Arena Națională, administrată de o firmă privată. Primăria Capitalei va plăti 2,4 milioane euro/an

de:
10 feb. 2014
0 Afișari
Arena Națională, administrată de o firmă privată. Primăria Capitalei va plăti 2,4 milioane euro/an

Primăria Capitalei caută o firmă privată pentru a prelua serviciile de exploatare, întreținere curentă și administrare a Arenei Naționale. Municipalitatea intenționează să încheie un acord-cadru pe o perioadă de patru ani, firma privată selectată urmând a primi între 26,8 milioane lei (6 milioane euro) și 42,8 milioane lei (9,6 milioane euro), pentru prestarea acestor servicii. 

„Valoarea estimata a acordului cadru pe perioada de 4 ani reprezinta estimari ale unor cantitati care ar putea fi solicitate pe durata intregului acord cadru, si nu cantitătile exacte care vor fi achizitionate, acestea din urmă putând fi mai mici sau egale, raportat la cele estimate, în funcţie de necesităţile efective”, au precizat reprezentanții Primăriei Capitalei.

Astfel, starea gazonului, funcționarea acoperișului și iluminatul nocturn și ornamental vor trece în responsabilitatea firmei private.

Evenimentele vor fi organizate în continuare de Primăria Capitalei, firma privată fiind responsabilă, potrivit caietului de sarcini de realizarea următoarele servicii:

– Servicii de exploatare pentru sistemele, instalatiile, echipamentele, din componenta complexului,

– Servicii de intretinere curenta, mentenanta preventiva si corectiva pentru sistemele, instalatiile si echipamentele din componenta complexului

– Servicii tehnice administrative conexe exploatarii: gestiune utilitati, inventariere tehnica sisteme.

Firma privată va fi plătită în fiecare lună de Primăria Capitalei, pretul lunar al serviciilor reprezentând suma preturilor pentru exploatarea curenta (manoperă), mentenanța preventivă (manopera), corectivă (manopera) + administrare tehnica (manopera).

„Prestatorul va asigura in functie de tipul evenimentului echipa de Operatori necesara desfasurarii acestuia la nivelul standardelor internationale solicitate de organizator. In pretul total ofertat vor fi incluse serviciile aferente exploatarii sistemelor enumarate mai jos pentru minimum un eveniment lunar organizat de catre Beneficiar (Primăria Capitalei)”, se precizează în caietul de sarcini. 

„Menținerea sistemelor în parametrii normali de funcționare este prima dintre obligațiile ofertantului, dar nu singura. Aceasta îndatorire este dublată și de cea de suport tehnic privitor la o continuă îmbunătățire a acestor parametrii”, se mai arată în document. 

Mai mare flexibilitate în organizarea de evenimente

Decizia de a încredința administrarea Arenei Naționale unei firme private a fost luată pentru a asigura o mai bună flexibilitate în organizarea de evenimente, a explicat pentru B365.ro Bogdan Hreapcă, directorul Direcției de Investiții din Primăria Municipiului București. „În acest fel se pot organiza mult mai ușor evenimente, iar administrarea este mai eficientă, deoarece nu mai există birocrația inerentă administrării de către Autoritatea Publică. Și pentru schimbarea unui bec, în cazul administrării de către Primărie, se pierde foarte mult timp cu birocrația. Suma propusă pentru acest acord – cadru a fost calculată pe baza cheltuielilor făcute de Primăria Municipiului București în cei doi ani de când admministrează Arena Națională. În continuare, evenimentele vor fi organizate de Primărie, iar veniturile din aceste evenimente vor intra la bugetul Primăriei” – a adăugat Bogdan Hreapcă, pentru  B365.ro.

Firmele private pot depune ofertele până pe 2 aprilie 2014. 

Stadionul „Naţional Arena” a fost reabilitat de către firma Max Bogl & Astaldi SPA, în urma încheierii unui contract în 2007. Inaugurarea oficială a avut loc în toamna lui 2011, iar de atunci stadionul este administrat de municipalitate prin Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement.  

Primele probleme pe Arena Națională au apărut încă de la primul meci ce a avut loc pe stadion, când gazonul a fost distrus din prima repriză. De atunci, gazonul a mai fost schimbat de câteva ori. 

Bugetul pentru ridicarea Arenei a fost, iniţial, de 119 milioane de euro, potrivit contractului încheiat de fostul edil-şef al Capitalei, Adriean Videanu, însă s-a majorat până la 213 milioane de euro, cu o depăşire de buget de 94 de milioane de euro. Majorarea s-a făcut în 2009, când s-au încheiat patru actele adiţionale. Motivul invocat: a crescut pânza freatică şi s-a considerat că e nevoie de un acoperiş mai mare, dar şi de mai multe amenajări exterioare plus echiparea terenului.

Citește și 20 mil. euro, aruncate pe fereastră de Oprescu la Arena Națională.Primăria Capitalei are altă părere

Cookies