ȘTIRI

ARCB acuză două universităţi din Bucureşti: implicate în tergiversarea desfiinţării Cathedral Plaza

„În loc să pornească toate mecanismele de desfiinţare a Cathedral Plaza, în conformitate cu sentinţa civilă, devenită irevocabilă, nr. 2520/2012 a Tribunalului Dâmboviţa, cu executarea silită 1090/2013 şi cu dispoziţia nr. 1024/2013 emisă chiar de către el, Primarul General al Municipiului Bucureşti încearcă prin toate mijloacele să anuleze deciziile justiţiei, chiar şi deciziile proprii, şi să sprijine eforturile firmei Millennium Building Development de a menţine clădirea ilegală şi periculoasă, implicând pe faţă foruri ale învăţământului superior din ţară”, susține Arhiepiscopia Romano Catolică București, acuzând Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București și Universitatea Tehnică de Construcții București că sunt implicate în tergiversarea desfiinţării imobilului.

În comunicatul de presă remis B365.ro, Arhiepiscopia susține că Primarul General al Capitalei a cerut celor două universități să elaboreze „un studiu privind impactul clădirii Cathedral Plaza asupra mediului construit și al orașului din punct de vedere urbanistic și arhitectural”, pentru a menține edificiul în picioare.

„Mai mult, Primarul General aruncă asupra celor două universități răspunderea pentru eventuala neexecutare a hotărârii judecătorești care îl obligă la desființarea clădirii ilegale, afirmând că -orice măsură administrativă depinde de concluziile comisiilor de specialitate- din cadrul universităților respective”, se precizeaza in comunicatul de presa citat

Arhiepiscopia Romano-Catolică de București a trimis celor două universități scrisori de protest, in care le transmite ca ar trebui sa reanalizeze participarea la această acțiune, în sensul de a elabora strict metodologia de desfiinţare a construcţiei, respectiv soluţia arhitectural-peisagistică pe care trebuie să o îmbrace noul parc ce va fi recreat în locul clădirii ilegale.

Clădirea Cathedral Plaza a fost declarată ca fiind construită ilegal printr-o decizie definitivă și irevocabilă a Justiției, încă din 2010. Dosarul înaintat de Millenium Building la Curtea Europeană a Drepturilor Omului a fost respins, iar în 2013 Justiția a pronunțat și o decizie definitivă și irevocabilă prin care îl obliga pe primarul general Sorin Oprescu să dărâme clădirea construită ilegal. În ciuda tuturor deciziilro din Justiție, acum, proprietarii de la Millenium Building îi acuză pe cei care califică clădirea Cathedral Plaza drept ilegală, de calomnie.  


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button