coriandru

Deși vizual atrăgător, aici e un exemplu clasic că BIO nu înseamnă neapărat și gustos. După ce-am ras efectiv tacosul cu porc, m-am înfipt ca un animal în varianta asta vegetariană tristă ca o zi lungă de post. Ca să poți judeca gustul unui preparat el trebuie, în primul rând, să existe. El, gustul. Aici e doar un damf de mălai cu coriandru, care nu cred că justifică cei 53 de lei. N-am identificat nici o aromă care să salveze preparatul. Repet: de lăudat că sunt bio, dar ce folos? Dacă aș fi vegetarian m-aș gândi de două ori înainte de a comanda. Te provoc să mergi și să mă contrazici. Instictul meu de mâncău îmi spune totuși că și ei (creatorii) știu că acest tacos nu e ce trebuie. Din punctul meu de vedere rămâne doar un mix nefericit de ingrediente aruncate la mișto.

Churros Por Favor | 30 lei

Produs congelat churros, zahăr, scorțișoară, sos de ciocolată, sos dulce de leche

Desert decent, de împărțit la 2, pe guilty pleasure. Da, e din produs congelat, dar măcar nu e BIO. Churros Por Favor își merită numele pentru că să fiu sincer, aș mai fi cerut o porție. Aluat prăjit la fix, adus fierbinte, crocant la exterior și moale la interior, doar cu un iz de scorțișoară și doar o idee dulce. Am înmuiat bine în sosul destul de banal de ciocolată și am băgat sub nas. Sosul de ciocolată mi-a amintit de nesquick mâncat cu lingura (mai știi?). Cât despre sosul dulce de leche duce mai departe stindardul banalității. Se poate mai bine la capitolul sosuri.

Patatas Bravas | 20 lei

Cartofi fresh copți și prăjiți, sos de maioneză și roșii.

Review: Buni. O singură porție ajunge pentru 2 inși.

Pentru mine e limpede: oamenii de la Al Pastor încă sunt în reglaje. Se poate muuuult mai bine de atât. Vorba aia: e MAT.

Total Al Pastor by MAT: 155 lei

O să mai mănânc pentru tine de la ei? Poate.

Voila și alte locuri pe unde mai poți mânca în București. E bine să dai un ochi înainte pe articole, ca să știi la ce să te-aștepți.

 

Cookies