Aproape de cer

de:
08 dec. 2011
0 Afișari
Aproape de cer

de Titus Faschina, 93 minute, Documentar, Romania, Germania, 2010

„Aproape de cer. Close to Heaven”, in regia lui Titus Faschina, a adus in fata cinefililor viata pe care o au ciobanii, sus in munte, intr-o pelicula filmata alb negru. Decizia de a realiza intreg filmul alb-negru a fost luata tocmai pentru a arata contrastul dintre culorile care sunt sus, pe munte, si productia cinematografica.

„Am vrut de la bun inceput sa filmam acest film alb-negru pentru ca am vrut sa aratam contastul de acolo, de sus, unde totul este foarte colorat, si filmul de cinematograf”, a spus, la Sibiu, regizorul „Aproape de cer/ Close to Heaven”, Titus Faschina.

„Aproape de cer/ Close to heaven” este povestea unei familii care traieste la cota 1.400, undeva in apropierea localitatii Jina. Viata familiei Stanciu, Maria si Dumitru impreuna cu fiul lor, Radu, a fost redata pe parcursul unui an, cu obiceiurile fiecarei zi a unui anotimp. Desi produs recent, „Close to Heaven” a facur deja „inconjurul lumii filemlor documentare”, castigand si un premiu pe care regizorul filmului l-a facut cadou protagonistilor filmului, la TIFF Sibiu.

„Am filmat pe parcursul unui an la aproximativ 70 de kilometri de Jina si ma bucur ca trei dintre protagonistii acestui film se afla aici. Am filmat pe 3 perioade de cate 40 de zile, vara si toamna impreuna, iarna si primara, separat. Am fost cu acest film la multe festivaluri din Europa. La Tesalonik a castigat locul I pentru cel mai bun documentar, premiu pe care il fac cadou Mariei si lui Dumitru”, a mai spus Titus Faschina.

Ora 19:00 – Invitati: Vintila Mihailescu, antropolog, Bogdan Iancu-antropolog MNTR. Tema discutiei: Transhumanta: ritual si dezvoltare sustenabila

Cookies