Arhitecţii care vor să întoarcă blocurile din Bucureşti cu fundu-n sus

de:
03 iul. 2011
1 Afișari
Arhitecţii care vor să întoarcă blocurile din Bucureşti cu fundu-n sus

Conceptul este detaliat într-un proiect intitulat „Blocuri reciclate – UPSIDEDOWN” şi este semnat de un grup de cinci arhitecţi, în frunte cu arhitectul Justin Baroncea. Premisa acestora pleacă de la utilitatea proiectelor rezindenţiale ale lui Nicolae Ceauşescu la mai bine de 20 de ani de la căderea comunismul. Aşa-numitele “cartiere-dormitor” ridicate în anii ’70 erau destinate, cu precadere, muncitorilor care lucrau în industria Capitalei şi au fost legate, inclusiv de metrou, cu marile uzine. Sunt zone cu o densitate decentă, susţin arhitecţii, cu mari resurse de spaţii verzi, cu o arhitectură raţionalistă, care ar putea constitui “cadrul unei noi dinamici urbane”. “În majoritatea cartierelor-dormitor din Bucureşti există un număr ridicat de blocuri ale căror partere sunt ocupate de locuinţe. O situaţie inconfortabilă, care blocheză utilizarea terenurilor adiacente, transformate în maidane şi locuri de parcare”, se arată în proiect.

Acest lucru ar avea drept consecinţă o opoziţie faţă de orice inovaţie în multe dintre aceste zone, care nu se pot dinamiza. „Lipsite de servicii, aceste cartiere parazitează şi aglomerează zona centrală a oraşului”, susţin arhitecţii.

Blocul cu susul în jos

Proiectul arhitecţilor vizează în principal spaţiile situate la parterul blocurilor comuniste situate în marile cartiere ale capitalei. Viziunea acestora se concetrează însă doar asupra clădirilor situate pe străzile principale ale acestor zone. „Este vorba despre construirea unor spatii de locuinţe peste ultimul nivel în care locatarii de la parter se pot muta, iar parterul astfel eliberat poate fi preluat de primărie şi inchiriat pentru dezvoltarea de servicii”, arată aceştia. Chiria şi taxele obţinute în urma activităţii agenţilor comerciali ce îşi vor desfaşura activitatea în aceste spaţii ar reveni în totalitate autorităţilor locale, bani care în final vor fi investiţi tot în imobilul cu pricina dar şi în zona din jur.

Viziunea „birocratică

Tot acest proces, propun arhitecţii, ar trebui reglementat de o agenţie înfiinţată în cadrul primăriei de sector care ar trebui să se zbată să obţină inclusiv fonduri de la parteneri privaţi pentru mansardarea blocurilor. Tot această agenţie ar trebui să se ocupe de rentabilizarea spaţiilor de la parter care vor fi reamenajate. „Mecanismul financiar poate asigura o mentenanţă corectă a întregului bloc. Mai mult, crearea unui fond de spaţii iniţial poate declanşa un proces de transformare a primăriilor de sector în actori importanţi pe piaţa imobiliară permiţând regularizarea chiriilor în zonele defavorizate”, explică arhitecţii.

Beneficiile pentru locatari

Rentabilizarea apartamentelor reamanajate de la parter s-ar putea traduce în birouri, supermarketuri, frizerii, cofetării, baruri, biblioteci, săli de curs sau centre de sănătate. Banii obtinuţi în urma chiriilor s-ar duce în „îmbunătăţirea confortului de locuire”: impermeabilizarea şi termoizolarea blocului, posibila folosire a celulelor fotovoltaice şi diminuarea costurilor comune de energie şi regândirea spaţiilor reziduale din faţa şi spatele blocului. Mai mult, cei care vor renunţa la apartamentele de la parter vor putea să locuiască într-o locuinţă cu „standard superior”.

Cookies