Aproape 250 infracțiuni economice, depistate într-o săptămână de Poliția Română

de:
07 mart. 2015
0 Afișari
Aproape 250 infracțiuni economice, depistate într-o săptămână de Poliția Română

În perioada 27 februarie – 5 martie a.c., înurma activităţilor desfăşurate sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, poliţiştii au constatat 243 de infracţiuni economice, se arată în comunicatul remis redacției.

De comiterea acestor fapte sunt bănuite 167 de persoane, dintre care 21 au fost reţinute şi una a fost arestată.

Astfel, poliţiştii au constatat, în ultima săptămână, 66 de infracţiuni de evaziune fiscală, 62 de infracţiuni prevăzute de Codul Vamal, 31 de falsuri materiale în înscrisuri oficiale, 29 de înşelăciuni, 15 infracțiuni de uz de fals și 8 de fals intelectual.

De asemenea, poliţiştii cercetează 7 infracţiuni de delapidare, 5 de fals în înscrisuri sub semnătură privată, 4 infracţiuni prevăzute de Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice, 4 de abuz în serviciu și 4 de bancrută frauduloasă.

Totodată, au fost constatate şi 2 fapte de complicitate la evaziune fiscală, 2 prevăzute de Codul Fiscal, precum și câte o infracțiune de contrabandă, fals în declarații, dare de mită și conflict de interese.

Astfel, la data de 4 martie a.c., poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, au efectuat trei percheziţii la domiciliile reprezentanţilor unei societăţi comerciale bănuiţi de înşelăciune şi evaziune fiscală.

În cauză, au fost puse în executare două mandate de aducere, emise pe numele persoanelor bănuite de comiterea de infracţiuni. Una dintre persoanele bănuite a fost reținută, iar magistrații au dispus măsura arestării preventive.

În fapt, reprezentanţii societăţii comerciale, care desfăşoară activităţi comerciale prin intermediul unui web-site de prezentare şi desfacere a unor produse de menaj şi de uz casnic, sunt bănuiţi că ar fi comercializat produse, de o calitate inferioară celor prezentate sau nu ar fi funcţionat în conformitate cu specificaţiile prezentate pe pagina de internet.

De asemenea, aceştia mai sunt bănuiţi că ar fi înregistrat în contabilitatea societăţii comerciale mai multe cheltuieli fictive, iar sumele de bani obţinute din vânzarea bunurilor ar fi fost transferate în conturi bancare personale şi retrase ulterior de la ATM-uri.

La acţiune au participat poliţişti din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, respectiv ofiţeri de investigare a criminalităţii economice, specialişti criminalişti, precum şi luptători S.I.A.S..

Activităţile au beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale – Inspectoratul General al Poliţiei Române.

De asemenea, la data de 2 martie a.c., poliţiştii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Argeş au desfăşurat o acţiune pentru probarea activităţii infracţionale a două persoane, bănuite de conflict de interese şi abuz în serviciu.

Din cercetările polițiștilor a reieşit faptul că, un bărbat ar fi favorizat o societate comercială pentru ca aceasta să obţină lucrări la rețeaua de instalaţii electrice de pe raza judeţului Argeş.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat prin neplata impozitului pe profit este estimat la peste 2.000.000 de euro.

Cercetările sunt continuate, cu una dintre persoanele bănuite sub control judiciar, în vederea stabilirii întregii activități infracționale.

Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române şi D.I.P.I..

La data de 5 martie a.c., poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Ilfov au efectuat 7 percheziţii la locuințele şi societățile comerciale a trei persoane bănuite de bancrută frauduloasă şi distrugere.

Din primele cercetări a reieșit că, în perioada 2013-2014, persoanele ar fi contractat un credit bancar, în valoare de 30.000.000 de euro, pentru construirea unui complex de locuinţe în localitatea 1 Decembrie, judeţul Ilfov, iar după ce au intrat în insolvenţă, ar fi înstrăinat activele, prezentând evidențe contabile nereale lichidatorului judiciar.

Activitățile s-au desfăşurat pe raza judeţelor Ilfov, Ialomiţa, Dâmboviţa şi Giurgiu, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Cornetu.

În urma perchezițiilor, prin indisponibilizarea bunurilor descoperite, prejudiciul a fost recuperat în integralitate. Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al D.I.P.I..

Cookies