Are „bot” roșu, e lucios și spectaculos! Primul tren electric, din cele 37 produse de Alstom, a plecat spre București. Va ajunge în Capitală în câteva zile

29 nov. 2023
7263 Afișari
Are
Are "bot" roșu, e lucios și spectaculos! Primul tren electric, din cele 37 produse de Alstom, a plecat spre București. Va ajunge în Capitală în câteva zile | Sursa foto: Facebook - AFR

Primul tren electric inter-regional din cele 37 produse de Alstom pleacă astăzi, 29 noiembrie, de la fabrica din Polonia. Va intra în România pe la Curtici, pe 2 decembrie, și va ajunge la București pe 5 decembrie.

Primul tren electric din setul de 37 produse de Alstom ajunge în București în decembrie

Acest tren este primul cumpărat în ultimii 20 de ani și primul care va ajunge în România din cele 37 de trenuri electrice de lung parcurs inter-regional, scrie Economedia.ro.

Autoritatea pentru Reformă Feroviară a transmis, pe Facebook, că primele rame vor fi operate de CFR Călători:

Primul tren produs de către Alstom pentru a fi livrat României, prin ARF – Autoritatea pentru Reformă Feroviară, din cadrul contractului privind achiziția a 37 rame electrice pentru servicii de transport feroviar de călători de mediu și lung parcurs a trecut testele și inspecția finală de fabrică și astăzi, 29 noiembrie 2023, este expediat către România/București.

Trenul este programat să ajungă de la Katowice (Polonia) la Curtici, pentru a face procedurile de intrare în țară, în seara de 2 decembrie 2023. La București este programat să ajungă pe 5 decembrie 2023 și să înceapă pregătirile din partea furnizorului în vederea livrării oficiale către ARF.

În prima etapă, după testele statice, trenul va efectua o serie de teste dinamice (pe Inelul de la Faurei al AFER și pe rețeaua feroviară publică). Dupa finalizarea tuturor acestor etape și atingerea momentului în care ARF poate prelua trenul, inclusiv pentru circulația cu călători în siguranță, trenul va fi pus în circulație de către CFR Călători, câștigătorul licitației pentru primul contract de servicii publice de transport feroviar de călători atribuit competitiv.

CFR Călători a depus singura ofertă la contractul ARF pentru operarea primelor trenuri noi cumpărate de la Alstom. Contractul are o durată de 5 ani și vizează operarea primelor 12 din cele 37 de trenuri cumpărate.

Primele 5 rute pe care va circula acesta sunt următoarele:

  • București Nord – Constanța,
  • București – Craiova,
  • București – Nord – Craiova – Timișoara – Arad,
  • București – Brașov – Arad – Timișoara Nord,
  • București Nord – Craiova – Petroșani.

Trenurile vor avea o capacitate de 350 de locuri

Trenurile vor avea șase vagoane și o capacitate de 350 de locuri. Podeaua va fi 100% coborâtă, pentru un acces cât mai facil pentru toate categoriile de pasageri, transmite Digi24.ro.

Pe fiecare parte a vagoanelor din zona de mijloc se vor amplasa câte două uși de acces. Pentru vagoanele de capăt se va amplasa o ușă pentru accesul călătorilor pe fiecare parte a vagonului.

Călătorii vor fi informați atât auditiv, cât și vizual. Fiecare vagon al RE-IR va avea spații pentru bagaje de dimensiuni mari.

Totodată, trenurile vor fi prevăzute cu un sistem de contorizare a numărului de călători, dotat cu senzori de mare precizie.

Fiecare RE-IR va avea patru toalete ecologice, repartizate uniform pe întreaga lungime, dintre care o toaletă va fi amenajată pentru persoanele aflate în scaun cu rotile.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies