Aproape un milion de români nu-și mai sărbătoresc ziua onomastică pe 23 aprilie. Sfântul Gheorghe s-a mutat în calendar în altă zi

14 apr. 2022
12246 Afișari
Aproape un milion de români nu-și mai sărbătoresc ziua onomastică pe 23 aprilie. Sfântul Gheorghe s-a mutat în calendar în altă zi
Aproape un milion de români nu-și mai sărbătoresc ziua onomastică pe 23 aprilie. Sfântul Gheorghe s-a mutat în calendar în altă zi. Sursa foto: Agerpres

Românii care poartă numele Sfântului Gheorghe nu-și mai sărbătoresc onomastica pe 23 aprilie, anul acesta. Data s-a mutat pe 25 aprilie, care coincide cu ziua de luni – a doua zi de Sfintele Paști.

Sfântul Gheorghe s-a mutat în calendar în altă zi

Care este, de fapt, motivul pentru această schimbare. Potrivit Basilica.ro, ziua de 23 aprilie coincide cu Sfânta și Marea Sâmbătă, iar în Tipicul Bisericesc este prevăzut ca sărbătorirea sfinților mari care pică în Vinerea Mare sau Sâmbăta Mare, să fie transferată a doua zi de Paști. Astfel, Sfântul Gheorghe nu se mai sărăbătorește pe 23 aprilie, ci pe 25 aprilie.

În 2022, ziua de cinstire a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe se suprapune cu Sfânta și Marea Sâmbătă.

„zi în care credincioșii ortodocși de pretutindeni sunt chemați să-și îndrepte atenția spre lucrarea mântuitoare a Domnului Iisus Hristos săvârșită în această zi, în care a stat cu trupul în mormânt, dar cu sufletul S-a coborât în iad și a eliberat de acolo sufletele drepților ținute până atunci în întuneric, apoi a deschis raiul, făcându-l accesibil tuturor celor ce vor crede în El”, a declarat Arhim. Chiril Lovin, coordonatorul Departamentului Carte de cult al Patriarhiei Române, şi slujitor la Mănăstirea Antim din București, potrivit sursei citate.

Aproape un milion de români nu-și mai sărbătoresc ziua onomastică pe 23 aprilie

Potrivit coordonatorului Departamentului „Carte de cult” al Patriarhiei Române, Sfânta și Marea Sâmbătă reprezintă ziua în care începe biruința lui Iisus Hristos asupra iadului, astfel, în această zi, credincioșii se pregătesc sufletește, prin ajunare, pentru praznicul Învierii Domnului. Ajunarea – nu se mănâncă nimic până seara, iar atunci se servește doar puțină mâncare de post fără ulei, conform recomandărilor din Tipic.

De aceea, în calendarul anului 2022, Sfântul Gheorghe se pomenește pe 25 aprilie, când se va săvârși slujba (Vecernia și Utrenia), dar și Sfânta Liturghie (cu lecturile potrivite) pentru pomenirea Marelui Mucenic.

„În această zi de bucurie pascală își vor serba onomastica cei care-i poartă numele”, a conchis Arhim. Chiril Lovin.

Cookies