FIT CITY

Arafat: Un medic de la Ambulanță trebuie să fie prezent la dispeceratele ISU din Capitală

„Dacă intră sub avertizarea de cod galben, cod portocaliu, inclusiv București, vă rog să am un reprezentant de la Ambulanță la Dispeceratul de la ISU de când începe codul până ce se finalizează codul. Deci, sunt doar patru județe care nu sunt cu dispeceratele integrate, plus municipiul București. Restul, aveți dispecerate integrate, deci munca va fi împreună. Dacă sunt probleme, disponibilitatea este 24 de ore din 24, Centrul Operativ este funcțional permanent”, a declarat vineri Raed Arafat în cadrul comandamentului de iarnă de la Palatul Victoria, notează Agerpres.

Totodată, secretarul de stat în MS a solicitat ca gravidele și dializații să fie evacuați din zonele cu risc de înzăpezire sau de izolare înainte de intrarea în vigoare a codului portocaliu de ninsoare și viscol.

„Ca de obicei, dializații și femeile gravide care sunt în zonele cu risc de înzăpezire sau de izolare vor trebui să fie evacuați înainte să înceapă perioada de viscol sau să intre în vigoare partea de avertizare. Luați legătura vă rog, și aici vorbesc de Direcțiile de sănătate publică, direct cu firmele care transportă dializații și vedeți care este situația. Dacă aveți din partea oricărei companii refuz de aduce persoanele mai devreme decât este planificat, cum s-a întâmplat anul trecut, să ne informați și să luați toate măsurile”, a declarat Raed Arafat.

Secretarul de stat a solicitat, totodată, serviciilor de Ambulanță și SMURD să nu pornească într-o cursă cu un pacient care necesită un transfer de lungă distanță decât dacă acest lucru este strict justificat.

„Toate externările la domiciliu pe drumurile care sunt anunțate că vor fi implicate în codurile galben, portocaliu, nu trebuie efectuate pe aceste drumuri. Direcțiile de Sănătate Publică — să vorbiți la nivelul spitalelor să amâne externarea dacă este o lungă distanță de externare, să nu plece pacienții cu o ambulanță și să se blocheze pe drumuri, cum s-a mai întâmplat”, a declarat Arafat.

Oficialul de la Sănătate a adăugat că în cazurile de urgență care necesită transfer prin intermediul unei curse auto care ar urma să se realizeze pe un drum înzăpezit să se contacteze ISU și Centrul Operativ pentru Situații de Urgență de la Ministerul Sănătății și, dacă este necesar, plecarea să se facă cu „mijloace pentru deschiderea drumului în față”.

ANM a emis vineri avertizări Cod Galben și Cod Portocaliu de ninsori abundente și viscol, valabile până duminică seară, în 27 de județe din sudul și sud-estul țării, inclusiv în București.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button