Ar putea creşte preţul curentului electric

de:
13 oct. 2012
0 Afișari
Ar putea creşte preţul curentului electric

„Noua metodologie de stabilire a tarifelor pentru serviciul de transport al energiei electrice, pentru noua perioadă de reglementare, a fost elaborată având în vedere obligaţiile de interconectare ale României, ceea ce implică o majorare a tarifelor de transport, necesară pentru interconectare. Documentul conţine o serie de propuneri de calcul ce vor fi analizate, discutate în Consiliul Consultativ”, a declarat vineri, pentru Agerpres, preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, citat de Realitatea.net.

Pe întreg lanţul, de la producţie la consumatorul final, transportul energiei electrice are o pondere de 7%, iar o creştere cu aproximativ 10% a acestuia ar însemna o majorare a preţului final cu 0,7%, estimările ANRE indicând o creştere în jurul a 0,5% – 0,7%.

Noua metodologie de stabilire a tarifelor pentru serviciul de transport al energiei electrice propusă de ANRE presupune, de asemenea, analiza necesarului investiţional pentru lucrările necesare reţelei de transport.

„Operatorul va avea sarcina de a interconecta cu reţelele vecine, ceea ce înseamnă că va trebui să realizeze întăriri ale sistemului. Astfel, va trebui să analizăm necesarul de investiţii. Totodată, dacă există probleme de siguranţă, trebuie să luăm în considerare propunerile de cheltuieli ale operatorului sistemului, cheltuieli ce se vor reflecta în preţul final”, a adăugat Havrileţ.

Cookies