Are balta pește bun. Acasă la Ivan Pescar & Scrumbia Bar. Din apă, în farfurie.

11 mart. 2022
2457 Afișari
Are balta pește bun. Acasă la Ivan Pescar & Scrumbia Bar. Din apă, în farfurie.

“Pentru mine, nimic nu se poate compara cu măreția acestui tânăr pământ românesc. Delta Dunării, ca orice loc binecuvântat, a avut norocul, dacă pot spune așa, de a nu se ajunge prea ușor la ea, făcând, pentru o vreme, ca viața să fie ca la începuturi, în perfectă comuniune cu natura.”, spunea Ivan Patzaichin, în 2017, într-un mesaj video adresat oficialilor spanioli prezenți la Palacio de Santona, din Madrid, în cadrul unui eveniment de promovare a uneia dintre cele mai spectaculoase destinații din lume: Delta Dunării.

Personal, nimic nu-mi face inima să tresară mai tare decât un telefon la capătul căruia se aude: “Dragoș, facem o Deltă?”. Știu că nu mergem să prindem pește. Pescuitul e doar un pretext. Mergem să ne holbăm la păsări și la stele până ne cad ochii în gură. Mergem s-ascultăm șacalii cum cântă noaptea. Avem bilete în primele rânduri la broscoi. Mergem s-ascultăm liniștea deplină, fâflâitul pelicanilor și clinchetul linguriței la fiecare lansare. Mergem să prindem răsăritul magic de soare pe baltă. Mergem să inspirăm aerul răcoros al canalelor pline de stuf. Mergem să ne bucurăm de tot ce ne oferă fascinanta gastronomie locală deltaică. Simplă, autentică, gustoasă. Mergem ca să fim liberi.

Și, bineînțeles, când sunt singur, merg să mănânc pește și ce mai găsesc pe la restaurantele și bodegile bucureștene. Astăzi, cu pliscul larg deschis, la Ivan Pescar & Scrumbia Bar, restaurant cu specific pescăresc, un proiect culinar al Asociaţiei Ivan Patzaichin –și Mila 23 împreună cu Asociaţia RO-PESCADOR. Restaurantul este găzduit de clădirea The Ark, pe Strada Uranus 150. Este cel de-al doilea restaurant din seria Ivan Pescar, după cel deschis la Tulcea, chiar pe faleză, și pe care-l recomand cu căldură.

Scrumbia Bar

Promisiunea locului este oferirea unei experiențe gastronomice sincere, bazată pe calitatea peștelui proaspăt și rețete tradiționale. În fine, ce vor să zică oamenii e că rețetele folosite sunt 100% locale, iar peștele provine chiar din Delta Dunării, cu excepția sturionului, pentru că, așa cum știe toată lumea, dacă ai pus mâna pe sturionul sălbatic din Deltă, te pricopesești instantaneu cu niște brățări de fier pe încheieturi și c-un dosar pe numele tău. Cu șină. Și penal.

Altfel, meniul lui Ivan Pescar este extrem de bogat, în el regăsindu-se multe preparate și delicatese specifice Deltei Dunării: picancă de știucă, malasolca, siliotka, saramuri, storceag, plachie de somn, crap pe varză, caras dulce prăjit și câte și mai câte. Ca să fiu puțin cârcotaș, remarc totuși absența bibanului din meniu, un pește delicios, fin, mai ales în variante file.

Check out the full menu aici. Cât despre gustul preparatelor, vorbim imediat.

Lobby Ivan Pescar

Interior – Exterior

La intrare m-au întâmpinat niște lotci și un portret expresiv al celui mai bătrân pescar de la Mila 23. Pe istorie, pe tradiție, frumos. Restaurantul în sine este extrem de spațios, bine aerisit, decorat cu tot felul de elemente pescărești. Deasemenea, mese și scaune din lemn în culori deltaice. Drăguț, elegant. Ah. Să nu uit. Toalete curate. Mă rog, genul de loc în care ai scoate-o pe maică-ta în oraș fără să-ți faci prea multe griji.

Interior Ivan Pescar

Am mâncat pentru tine de la Ivan Pescar

Storceag | 34 lei | 400 g

Ciorbă de sturion de cultură, cu ceapă, morcovi, ardei gras, ouă, smântână, zeamă de lămâie și verdeață. Servit cu ardei iute și lămâie.

Platou Ivan Pescar | 65 lei | 550 g

Conține salată de icre de știucă, batog de crap argintiu, pastramă de crap argintiu, sardeluță marinată în vin, legume. Îndestulează, liniștit, două persoane

Șalău în plic la cuptor | 42 lei | 500 g

File de șalău, morcov, țelină, pătrunjel, ceapă, ardei kapia, lămâie, unt, cimbru, rozmarin, oregano, busuioc.

 

Judecata de Apoi

În ordinea preferințelor:

Platou Ivan Pescar | 65 lei | 550 g

Conține salată de icre de știucă, batog de crap argintiu, pastramă de crap argintiu, sardeluță marinată în vin, legume. Îndestulează, liniștit, două persoane.

Dumnezeiesc platou! Vine la pachet cu niscavai pâine prăjită, caldă. Mmmm! Atât de bun a fost totul încât abia am apucat să fac niște poze. Pe primul loc am pus batogul de crap argintiu. Preferatul meu. Niște fâșii apetisante de crap afumat și perfect sărat. Absolut mi-nu-nat. Nu te mai saturi mâncând. Icrele? De 10! Aromate și neuleioase, de uns pe pâine și pe suflet. Aflu de pe google că, în 2021, această salată de icre de știucă a devenit produs cu Indicație Geografică Protejată în UE. Merită! Unde rămăsesm? Așa. Pastrama de crap e o delicatesă pe care am ciugulit-o în dumicate mici, ca să prelungesc plăcerea gustului. Sardeluța marinată în vin e ca măslinele alea pe care le primești într-o scobitoare la băuturile simandicoase. Sardeluța marinată în vin e ca cireașa de pe tortul pescarului. Ce să zic, aproape că m-am săturat doar din platoul ăsta. Văleu, mamă! 10/10

Și încă o chestie foarte importantă. Unele (dacă nu toate) dintre aceste preparate sunt disponibile inclusiv în băcănii precum Nasul Roșu sau Băcănia Rod, cât și în supermarketurile Kaufland, Auchan, Carrefour (sub brandul Drag de Romania), Mega Image (sub brandul Gusturi Românești) sau Lidl (sub brandul Cămara Noastră). Mai multe detalii aici și aici.

Șalău în plic la cuptor | 42 lei | 500 g

File de șalău, morcov, țelină, pătrunjel, ceapă, ardei kapia, lămâie, unt, cimbru, rozmarin, oregano, busuioc.

Șalău în plic. Un fel de unboxing pescăresc. Mi s-a părut mie că sună bine. Și nu doar că sună bine, e și gustos. Șalăul pare făcut pe plită, tradițional, alături de mixul de legume, apoi totul pus hârtie de copt și băgat oleacă la cuptor cu mirodeniile aferente: oregano, busuioc, cimbru. Rezultatul este delicios, fin și îndestulător. M-a surpins plăcut nu doar carnea de șalău perfect gătită, cât combinația de pește cu țelină. Foarte interesantă. Delta Dunării cu un twist mediteranean. Foarte bun. 8/10

Storceag | 34 lei | 400 g

Ciorbă de sturion de cultură, cu ceapă, morcovi, ardei gras, ouă, smântână, zeamă de lămâie și verdeață. Servit cu ardei iute și lămâie.

Unii îi spun storceac, alții storceag. Unii îl fac cu sturion, alții cu burtă de somn. Unii îl dreg cu smântână, alții cu zer. Unii pun lămâie, alții nu, că n-au de unde. Unii pun oțet și cartofi, alții nu pun nici una nici alta. Vorba aia: câte bordeie, atâtea obicee. Un lucru e sigur: în Deltă nu cresc lămâi, deci ce caută lângă storceag/storceac? Pe de altă parte, gastronomia este o artă în continuă transformare. Nimic nu e greșit atâta timp cât rezultatul e gustos.

Trecând la fapte, deși e arătos, storceagul ăsta nu m-a impresionat deloc. La zeamă mă refer. După gustul meu, un pic cam prea sărată. Asta una la mână. A doua: e un storceag prea puțin lăptos, fără consistența și dulceața specifice acestui gen de ciorbă de pește. În schimb, bucățile generoase de sturion au fost delicioase, gustoase foc! M-am bucurat de ele, chiar și fără mujdei. Lămâia a rămas pe margine, nefolosită. Poate c-aș fi făcut uz de ea dacă ar fi fost un storceag clasic, gras ca salariul guvernatorului Deltei Dunării. Overall, neimpresionant. 5/10

Total Ivan Pescar: 141 de lei.

O să mai mănânc pentru tine la Ivan Pescar? Da.

Raportul calitate/preț/cantitate este excelent și ospătarii amabili. Oameni.

„Frumosule, chiparosule, ia la mama să-ți dea niște lalele frumoase”

Ai ghicit. După ce ieși de la Ivan Pescar, nu uita să treci strada și să-i cumperi prietenei tale, soției sau iubitului un buchet imens de flori din Piața de Flori. Oricum, vânzătoarele deja „te-au ginit”: „Frumosule, chiparosule, ia la mama să-ți dea niște lalele frumoase! Am așa, așa, așa.” Nu uita să negociezi până la ultimul leuț.

Să ne fie de bine! Am mâncat și azi pentru tine.

Vrei să afli pe unde-am mai mâncat pentru tine? Uite niște linkuri cu idei:

Cookies