Aproape 50 de hectare de parcuri şi locuri de joacă, retrocedate în Capitală. Ce vrea să facă PMB

de:
04 apr. 2017
1 Afișari
Aproape 50 de hectare de parcuri şi locuri de joacă, retrocedate în Capitală. Ce vrea să facă PMB

La solicitarea Primarului General, directiile de specialitate din Primaria Capitalei au centralizat datele privind terenurile cu destinatia de spatiu verde sau amenajate ca locuri de joaca care au fost retrocedate, fie pe cale administrativa, fie prin hotarari ale instantelor de judecata.

Din datele pe care le detinem pana in prezent, in perioada 2001 – 2013, vechile administratii ale Bucurestiului au retrocedat, fie pe cale administrativa, fie prin hotarari ale instantei, nu mai putin de 36 ha de teren in parcuri. Nu contest ca vechii proprietari au avut dreptul legal sa-si recuperze bunurile confiscate in perioada comunista, insa imi doresc sa gasim o formula legala, fara a leza dreptul proprietarilor, de a recupera in folosul bucurestenilor aceste suprafete de teren. Alte 23,5 ha reprezentand spatii verzi si terenuri pe care sunt amenajate locuri de joaca au fost restituite conform legilor proprietatilor, in perioada 2001-2017. Voi solicita primarilor celor sase sectoare o situatie centralizata privind spatiile verzi si terenurile pe care au fost amenajate locuri de joaca si care, ulterior amenjarii, au devenit proprietate privata prin retrocedare„, a declarat primarul general, Gabriela Firea.

In situatia in care pentru amplasamentele in cauza, la data investitiei s-au facut cercetari privind situatia juridica (notificari Legea 18/1991, Legea 10/2001), acestea trebuie transmise Primariei Capitalei, pentru realizarea unei analize la nivelul intregii unitatii administrativ teritoriale, privind clarificarea situatiei juridice si stabilirea unei strategii cu privire la mentinerea acestor folosinte.

Solicitarea vine dupa ce mai multe terenuri unde s-au amenajat spatii verzi sau locuri de joaca pentru copii, au fost restituite, iar noii proprietari nu mai doresc pastrarea acestor amenajari.

Obiectivul Municipalitatii este acela de a mentine spatiile verzi si locurile de joaca, in beneficiul cetatenilor.

Ii asigur pe locuitorii Bucurestiului, ca, in calitate de Primar General, impreuna cu primarii celor sase sectoare vom tine intotdeauna cont de interesele celor pe care ii reprezentam si de aceea vom sustine cu tarie ca parcurile si locurile de joaca amenajate sa apartina cetatenilor. Imi doresc ca aceasta procedura de recuperare sa inceapa anul acesta si sa fie finalizata in acest mandat„, a mai spus Gabriela Firea.

De asemenea, Primarul Capitalei, Gabriela Firea a mentionat. „Asa cum prevede si programul de guvernare, Bucurestiul trebuie sa se alinieze celorlalte capitale europene, sa se apropie cat mai mult de limita impusa de Uniunea Europeana de 26 mp spatii verzi pe cap de locuitor. Cred ca impreună cu echipa mea și cu susținerea bucurestenilor, vom creste aceasta suprafata de spatiul verde si vom duce si acest proiect la bun sfarsit”.

Bucurestiul este unul dintre orasele europene cu putine spatii verzi pe cap de locuitor si anume 23,21 mp fata de limita impusa de legislatia romaneasca si europeana, de 26 mp. Aceste cifre au dus la realitatea conform careia multi copii din Bucuresti nu au unde sa se joace, multe familii tinere din Capitala trebuie sa piarda ore in trafic pentru a ajunge la un parc.

Situatia retrocedarilor in parcuri (pe baza dispozitiilor de retrocedare pentru perioada 2001 – 2013)

Suprafata totala restituita in natura, care reprezenta spatiu verde din parcuri in Municipiul Bucuresti , conform evidentelor detinute pana in prezent este de aproximativ 361.109 mp.
Situatia pe sectoare in ceea ce priveste retrocedarile in parcuri se prezinta astfel:
In sectorul 1 a fost restituita in natura o suprafata de 32 978 mp (Parc Herastrau – 226 778 mp, Parc Bordei – 5 000 mp, Parcul Clucerului – 1 200 mp)
In sectorul 2 a fost restituita suprafata de 102 819,67 mp (Parcul Circului – 9126.14 mp, Parcul Verdi – 56 595,6 mp, Parcul Plumbuita – 37 097,93 mp)
In sectorul 3 a fost restituta suprafata de 125 440,62 mp (Parcul Alexandru Ioan Cuza – fosta sectiune din Parcul Titan – 122 526,62 mp, Parcul Garleanu este suprafata de spatiu verde amenajat in ultimii ani de Primaria Sectorului 3)
In sectorul 4 a fost restituta in natura suprafata de 75 535,95 mp (Parcul Tineretului)
In sectorul 5 a fost restituta in natura o suprafata de 3 243,89 mp (Parcul Izvor – parcul Cosbuc – 98 mp, Parcul Sebastian – 3145,89mp)
In sectorul 6 a fost restituita in natura o suprafata de 651,83 (Parcul Grozavesti)
Suprafata totala estimativa restituta in natura conform Legii 10/2001 care reprezinta spatii verzi/locuri joaca este de aproximativ 235 224,89 mp.

Aceasta analiza s-a facut conform datelor existente in dosarele de Lege 10. O situatie exacta a spatiilor verzi si terenurilor ce reprezinta locuri de joaca afectate de retrocedari, poate fi stabilita numai impreuna cu Primariile de sector. Aceste terenuri au fost amenajate cu precadere dupa anul 2000, fara a trimite aceste situatii si Primariei Capitalei, motiv pentru care unele zone restituite apar in evidentele municipalitatii ca terenuri libere.

Situatia pe sectoare estimativa in ceea ce priveste spatiile verzi/locurile de joaca retrocedate conform Dispozitiilor de retrocedare se prezinta astfel:

In sectorul 1 a fost retrocedata in natura o suprafata de 2 123,03 mp.
In sectorul 2 a fost retrocedata in natura o suprafata de 13 276,64 mp.
In sectorul 3 a fost retrocedata in natura o suprafata de 165 688,43 mp.
In sectorul 4 a fost retrocedata in natura o suprafata de 40 220,49 mp.
In sectorul 5 a fost retrocedata in natura o suprafata de 2 760,56 mp.
In sectorul 6 a fost retrocedata in natura o suprafata de 11 155, 74 mp.

Cookies