Ard păduri lângă centrala nucleară de la Cernobîl. Ucraina: Nu putem interveni din cauza rușilor

22 mart. 2022
1928 Afișari
Ard păduri lângă centrala nucleară de la Cernobîl. Ucraina: Nu putem interveni din cauza rușilor
Ard păduri lângă centrala nucleară de la Cernobîl. Ucraina: Nu putem interveni din cauza rușilor | Foto simbol incendiu de pădure. Sursa: Unsplash.

Mai multe incendii forestiere au izbucnit în vecinătatea reactorului nuclear de la Cernobîl. Ucraina spune că, din cauza controlului rusesc asupra centralei abandonate, eforturile de stingere a focurilor sunt mult îngreunate, dacă nu chiar complet zădărnicite.

Potrivit The Guardian, cel puțin șapte incendii au fost identificate, cu ajutorul imaginilor din satelit, în zona de excludere de la Cernobîl.

Printr-un comunicat al Parlamentului de la Kiev, Ucraina pune izbucnirea focurilor pe seama bombardamentelor rusești.  

Centrala de la Cernobîl este controlată de ruși

Forțele ruse au capturat uzina de la Cernobîl în primele zile ale invaziei, iar luptele aprige din preajma ei au dat fiori lumii întregi.

În 1986, la Cernobîl s-a produs o explozie, urmată de un incendii, care a provocat un dezastru nuclear major, răspândind contaminare radioactivă în toată Europa. De atunci, centrala nucleară și zona înconjurătoare au fost în mare parte “sigilate”.

Cu toate acestea, aproximativ 200 de tone de combustibil rămân în reactorul conservat, iar acest combustibil este relativ neprotejat. Experții sunt îngrijorați că luptele aprige care se dau în zonă ar putea deteriora și mai mult reactorul și ar putea duce la eliberare de material radioactiv în atmosferă.

De ce pot fi periculoase incendiile de lângă Cernobîl

Autoritățile ucrainene, prin vocea Energoatom (compania nucleară de stat a Ucrainei) mai  declară că războiul împiedică și încercările de a monitoriza nivelul radiațiilor de la Cernobîl:

Nu există date despre starea actuală a poluării cu radiații a mediului din zona de excludere, ceea ce face imposibilă răspunsul adecvat la amenințări. Nivelurile de radiații din zona de excludere și de dincolo de ea s-ar putea înrăutăți semnificativ. 

În 2020, un incendiu de pădure izbucnit în apropierea reactorului provocat o creștere de 16 ori peste normal a nivelului radiațiilor. Incendiul de atunci a fost stins după un efort de două săptămâni al pompierilor.

Cookies