Salutare și bine ai venit la un nou episod “Mănânc pentru tine”. O rubrică mică și îndesată ca un tacos despre mâncarea noastră cea de toate zilele gătită de alții. Că până la urma urmei nimic nu-i mai mișto decât un “pune-te masă, strânge-te masă” cinstit. E frumos și terapeutic să gătești, dar uneori simt nevoia doar s-arăt cu degetul și mâncarea să apară. Zis și făcut. Astăzi, mâncarea se numește tacos și churros ca-n Mexic și aparține celei mai noi taquerii din București, denumită Al Pastor by Mat. Am găsit-o pe Strada Griviței nr.46, un pic mai la vale de UNEARTE sau, dacă vrei alt reper, la 5 minute de Grădina Monteoru, mers zglobiu pe jos. Conform paginii oficiale de insta, momentan este deschis doar în weekend-uri, până la stabilizarea noii echipe. În spatele acestei crâșme stă mult mai celebrul MAT, despre care am scris aici.
Pe același loc, timp de 14 ani a funcționat o Fitofarmacie, așadar vorbim despre un loc restrâns, discret, amenajat cu gust și simțul responsabilității, cu mult lemn și elemente decorative specific mexicane. Inclusiv un wanna be La Madonna Mexicana. Cam ăsta ar fi cel mai strident element în toată atmosfera de culori calde. Cireașa de pe tort mi se pare candelabrul de păpușoi imens, pe care te las să-l descoperi singur. Îmi place c-au lăsat la vedere o ladă plină cu lime. Te face să comanzi cocktailuri pe bandă rulantă. Știu, știu, e pentru tacos.
Al Pastor este unul dintre cele mai celebre tacos mexicane și este foarte ușor de recunoscut deoarece conține și ananas (felii sau cubulețe. Crud sau pus puțin pe grătar). În rețeta originală (vorba vine) se folosește spată de porc marinată în diverse condimente amestecate cu suc de ananas, care apoi se pune pe rotisor (ca la șaorma) și se gătește fooooarte lent. Dacă privim mult mai în spate, legenda zice că Al Pastor a fost introdus în Mexic în sec 19 de către imigranții libanezi care au adus în Mexic cultura shaormei de miel. Totuși, mexicanii au zis: bă, lipia aia e prea mare, iar miel nu prea se mănâncă prin părțile noastre. Așa că au păstrat metoda de marinare a cărnii, au înlocuit mielul cu porcul și lipia cu tacosul. Mămăligă power!
Judecata de Acum
Am mâncat pentru tine de la AL PASTOR by MAT cele de mai jos.
Ca de obicei, încerc să gust câte puțin din toate și să nu sar calul la capitolul buget.
Carne de porc, salsa, ceapă, sos roja chipotle, sos verde cu tomatillo, tortilla, lime, coriandru și ananas
Sunt 3 bucăți cât palma la 52 lei, deci cam 18 lei bucata. Ăsta e genul de tacos care dispare/dispar rapid de pe masă. Înainte să vină băutura. Mmmmm, carne fragedă de porc și ingrediente proaspete într-un gust balansat din toate punctele de vedere. Apetisant din toate punctele de vedere, inclusiv vizual. Iar dacă nu-ți place coriandrul, îl poți culege. Nu te obligă nimeni să-l mănânci. Felia de ananas întregește gustul și mă face să cred că băieții ăștia sunt pe drumul cel bun. Păcat că sunt deschiși doar în weekend. Nu te aștepta să te saturi doar din 3 tacos Al Pastor. Mai pune niște cartofi pe lângă și ești pe drumul cel bun.
Produs vegan din produse bio, chiftea de ciuperci bio cu quinoa roșie bio, ovăz bio, soia bio, guacamole, castraveți murați, ceapă murată, tortilla, boabe de muștar și coriandru
Deși vizual atrăgător, aici e un exemplu clasic că BIO nu înseamnă neapărat și gustos. După ce-am ras efectiv tacosul cu porc, m-am înfipt ca un animal în varianta asta vegetariană tristă ca o zi lungă de post. Ca să poți judeca gustul unui preparat el trebuie, în primul rând, să existe. El, gustul. Aici e doar un damf de mălai cu coriandru, care nu cred că justifică cei 53 de lei. N-am identificat nici o aromă care să salveze preparatul. Repet: de lăudat că sunt bio, dar ce folos? Dacă aș fi vegetarian m-aș gândi de două ori înainte de a comanda. Te provoc să mergi și să mă contrazici. Instictul meu de mâncău îmi spune totuși că și ei (creatorii) știu că acest tacos nu e ce trebuie. Din punctul meu de vedere rămâne doar un mix nefericit de ingrediente aruncate la mișto.
Produs congelat churros, zahăr, scorțișoară, sos de ciocolată, sos dulce de leche
Desert decent, de împărțit la 2, pe guilty pleasure. Da, e din produs congelat, dar măcar nu e BIO. Churros Por Favor își merită numele pentru că să fiu sincer, aș mai fi cerut o porție. Aluat prăjit la fix, adus fierbinte, crocant la exterior și moale la interior, doar cu un iz de scorțișoară și doar o idee dulce. Am înmuiat bine în sosul destul de banal de ciocolată și am băgat sub nas. Sosul de ciocolată mi-a amintit de nesquick mâncat cu lingura (mai știi?). Cât despre sosul dulce de leche duce mai departe stindardul banalității. Se poate mai bine la capitolul sosuri.
Cartofi fresh copți și prăjiți, sos de maioneză și roșii.
Review: Buni. O singură porție ajunge pentru 2 inși.
Pentru mine e limpede: oamenii de la Al Pastor încă sunt în reglaje. Se poate muuuult mai bine de atât. Vorba aia: e MAT.
Total Al Pastor by MAT: 155 lei
O să mai mănânc pentru tine de la ei? Poate.
Voila și alte locuri pe unde mai poți mânca în București. E bine să dai un ochi înainte pe articole, ca să știi la ce să te-aștepți.
C’est Nepal possible! Aditi’s Kitchen. Bucate de poveste cu frații nepalezi și dumplings de aur
Locul în care ți-a zis maică-ta să nu intri. Maimuca Restaurant. Punk restaurant!
Aloha, Pokeful! Ca să ajungi în Hawaii, te duci în Dorobanți și faci la dreapta înainte de Petrom
CozoFest. Aproape toate locurile de unde comanzi cozonaci de Crăciun în București
Când se mănâncă bine prin cartier în București. Soare și sandwichuri bune, la Fresco Artigianale
Hushimo. Asia din Amzei. Poftă de Tom Yum și vită în sos de stridii
Doar gustul contează. Smith Eatery, o bucătărie fascinantă de 9 metri pătrați
Are balta pește bun. Acasă la Ivan Pescar & Scrumbia Bar. Din apă, în farfurie.
Am mâncat pui de la POPEYES din București. Este zguduitor de la fel ca la ceilalți
Raclette și vin. Amis de la Fête, microfestivalul de brânză din buricul Bucureștiului
Reper de București. Caracatiță infuzată în ceai negru și ecleruri umplute cu pateu
Cei mai buni burgeri din România. Câștigătorii Burger Fest și cum dai de ei în București
„Înainte era mai bine?” Am mâncat pentru tine la Restaurantul Monte Carlo din Cișmigiu
În căutarea unui panino italian adevărat în București. Vizită la Tasteataly
“Casa Tănase”, restaurantul cu specific nepalez din București botezat in memoriam
„Asta îi Cosmos!” Festin la Taverna Georgia, primul restaurant cu specific georgian din București
La bine și la UMAMI Street Food Truck, pe străzile Bucureștiului
Top 3 cei mai buni burgeri din România, conform Burger Fest 2023, îi găsești în București
Gluten free și gustos! Arepas Colombianas, în București feat Pimientos de Padrón la preț cinstit
Cookies and Friends. Cofetăria ascunsă din București pe care trebuie să o încerci
Cu 33 de lei, mănânci în Obor ca la mama acasă, în Sri Lanka, la Mathara Bath Kade6
S-a găsit Kokoreç la Galata Midyeci, în București colț cu Istanbul
Unde găsești cei mai dulci pepeni din București. Studiu de piață în Obor, Moghioroș și Matache
Toscana te cheamă la ea, pe Victoriei, la Bastoni. Cea mai nouă paninărie italiană din București
O nouă tradiție giugiuc în București: Halef, cu baklava pe stil nou și cafeluță de specialitate
Atenție, frige! Bucureștiul are arancini siciliene, la Sfrigola, pe Popa Nan 101
O mică părere despre De Soi, noul restaurant și hub de gusturi din București
Cât costă un mic din carne de vită Wagyu, pe care l-am găsit undeva aproape de București