Aproape 35% dintre tramvaiele, autobuzele și troleibuzele din București nu au aer condiționat. STB spune că singura soluție este înlocuirea vehiculelor vechi

23 iul. 2023
1455 Afișari
Aproape 35% dintre tramvaiele, autobuzele și troleibuzele din București nu au aer condiționat. STB spune că singura soluție este înlocuirea vehiculelor vechi
Aproape 35% dintre tramvaiele, autobuzele și troleibuzele din București nu au aer condiționat. STB spune că singura soluție este înlocuirea vehiculelor vechi | Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Căldura din mijloacele de transport în comun din București este o una din cele mai mari probleme pe care călătorii o întâlnesc pe timp de vară. Aproximativ 35% dintre vehiculele STB care ier pe traseu nu au aer condiționat.

35% dintre vehiculele STB nu au aer condiționat

Cum temperaturile de care avem parte în Capitală sunt din ce în ce mai crescute, bucureștenii și-ar dori ca atunci când urcă în STB să aibă parte de răcoare. Cu toate aste, atunci în urci în autobuz sau tramvai pare că ai intrat în saună.

La solicitarea HotNews.ro, Societate de Transport București a informat că, aproximativ 35% dintre vehiculele care circulă pe străzile orașului nu au aer condiționat.

În cifre, asta ar însemna ca din total de 1.442 de mijloace de transport ce ies pe teren, doar 926 au aer condiționat.

Procente:

  • Autobuze – 78% dintre vehiculele care ies pe traseu au aer,
  • Tramvai – 23% dintre vehiculele care ies pe traseu au aer,
  • Troleibuze – 60% dintre vehiculele care ies pe traseu au aer.

Iată răspunsul oferit de STB pentru HotNews:

Societatea de Transport București STB S.A. are un parc de 1.527 de autobuze. În prezent, în zilele de lucru sunt programate să iasă în traseu 992 autobuze.

Dintre acestea, 775 autobuze sunt echipate cu instalații de climatizare, iar 217 sunt autobuze de tip Mercedes Euro 3, care din fabricație nu sunt prevăzute cu instalații de climatizare în salonul călătorilor.

De asemenea, STB S.A. are un parc inventar de 523 tramvaie și 265 troleibuze. În această perioadă, în zilele de lucru, sunt programate să iasă în traseu un număr de 269 tramvaie și 140 troleibuze.

Dintre acestea, 63 de tramvaie și 88 de troleibuze sunt dotate cu instalații de climatizare.

STB spune că dotarea cu instalație de aer condiționat a vehiculelor ce nu o au, nu este o soluție. Costurile pentru realizare unor astfel de modificări sunt foarte mare. De asemenea, în urma încercărilor făcute în trecut, s-a constata că randamentul este scăzut.

Astfel că, cea mai bună soluție este înlocuirea vehiculelor vechi. PMB a achiziționat deja 100 de tramvai, 100 de autobuze electrice și 100 de troleibuze noi. Toate acestea sunt dotate cu aer condiționat.

Bucureștenii mai au de așteptat până când toate vehiculele din traseu vor avea instalații funcționale.

Călătorii sunt nemulțumiți

În această vară, mai multe persoane s-au plâns că, deși mijloacele de transport sunt dotate cu aer condiționat, acesta nu este pornit.

În urma mai multor reclamații făcute de bucureșteni, în data de 17 iulie 2023, viceprimarul general al Capitalei anunțat că a cerut ca STB să efectueze un control de urgență.

Conform anunțului făcut de Stelian Bujduveanu, se vor verifica mijloacele de transport care au aer condiționat, pentru a se determina dacă instalația funcționează. În cazul in care aceasta este funcțională, iar aerul nu este pornit de către șoferi, aceștia riscă să fie sancționați.

Și Nicușor Dan a declarat că STB face o anchetă internă:

Am vorbit cu domnul director de la STB și a declanșat o anchetă internă, pentru că este posibil ca, din anumite motive, aerul condiționat să fie în stare de funcționare și el nu fie pornit.

Rămâne să vedem dacă rezultatele anchetei vor fi făcute publice și dacă situația se va remedia.

Cookies