Joi, 3 noiembrie – are loc vernisajul curatoriat de Anuala de Arhitectură București 2022 și Muzeul Național Tehnic Prof. Ing. Dimitrie Leonida. Evenimentul începe la ora 18.30 în incinta Muzeului (Parcul Carol, str. General Candiano,nr. 2) și dă startul pentru vizitarea a opt expoziti și instalații prezentate în premieră. Mai jos. Interviu cu Laura Albani, Manager Cultural, Director Muzeul Național Tehnic “Dimitrie Leonida și cu arh. Emil Ivănescu, președinte OAR-B.
La împlinirea a 20 de ani, Anuala de Arhitectură București 2022 și Muzeul Național Tehnic Dimitrie Leonida activează împreună spațiul muzeal al tehnicii românești. Expoziția centrală va fi dedicată inventatorului Henri Coandă (07.06.1886 – 24.11.1972) și a fost gândită ca o retrospectivă a celor 50 de ani ai săi de invenții și cercetări. Celelalte expoziții sunt: “30 de imagini din viitor. Forturile din jurul Bucureștiului, “Universitatea de Vară Bucium”, “Instalația “The Uninvited”, “Un an. Primul an – Model/Vocabular. Instrumente”, “Tabăra Help Campus– prima tabăra incluzivă din România” și “Light On, Leonida!”, o intervenție realizată de Vloop în mai multe spații ale muzeului, utilizând tehnici digitale de lighting design.
B365.ro: Cum va activa Anuala de Arhitectură Muzeul Național Tehnic “Dimitrie Leonida”?
Arh. Emil Ivănescu, președinte OAR-B: “Cu ocazia celei de-a 20-a Anuale de Arhitectură București ne-am gândit să avem inițiative puternice care să ajute Bucureștiul. Cumva, răspunzând apelului de sprijin pentru Muzeul Tehnic Dimitrie Leonida le-am propus acest program de activare care se va întinde pe mai mul timp. Dorim să aducem expoziții de arhitectură și să organizăm evenimente dedicate spațiului public urban, evenimente despre oraș în contextul tehnologic propus de Muzeu. În felul acesta lansăm mesajul care demonstrează că tehnicitatea ține și de oraș, de calitatea arhitecturii sale; în felul acesta vom crea un mesaj comun și atractiv pentru bucureșteni”.
Arh. Emil Ivănescu, președinte OAR-B: “Vă așteaptă expoziții și evenimente de mai multe tipuri, care vizează mai multe categorii de public, de la cei foarte tineri și până la cei maturi. Anuala de Arhitectură va curatoria Expoziția Henri Coandă, mai ales că anul acesta se împlinesc 50 de ani de la dispariția marelui inventator și inovator. Muzeul -și implicit Anuala de Arhitectură- realizează această expoziție, Henri Coandă-50 de ani, cu totul specială. Am intrat în arhivele Henri Coandă puse la dispoziție de către Muzeu și am descoperit niște lucruri foarte, foarte interesante, care țin inclusiv de domeniul industriei și al construcțiilor, pentru că Henri Coandă a inovat și în acest domeniu, nu doar în cel al dinamicii, al motoarelor și aviaticii. Anuala de Arhitectură propune o colaborare interdiciplinară cu Muzeul Tehnic Leonida. Veți găsi informații foarte interesante despre cultura tehnică română, prin personalitățile care au activat și au inovat în țara noastră. Avem nevoie în momentul de față de mai multe modele; avem mulți români extrem de valoroși, care ar trebui să fie mai mult mediatizați. Pentru că ei sunt adevăratele valori ale țării”.
Arh. Emil Ivănescu, președinte OAR-B: “Pe lângă această expoziție-eveniment dedicată lui Henri Coandă, amintesc proiectul“Forturile Capitalei, 30 de imagini din Viitor, dedicat forturilor bucureștene, deci vorbim despre recuperarea patrimoniului militar al Bucureștiului. Este o expoziție foarte curtată, iar autorii ei sunt arhitecți, istorici, profesioniști foarte implicați. De asemenea, vor fi câteva expoziții în cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu. Una dintre ele este o acțiune de fapt, un work-shop despre zona Bucium, care ține de o reabilitare a patrimoniului ruralității. Este foarte interesant, pentru că aducem și ruralul la Muzeu, mai ales că ruralitatea din România s-a modificat foarte mult în ultimii ani”. Despre cum ar putea să se transforme forturile Capitalei în spații publice citiți aici:Ocazie unică în weekend: intrăm și cucerim Fortul 10 Leurdeni! Cum ar putea deveni centura de fortificații a Bucureștiului un foarte benefic spațiu comunitar
Arh. Emil Ivănescu, președinte OAR-B: “Mai avem o expoziție amplă de machete, pavilioane și structuri realizată de studenții anului I de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu. Veți vedea și o instalație foarte interactivă care vizează incluziunea, un fenomen nou nou, pentru că avem nevoie de multe spații publice incluzive în București și în toată țara. Vom avea o prezentare a unui concurs foarte important pe care Anuala de Arhitectură îl organizează pentru Asociația Help Autism. Este un concurs de soluții care se va termina cu un contract de proiectare pentru prima tabără incluzivă pentru copiii cu dizabilități din România. Este un eveniment extrem de important pentru cultura noastră de construire, pentru cultura noastră profesională și pentru mediul formativ din România care este extrem de deficitar, mai ales la capitolul tabere și educație. Deci, iată câteva inițiative care exprimă diverse laturi ale profesiei de arhitect care se implică în societate și își dorește îmbunătățirea ei. În viitor, pregătim și un apel de idei internațional pentru găsirea unui concept contemporan pentru Muzeul Tehnic Dimitrie Leonida și acest eveniment va fi realizat la începutul anului viitor, tot de către Anuala de Arhitectură”.
Arh. Emil Ivănescu, președinte OAR-B: “Muzeul Tehnic Leonida face parte din contextul Parcului Carol, un context foarte special cu câteva centre de cultură. Ar merită o atenție mult mai mare, de la transformare și reabilitare și până la modul în care Muzeul Leonida poate relaționa cu Parcul Carol și spațiul public. Ne bucurăm că există o inițiativă de reabilitate a Parcului Carol pentru București și să sperăm că lucrurile se vor transforma cât mai rapid”.
Laura Albani, Manager Cultural, Director Muzeul Național Tehnic “Dimitrie Leonida”: “Anuala de Arhitectura a venit cu această propunere ingenioasă, aceea de de a găzdui în spațiul Muzeului această Anuală. Impreună cu curatorii Anualei am ajuns la concluzia că ar fi bine să expunem și să avem o sală dedicată lui Henri Coandă. Ar fi bine să-i dăm lui Henri Coandă importanța cuvenită. Puțini știu că, dincolo de pasiunea lui fundamentală pentru aviație, Henri Coandă a abordat multe alte domenii: domeniul științific, al construcțiilor, transporturilor, cel artistic, ecologic, agricol, chiar și medical. Noi deținem foarte multe obiecte, machete, diplome, fotografii ce au aparținut inventatorului. Pe scurt, deținem custodia Arhivei Henri Coandă. Multi știu că Primul Avion cu reacție sau Efectul Henri Coandă sunt rodul geniului său creator, dar foarte puțini știu despre proiectele sale pentru case modulare, despre pardoseala calorifugă sau despre invenția sa, betonul-bois sau bois-ciment„.
Laura Albani, Manager Cultural, Director Muzeul Național Tehnic “Dimitrie Leonida: “Din anul 1921, Henri Coandă a început să gândească acele case modulare, care reprezentau o noutate de a construi locuințe rezistente, într-un timp scurt și la un preț accesibil. Așa a inventat rețetele de beton armat. Să ne gândim la acel minunat proiect pe care l-a semnat și care oferea o nouă soluție locativă: un imobil de 700 de apartamente dispuse pe o suprafață de 220 de mp. Proiectul era gândit în forma unei piramide cruciforme cu o înălțime de 100 de metri, în care absolut toate apartamentele erau îndreptate spre soare și beneficiau de căldura. Să nu uităm că și acum avem probleme cu gazele, cu energia electrică, iar Henri Coandă a venit cu aceste soluții optime la inceput de secol XX. Deci, la modul acesta activăm Muzeul Tehnic: îi oferim o altă imagine. Sunt mai mult de 50 de ani de creație și de invenții, Henri Coandă este un Jules Verne al României. Puțini știu că a fost și artist, el a studiat și a sculptat împreună cu Auguste Rodin. A avut două sculpturi geniale, una a realizat-o când și-a pierdut primul copil, care avea sub un an, dar a fost atât de futuristă acea sculptură, încât nu a putut să fie pusă la mormântul fetiței sale”.
B365.ro: Care va fi programul expozițiilor?
Laura Albani, Manager Cultural, Director Muzeul Național Tehnic “Dimitrie Leonida: “Din 4 noiembrie Muzeul este deschis pentru vizitatori și bucureștenii vor vedea aceste opt expoziții. Este pentru prima dată când avem 8 expoziții în același amplasament. Timp de 3 luni vor fi deschise, unele chiar timp de 4 luni. De exemplu, expoziția Henri Coandă va fi deschisă timp de 4 luni”.
B365.ro: Există inițiative de reabilitare a Parcului Carol. Intră și Muzeul Tehnic Dimitrie Leonida în acest plan?
Laura Albani, Manager Cultural, Director Muzeul Național Tehnic “Dimitrie Leonida: “Pe noi nu ne-a anunțat nimeni. Muzeul nu ține de Primăria Capitalei, deci nu are cum să intre în acest proiect al Parcului Carol. Eu îmi doresc ca acest parc frumos să aibă o altă față, să fie reabilitat, dar sper din tot sufletul să nu ne închidă accesul, intrarea la Muzeu făcându-se prin Parcul Carol”.
Laura Albani, Manager Cultural, Director Muzeul Național Tehnic “Dimitrie Leonida: “Cei opt expozanți vin cu instalații pentru persoanele cu dizabilități, cu proiecte ale studenților de la Facultatea de Arhitectură, dar in special, avem această expoziție dedicată maestrului Coandă care vine cu absolut toate invențiile sale. De la aerodina lenticulară la sistemele de transport în tuburi, de la desalinizarea apei de mare la sistemele de propulsie aerodinamica sau pur si simplu la agricultura performantă. Va exista inclusiv o instalație de lumini. De multe ori ni se spune că avem obiecte extraordinare care nu sunt puse în valoare, că iluminatul este deficitar. Acum nu ne va mai certa nimeni, sper. In același spatiu, exponatele excepționale ale muzeului vor zâmbi în lumină”.
B365.ro: Practic, la Muzeu vor fi reprezentate adevăratele modele ale României?
Laura Albani, Manager Cultural, Director Muzeul Național Tehnic “Dimitrie Leonida: “Exact. Noi avem genii și am avut foarte multe genii, dar geniile sunt trecute în colbul uitării, ca de obicei. Ii avem pe Henri Coandă, Traian Vuia, Iustin Capră, care este la rândul său genial, sau pe Gogu Constantinescu, Ion Basgan, Agârbiceanu și pe mulți alții. Din pacate, modelele actuale, personalitățile, nu sunt acelea prin care dorința de a scoate din necunoscutul Universului noi elemente ne vor ajuta pe viitor în evoluția noastra”.
Anuala de Arhitectură 2022 și Muzeul Tehnic Leonida mulțumeste partenerilor evenimentului: Alumil, Wienerberger, Holcim, Rida.