Aproape 300 de persoane, trimise în judecată în ultimele cinci luni pentru trafic de persoane

de:
11 iul. 2015
0 Afișari
Aproape 300 de persoane, trimise în judecată în ultimele cinci luni pentru trafic de persoane

În primele cinci luni ale acestui an, la nivel naţional, polițiștii au efectuat 97 de acţiuni, care au vizat destructurarea grupărilor organizate infracţionale, specializate în trafic de persoane şi de migranţi.

Astfel, au fost trimise în judecată 276 de persoane, pentru comiterea a 652 de infracţiuni de trafic de persoane de minori, infracţiuni conexe, precum şi trafic de migranţi.

Dintre cele 276 de persoane cercetate, 187 au fost reţinute sau arestate.

Tot în această perioadă, poliţiştii au destructurat 31 de grupări infracţionale, formate din 187 de membri.

În urma acţiunilor derulate în ultimele cinci luni, poliţiştii au indisponibilizat și au instituit sechestru asigurător asupra a 90.812 lei, 59.730 de euro (dintre care 17.000 de euro transformaţi din alte valute), 2.050 USD, jumătate de kilogram de aur, 2,36 kg. de argint, 16 imobile, 29 de autoturisme, 3 arme de foc, precum şi alte bunuri, în valoare totală de 19.000 de lei.

Prevenirea și combaterea traficului de persoane şi de migranţi reprezintă priorităţi pentru organismele europene, regionale şi internaţionale de aplicare a legii, obiectivul luptei împotriva acestui gen de criminalitate fiind salvarea victimelor și tragerea la răspundere a infractorilor, arată Poliţia Română, într-un comunicat de presă remis B365.ro.

În vederea combaterii traficului de persoane şi de migranţi şi pentru înlăturarea efectelor negative asupra societăţii, Poliţia Română cooperează cu principalele instituţii cu atribuţii în acest domeniu, atât pe plan intern (S.R.I., D.I.P.I., I.G.P.F., I.G.I.), cât şi extern, cu ţările de origine, tranzit şi destinaţie a victimelor traficului sau a migranţilor ilegali, precum și cu formaţiunile similare ale statelor membre Europol, Frontex sau Interpol.

Polițiștii au desfășurat activități de cercetare penală și investigare în cadrul dosarelor penale instrumentate, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T., fiind emise 2091 ordonanțe de delegare, din care 1.859 au fost finalizate.

Constituie infracţiune de trafic de persoane recrutarea, transportarea, transferarea, cazarea sau primirea unei persoane, prin ameninţare, violenţă sau prin alte forme de constrângere, prin răpire, fraudă ori înşelăciune, abuz de autoritate sau profitând de imposibilitatea acelei persoane de a se apăra sau de a-şi exprima voința, ori prin oferirea, darea, acceptarea sau primirea de bani ori de alte foloase pentru obținerea consimţământului persoanei care are autoritate asupra altei persoane, în scopul exploatării acestei persoane, și se pedepsește cu închisoare de la 3 la 12 ani și interzicerea unor drepturi.

Iată un caz din cele instrumentate de poliţişti în ultimele cinci luni:

La data de 19 mai a.c., poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate şi procurorii D.I.I.C.O.T., cu sprijinul EUROPOL şi EUROJUST, au destructurat un grup infracţional, specializat în trafic de persoane.

Acţiunea a avut drept scop destructurarea unui grup infracţional specializat în comiterea de infracţiuni de proxenetism în Franţa, al cărui lider execută în prezent o pedeapsă privativă de libertate, pentru tentativă de omor.

În cauza au fost efectuate 56 de percheziţii domiciliare, pe raza judeţelor Constanţa, Tulcea, Argeş şi a municipiului Bucureşti.

Din cercetări a reieşit că, începând cu anul 2012, membrii grupului infracţional ar fi determinat şi înlesnit practicarea prostituţiei pentru 32 de tinere, obţinând astfel foloase patrimoniale.

Pentru racolarea clienţilor, o parte a membrilor grupului infracţional ar fi postat anunţuri însoţite de fotografii ale tinerelor şi s-ar fi ocupat de administrarea unor conturi pe site-uri de profil, accesibile în Franţa.

Se estimează că, în perioada investigată, ar fi fost obţinuţi din activitatea de prostituţie aproximativ 4 milioane de euro.

Simultan, s-au desfăşurat percheziţii şi activităţi de cercetare şi pe teritoriul Franţei, în cadrul aceleiaşi operaţiuni.

În urma percheziţiilor, poliţiştii au găsit şi ridicat, în vederea continuării cercetărilor, 11.230 de euro, 33.900 de lei, 12 autoturisme, echipamente electronice şi medii de stocare a datelor, 3.450 de bucăți de produse pirotehnice, droguri de risc şi substanţe susceptibile a avea proprietăţi psihoactive.

În urma acestei acțiuni, 7 persoane au fost arestate preventiv, iar faţă de alte 11 s-a dispus măsura controlului judiciar.

La data de 28 mai a.c., poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, sub coordonarea D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, au descins la locuinţele membrilor unei grupări infracţionale, specializate în trafic de persoane.

Au fost efectuate 12 percheziţii pe raza judeţelor Ilfov, Ialomiţa şi a municipiului Bucureşti.
Din investigaţii a reieşit faptul că, în perioada 2007 – 2015, membrii grupării ar fi acţionat pe raza municipiilor Bucureşti şi Urziceni, unde, sub ameninţări şi violenţe, ar fi exploatat sexual mai multe tinere.

Victimele, parte dintre ele minore, erau recrutate din rândul familiilor cu posibilităţi materiale precare şi exploatate sexual, în apartamente închiriate cu acest scop. Clienţii erau racolaţi prin intermediul unor anunţuri postate pe internet. Banii obţinuţi erau împărţiţi între membrii grupării.

În urma acestei acțiuni, 9 persoane au fost arestate preventiv.

Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale – Inspectoratul General al Poliţiei Române.

 

Cookies