ARCEN trage un semnal de alarmă, după incendiul din centrul Capitalei: „În 5 ani, zona istorică Moșilor ar putea fi regenerată!”

08 apr. 2022
479 afișări
ARCEN trage un semnal de alarmă, după incendiul din centrul Capitalei: „În 5 ani, zona istorică Moșilor ar putea fi regenerată!”
ARCEN trage un semnal de alarmă, după incendiul din centrul Capitalei: „În 5 ani, zona istorică Moșilor ar putea fi regenerată!”. Sursa foto: Facebook ARCEN/ Alberto Groșescu

Două case au ars joi seară în București, iar ARCEN trage un semnal de alarmă, după incendiul din zona Calea Moșilor. ONG-ul spune că regenerarea zonei nu mai poate aștepta.

ARCEN trage un semnal de alarmă, după incendiul din centrul Capitalei

Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate (ARCEN) reacționează după incendiul de joi seară din zona Calea Moșilor, care a făcut scrum imobilele de la numărul 69 și numărul 71.

Asociația care crează proiecte pentru restaurarea și conservarea memoriei Capitalei, dar care, totodată, se ocupă și de îmbunătățirea legislației privind protecția patrimoniului construit și a zonelor istorice din oraș, declară că acesta este un puternic semnal de alarmă. Astfel: regenerarea Căii Moșilor Veche nu mai poate aștepta.

Statul român are nevoie de un plan pentru a interveni în această zonă, cu ajutorul instituțiilor din cadrul Primăriei, dar și cu ajutorul comunităților urbane.

„În 5 ani, zona istorică Moșilor ar putea fi regenerată!”

ARCEN declară că există soluții pentru Calea Moșilor Veche. Întâi de toate, este urgentă punerea în siguranță a Hanului Solacolu, care a fost recent expropriat. În prezent, clădirea este părăginită și trebuie să fie restaurată și reintrodusă în circuitul vieții urbane.

Trebuie să se realizeze și pietonizarea arterei, dar cu păstrarea liniei de tramvai. De asemenea, ARCEN spune că toate imobilele proprietate a Municipiului București trebuie să fie restaurate.

„În 5 ani, zona istorică Moșilor ar putea fi regenerată!”, transmite Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate.

PMB a devenit proprietara Hanului Solacolu și își dorește ca acesta să devină în următorii ani un spațiu cultural. Clădirea a fost expropriată de la urmașii fraților Solacoglu pentru suma de 4,5 milioane de lei.

În prezent, tramvaiele care circulă în zonă au o limită de viteză de 5 kilometri la oră, deoarece Hanul Solacolu se cutremură la propriu de fiecare dată când trece un tramvai.

Cookies