Arhiva Medievală a României, lansată la București. Documente dinainte de anul 1600 – accesibile

de:
27 mai 2016
1 Afișari
Arhiva Medievală a României, lansată la București. Documente dinainte de anul 1600 - accesibile

„Sunt, până acum, în jur de 38.500 de unități arhivistice, care conțin multe copii și în total vor rezulta în jur de 50.000 de metadate sau fișe de documente care vor fi accesibile online, gratuit pe pagina www.arhivamedievala.ro”, a explicat conf. univ. dr. Marius Diaconescu, managerul proiectului, în conferința de lansare a proiectului.

Diaconescu a informat că experții paleografi specialiști în latină, maghiară și germană au fost angajați în proiect de Universitatea din București și Universitatea Babeș-Bolyai, iar documentele în slavonă, chirilică, greacă și turcă au fost inventariate de specialiștii Arhivelor Naționale.

„Am pariat pe tineri și nu m-am înșelat!”, a spus el, menționând că marele câștig al proiectului îl reprezintă formarea unui corp de tineri specialiști în paleografie.

Directorul Arhivelor Naționale ale României, dr. Ioan Drăgan, a apreciat proiectul drept „o realizare istorică”, prin intermediul căruia arhivele românești se vor situa la același nivel cu instituții similare din Europa și din lume.

Inițial, proiectul prevedea scanarea a circa 32.000 unități arhivistice din Arhivele Naționale ale României, care se află în 32 de servicii județene. Au fost identificate și scanate 38.500 unități arhivistice, obiectivul fiind atins în proporție de 120%. Cea mai mare parte a documentelor se află la Serviciul Județean Cluj al Arhivelor Naționale ale României — 19.800 unități arhivistice.

Sursa: Agerpres

Cookies