Arhiva de 2 km ce conține dosare și studii ale clădirilor din București, construite în comunism, va fi recuperată de la Pecineaga, judeţul Tulcea

27 nov. 2022
1530 Afișari
Arhiva de 2 km ce conține dosare și studii ale clădirilor din București, construite în comunism, va fi recuperată de la Pecineaga, judeţul Tulcea

Arhiva municipiului Bucureşti, aflată în prezent în localitatea Pecineaga, judeţul Tulcea, va fi recuperată şi digitalizată, a anunțat primarul general Nicuşor Dan, după ce a fost adoptat un proiect de către Consiliul General.

Este vorba despre ”66 de mii de dosare care însumează 2 kilometri liniari de arhivă conţin toate studiile şi proiectele clădirilor din Capitală construite în perioada comunistă”.

”Arhiva municipiului Bucureşti va fi recuperată şi mai apoi digitalizată. Proiectul a fost aprobat de consilierii generali în şedinţa de ieri (vineri, 25 noiembrie – n.n). 66 de mii de dosare care însumează 2 kilometri liniari de arhivă conţin toate studiile şi proiectele clădirilor din Capitală construite în perioada comunistă, respectiv blocuri de locuinţe, şcoli, spitale etc. Toate aceste informaţiile vor fi extrem de utile instituţiilor publice la realizarea proiectelor de reabilitare şi consolidare a clădirilor”, a afirmat Nicuşor Dan, sâmbătă, într-o postare pe Facebook.

Potrivit primarului general, arhiva a aparţinut fostului Institut Proiect Bucureşti până în anul 1989, iar ulterior, trebuia predată autorităţii publice locale, potrivit prevederilor legale, însă nicio administraţie nu a fost interesată de recuperarea acestor documente. Înfiinţat în 1953, Institutul Proiect Bucureşti a realizat proiectarea ansamblurilor de locuinţe din toată Capitala, fiind cel mai mare institut de proiectare din ţară.

Nicuşor Dan a mai precizat că, în prezent, ”arhiva se află în siguranţă în judeţul Tulcea, localitatea Pecineaga”.

Îți recomandăm și:

 

Cookies