Medicii din Bucureşti au aproape un milion de pacienţi fictivi, susţine şeful CNAS

de:
25 ian. 2011
0 Afișari
Medicii din Bucureşti au aproape un milion de pacienţi fictivi, susţine şeful CNAS

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) solicită demararea unei anchete, organizate de Curtea de Conturi a României, la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB), ca urmare a unei neconcordanţe între numărul de asiguraţi înscrişi şi listele cu pacienti ale medicilor de familie raportate, arata un comunicat de presa al institutiei. Astfel, desi in Capitala exista aproximativ 1.600.000 de asigurati in sistemul electronic, figureaza peste 2,5 milioane in rapoartele medicilor de familie.

„In primul rand, vreau sa va anunt ca am decis, in calitate de Presedinte al CNAS, sa cerem demararea unor actiuni de audit si de control de catre Curtea de Conturi a Romanei. Am luat aceasta decizie ca urmare a observarii neconcordantelor intre numarul de asigurati inscrisi, aratati de versiunea centralizata a SIUI, si listele cu pacienti ale medicilor de familie raportate inainte de introducerea versiunii centralizate a sistemului informatic”, a declarat Nicolae Lucian Duta, Presedintele CNAS.

Conform CNAS, cea mai pregnanta asimetrie a fost observata la Bucureşti. Astfel, folosirea versiunii centralizate a SIUI a evidentiat fraudarea sistemului de sanatate. Prin urmare, pentru a determina dimensiunea acestui fenomen si pentru a identifica sursele acestuia, s-a decis ca este momentul realizarii unor investigatii serioase de catre institutiile abilitate.

Medicii de famile consideră jignitoare şi nejustificate acuzele aduse lor de preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă, conform NewsIn.

„Tehnic vorbind, medicii nu pot face ‘dublări sau triplări’ ale unor pacienţi înscrişi şi la alţi medici. Dacă un pacient îşi schimbă medicul de familie, chiar dacă el nu a anunţat că mai este înscris la un medic, în momentul depunerii situaţiei lunare la casele de asigurări, acel pacient este şters automat de pe lista fostului medic. Aşadar pacientul nu poate apărea înscris la doi medici. Medicul de familie, care oricum nu are acces la softurile de preluare ale caselor de asigurări, nu are cum să înscrie pacienţi care mai sunt înscrişi la alţi medici, iar acei pacienţi să rămână şi la fostul medic”, spun reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) şi ai Societăţii Naţionale de Medicina Familiei/Medicină Generală (SNMF/MG).

În privinţa pacienţilor din Bucureşti înscrişi, despre care cei de la CNAS au spus că ar fi de circa două ori mai mulţi decât numărul real, medicii de familie îl contrazic din nou pe Duţă. „Desigur că pe listele medicilor din Bucureşti nu sunt înscrişi numai cei cu domiciliu stabil în Bucureşti, ci sunt înscrişi şi navetişti, elevi sau studenţi care au domiciliul în ţară, dar sunt înscrişi la medici de familie din Bucureşti. Pe de altă parte, conform declaraţiilor CASMB (Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti – n.r.) din cadrul Comisiei Mixte de pe lângă CASMB, există 953 de medici în contract cu CASMB. Considerând o medie de 1800 de pacienţi pe medic, oficială la nivel naţional (deşi media este mai mică în Bucureşti), ar însemna că pe listele medicilor în contract cu CASMB sunt înscrişi în jur de 1.700.000 de cetăţeni. Ceea ce este departe de cei 2.500.000-3.000.000 declaraţi de domnul preşedinte al CNAS”, spun reprezentanţii medicilor de familie.

Pe de altă parte, medicii de familie spun că, dacă dublările sau triplările numărului de pacienţi raportaţi ar fi reale, atunci înseamnă că ei sunt cei fraudaţi. „Suma totală alocată pentru asistenţă medicală primară prin per capita şi per serviciu, este o sumă fixă, aprobată prin Parlament. CNAS a plătit aşadar maxim această sumă alocată. Dacă valoarea punctului per capita s-a calculat din această sumă totală fixă, pornind de la 27.000.000 de cetăţeni înscrişi, iar în realitate sunt 18.000.000 înscrişi, înseamnă că valoarea punctului per capita a fost în mod artificial micşorată. Dacă se va dovedi că listele au fost supradimensionate cu pacienţi fictivi, înseamnă că va trebui să primim diferenţa de bani prin regularizarea punctului, conform legii”, mai spun cei de la FNPMF şi SNMF/MG.

Cookies