Într-un mesaj atipic, membrii Camerei de Comerț și Industrie a României și-au exprimat miercuri, 19 ianuarie, „sprijinul total pentru Nicolae Ciucă”, în contextul dovezilor de plagiat din teza de doctorat a premierului, într-un comunicat de presă intitulat „Je suis Ciucă!”. Mesajul este inspirat din revolta față de uciderea jurnaliștilor de la Charlie Hebdo, în care milioane de oameni și-au declarat susținerea pentru libertatea de exprimare.
Susținerea Camerei de Comerț vine în contextul în care teza lui Nicolae Ciucă, în baza căreia a devenit doctor în Ştiinţe militare în 2003, include conţinut plagiat în cel puţin 42 de pagini din totalul de 138, într-o investigație condusă de jurnalista Emilia Șercan și publicată în Press One.
Clotilde Armand, edilul de la Sectorului 1 de origine franceză, a reacționat imediat față de utilizarea sintagmei din limba franceză „Je suis Ciucă”, corectând forma și introducând o negație. Ea a scris :„Je ne suis pas Ciucă! Aceasta este forma corectă și agreată internațional din punct de vedere moral.”
Și alți membri USR au parodiat acțiunea Camerei de Comerț, acuzând un interes direct al acestei organizații în a obține cu titlu gratuit, printr-un proiect de lege, de la statul român, 46 de hectare de teren lângă Romexpo.
”Je suis Epolet, strigă un întreg Sistem de controlat „strategic” resursele statului, deranjat de civilii ăștia de la USR. Am înțeles, băieți, lăsați-o mai ușor cu semnalizarea. Noi mai ușor n-o lăsăm, că avem alte idei despre ce înseamnă un stat democratic”, a scris Cătălin Drulă (USR) pe Facebook.
Într-un mesaj de susținere mai puțin uzual, unul din cele mai importante foruri de reprezentare a oamenilor de afaceri, Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), s-a solidarizat cu premierul Nicolae Ciucă, după ce jurnalista Emilia Șercan a dezvăluit că acesta a plagiat în cel puțin 42 de pagini din teza de doctorat susținută în 2003. „Românii s-au săturat de dezvăluiri și detractori” scrie în comunicatul transmis în semn de susținere față de premier de către Camera de Comerț.
În mesaj, Camera de Comerț susține că premierul Ciucă ar trebui să fie judecat „pe baza acțiunilor și rezultatelor din postura de șef al Guvernului și nu pentru ce a făcut sau nu acum 19 ani”. „Constatăm, nu cu surprindere, că în această perioadă de profunde încercări, când coerența și stabilitatea ar trebui să fie cuvintele de ordine, sădirea discordiei, scandalul și stigmatizarea sunt profesiuni de credință pentru unii”, transmite Camera de Comerț, instituție condusă din 2014 de Mihai Daraban, fost membru PNL și PSD.
Contraversa din jurul CCIR: terenul de la Romexpo, cedat cu dedicație de către stat CCIR se află în mijlocul unei controverse privind un proiect de lege prin care urmează cu titlu gratuit să primească de la statul român 46 de hectare de teren lângă Romexpo. USR numește legea drept „tun imobiliar de 500.000.000 de euro”. În acest spațiu, CCIR avea în 2017 un proiect imobiliar de 2,87 miliarde de euro cu grupul Iulius pentru dezvoltarea de centre comerciale și rezidențiale. Proiectul prezentat de către Camera de Comerț și Iulius include modernizarea pavilionului central de la Romexpo, dar și construirea unui complex gigantic, cu 14 clădiri noi având destinații diverse: birouri, locuințe, hoteluri, spații comerciale și muzee, plus 12.000 locuri de parcare, scrie Libertatea.