Arafat a decis. Spitalul Foișor rămâne suport COVID până sunt externați toti pacienții ATI

10 mai 2021
94 afișări
Arafat a decis. Spitalul Foișor rămâne suport COVID până sunt externați toti pacienții ATI

Raed Arafat a susținut în cursul zilei de luni o conferință de presă în urma ședinței de Guvern. În cadrul acestei conferințe, șeful DSU a vorbit despre situația Spitalului Foișor, care a fost transformat în urmă cu o lună în spital COVID. Acest spital va rămâne spital suport COVID până vor fi externați toți pacienții de la secția de terapie intensivă, a anunțat Arafat.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat astăzi la Palatul Victoria că Spitalul Foișor, transformat în spital-suport pentru pacienții infectați cu virusul SARS-CoV-2, va rămâne în prima linie pentru tratarea pacienților COVID până vor fi externați toți cei tratați la secția de terapie intensivă a spitalului, potrivit Agerpres.

„Așteptăm să se termine situația din spital”, spune Raed Arafat

Întrebat de jurnaliștii prezenți la fața locului dacă a primit vreo solicitare din partea Ministerului Sănătății pentru a revoca ordinul prin care a fost transformat Spitalul Foișor în unitate de suport COVID, șeful DSP a precizat că nu se dorește mutarea bolnavilor, mai ales că la ATI se află pacienți cu risc major. Prin urmare, se va aștepta vindecarea celor internați înainte ca spitalul să găzduiască din nou bolnavi ortopedici.

„Nu ştiu dacă trebuie revocat ordinul. (…) Este un ordin al Ministerului Sănătăţii care stabileşte unităţile sanitare COVID. La acest moment, ordinul care a fost emis şi care a fost avizat de Ministerul Sănătăţii a stabilit anumite aspecte, în anumite condiţii, condiţiile se îmbunătăţesc, ei mai au încă pacienţi de terapie intensivă. Ca să evităm să mutăm bolnavii de la un loc la altul, unde riscul e foarte mare la aceşti bolnavi, faţă de situaţia în care să duci doar bolnavii ortopedici, care nu sunt cu risc major, aici vorbim de pacienţi cu risc major, aşa că aşteptăm să se termine situaţia care este în spitalul respectiv, adică să se externeze bolnavii, să se rezolve bolnavii respectivi şi după care, în urma analizei, poate să se întoarcă la activitatea lui originală”, a explicat Raed Arafat.

Spitalul Foișor a fost transformat în spital COVID pe 10 aprilie

Spitalul Foișor a început să primească pacienți infectați cu noul coronavirus de pe data de 10 aprilie, după ce pacienții cu probleme ortopedice din spital au fost evacuați în noaptea de 9 aprilie, fără ca pacienții și familiile acestora să fie informați din timp cu privire la introducerea spitalului în prima linie în lupta cu virusul SARS-CoV-2.

Ministerul Sănătății publicase la scurt timp un comunicat de presă în care a explicat că evacuarea pacienților s-a realizat sub coordonarea DSU. Mai mult, ministerul precizase că managerul spitalului fusese informat de evacuarea pacienților și de transformarea spitalului în unitate COVID încă din dimineața zilei de 9 aprilie, însă managerul dăduse avizul necesar după ora 19:00.

„Transformarea spitalului Foișor în spital Covid-19 a fost soluția identificată de Departamentul pentru Situații de Urgență și avizată de Ministerul Sănătății în cursul zilei de astăzi. Evacuarea și transferul pacienților Covid-19 negativ care au fost internați la Spitalul Clinic Foișor este în sarcina DSU, sub coordonarea Dr. Bogdan DINU din cadrul UPU-SMURD București. Pentru demararea procesului de evacuare a fost necesar acceptul spitalului, spital ce aparține de ASSMB, aflat sub autoritatea Primăriei Municipiului București. Spitalul Foișor a fost informat încă de dimineață despre iminența transformării spitalului. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică au fost la spital încă de la orele 11:00. La orele 19:00, managerul încă nu întocmise documentele necesare pentru eliberarea avizului temporar.”, se arată în comunicatul emis în urmă cu o lună de Ministerul Sănătății

Cookies