Aproximativ 2.000 de conserve Ardealul, care conţin carne de cal, în magazine şi la consum

de:
21 mart. 2013
0 afișări
Aproximativ 2.000 de conserve Ardealul, care conţin carne de cal, în magazine şi la consum

„SC Producţie Ardealul SRL a dispus încă de pe 8 martie 2013 retragerea de la comercializare a două loturi de conserve de carne de vită Ardealul, cu data de expirare 5 decembrie 2014 şi 15 ianuarie 2015, ca măsură preventivă. Datorită unui sistem de trasabilitate foarte bine pus la punct, practic, cea mai mare parte din cantitatea totală de 30.000 de conserve din loturile suspectate nu a ajuns în consum şi nici pe rafturile retailerilor, peste 93% din cantitate fiind blocată în depozite”, se arată într-un comunicat al Producţie Ardealul.

Restul de 7% din cele 30.000 de conserve, adică aproximativ 2.100 de conserve, sunt fie deja cumpărate de populaţie, fie se află pe rafturile magazinelor mici. Oficialii companiei au declarat, pentru B365.ro, că sunt în continuare în alertă şi vor încerca să strângă de la micii comercianţi, cât mai multe conserve cu carne de vită din celelalte 2.100 care mai există în prezent pe piaţă.

Reprezentanţii SC Producţie Ardealul SRL au subliniat faptul că acele conserve din carne de vită nu conţin carne de cal, ci carne de vită, care s-a contaminat cu carne de cal, pe parcursul lanţului de aprovizionare. „Deşi conservele nu prezintă niciun pericol pentru sănătatea publică, SC Producţie Ardealul consideră situaţia inacceptabilă faţă de standardele interne de calitate şi, ca urmare, produsul din loturile respective nu va fi repus în vânzare. Decizia se înscrie în linia măsurilor luate deja de la apariţia primelor suspiciuni, când producătorul a acţionat responsabil şi a hotărât blocarea produselor în depozite. SC Producţie Ardealul SRL prelucrează exclusiv carne de pui, porc şi vită, livrată de furnizori cu buletine de analiză, declaraţii de conformitate şi documente care să ateste originea materiei prime. În fabricarea celor două loturi de conserve de carne de vită a fost utilizată materie primă furnizată de Optimeat SRL, însoţită de toate documentele amintite, pe care compania noastră le-a pus deja la dispoziţia autorităţilor competente. SC Producţie Ardealul va continua demersurile pentru a stabili factorii care au generat această neconformitate pe lanţul de aprovizionare„, au declarat oficialii SC Producţie Ardealul SRL.

Potrivit comunicatului, rezultatele analizelor cantitative indică faptul că în cazul celor două loturi de conserve de carne de vită Ardealul, materia primă folosită „a intrat accidental în contact cu carne de cal în exteriorul companiei”, respectiv pe fluxul de aprovizionare a fabricii. Analizele oficiale au fost efectuate de laboratorul de referinţă la cererea ANSVSA, în urma rezultatelor Autoritatea anunţând că a închis alerta pe aceasta suspiciune.

Potrivit unui comunicat postat joi pe site-ul ANSVSA, în urma unui sistem de autocontrol al companiei, în data de 08.03.2013, au fost prelevate probe şi transmise la Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară Bucureşti, care au confirmat prezenţa de ADN specific de cal în procent de 1%, în produsul „Conserve carne vită 300 g”.

„Conform prevederilor legislaţiei europene aceasta înseamnă că a avut loc o contaminare pe parcursul lanţului de distribuţie a cărnii care a intrat în procesare şi se infirmă suspiciunea de fraudă”, se arată în comunicat.

Deşi conservele nu prezintă niciun pericol pentru sănătatea publică, spun reprezentanţii Producţie Ardealul, firma consideră situaţia inacceptabilă faţă de standardele interne de calitate şi, ca urmare, produsul din loturile respective nu va fi repus în vânzare.

„Decizia se înscrie în linia măsurilor luate deja de la apariţia primelor suspiciuni, când producătorul a acţionat responsabil şi a hotărât blocarea produselor în depozite. În fabricarea celor două loturi de conserve de carne de vită a fost utilizată materie primă furnizată de Optimeat SRL, însoţită de toate documentele amintite, pe care compania noastră le-a pus deja la dispoziţia autorităţilor competente. SC Producţie Ardealul va continua demersurile pentru a stabili factorii care au generat această neconformitate pe lanţul de aprovizionare”, au spus reprezentanţii producătorului de conserve.

Firma Producţie Ardealul, deţinută de grupul norvegian Orkla, a anunţat cu patru zile în urmă că a cerut retragerea de la vânzare a conservelor cu carne de vită „Ardealul”, produse la fabrica din Covasna, deoarece există suspiciunea că acestea conţin carne de cal.

La momentul respectiv firma a anunţat că loturile au conţinut 30.000 de cutii de conserve carne de vită, din care aproximativ 80% erau blocate în depozite.

Rezultatele analizelor cantitative indică faptul că în cazul celor două loturi de conserve de carne de vită „Ardealul”, materia primă folosită a intrat accidental în contact cu carne de cal în exteriorul companiei, respectiv pe fluxul de aprovizionare a fabricii. Analizele oficiale au fost efectuate de laboratorul de referinţă la cererea ANSVSA, în urma rezultatelor Autoritatea anunţând că a închis alerta pe aceasta suspiciune.

Cookies