Până la sfârșitul acestui an, locuitorii din Sectorul 6 au ocazia să-și sterilizeze și să-și microcipeze gratuit animalul de companie. Acest lucru este posibil datorită unei campanii a Primăriei Sectorului 6.
Locuitorii din Sectorul 6 își pot steriliza și microcipa gratuit câinii
Primăria Sectorului 6 a anunțat că va aloca anul acesta un milion de lei pentru sterilizarea și microciparea câinilor cu stăpân din Sectorul 6. Banii vor asigura transportul și procedurile medicale pentru aproximativ 1.600 de câini, se arată într-un comunicat.
Până pe data de 8 august 2023, ora 15:00, cabinetele veterinare interesate de colaborare se pot informa din documentația de atribuire din SEAP și, de asemenea, pot depune ofertele.
Locuitorii din Sectorul 6 își pot steriliza și microcipa gratuit câinii. Tot gratuit, în urma unei cereri, se asigură transportul la clinica veterinară și înapoi acasă, dar și tratamentul pre și post operator.
Acestea sunt etapele campaniei:
- Vineri, 28 iulie, a fost publicată în SEAP documentația de atribuire, ce include caietul de sarcini, modelul de contract și formularele pe care le vor completa cabinetele veterinare care sunt interesate de colaborare. Procedura de atribuire a contractului de servicii e una simplificată (criteriul de selecție fiind prețul cel mai mic) și are ca obiect „achiziționarea de servicii medicale, sanitar-veterinare și servicii conexe (de transport și tratamentul pre/post operator).
- Cabinetele veterinare care sunt înscrise în SEAP au la dispoziție, începând de vineri, 10 zile pentru a consulta documentația și a depune oferta.
- În următoarele 20 de zile, PS6 va analiza ofertele și va declara câștigătorul.
- Campania propriu-zisă se derulează pe parcursul a 4 luni: luna septembrie este dedicată informării și identificării câinilor vizați de program. Angajați ai primăriei, alături de medici veterinari, vor merge în comunitate, la gospodăriile, sediile, terenurilor celor care dețin câini, pentru a-i convinge să-și sterilizeze și microcipeze animalele de companie.
- Din octombrie până la finalul anului se vor face exclusiv sterilizări, microcipări, înregistrări în RECS.
Lucrurile pe care trebuie să le cunoască cabinetele veterinare interesate
Ce trebuie să cunoască cabinetele veterinare interesate:
- Să aibă personal autorizat pentru a face microcipări și sterilizări;
- Să poată asigura transportul animalelor de la casa proprietarului până la clinică și înapoi;
- Să aibă personal dispus să meargă pe teren, pentru identificarea cățeilor vizați de program;
- Să asigure tratamentul aferent sterilizării;
- Primăria alocă, exclusiv pentru aceste servicii medicale și de transport, maximum 833.000 de lei (cu TVA). Suma e menită să acopere 1.600 de identificări pe teren, 1.200 de microcipări și înregistrări în RECS și 1.350 de sterilizări și transport. Microcipările se fac pe teren, acasă la proprietar, iar sterilizările în cabinetul veterinar.
Pentru mai multe detalii, documentația de atribuire este disponibilă AICI.
Ce trebuie să știe stăpânii de căței:
- Sterilizarea, microciparea și înregistrarea în RECS sunt obligatorii prin lege. Ele sunt benefice pentru sănătatea și siguranța cățelului. Amenzile pe care le pot primi stăpânii variază între 5.000 și 10.000 de lei.
- În cadrul campaniei, totul este gratuit, inclusiv transportul animalului de acasă la clinica veterinară și înapoi.
- Este nevoie de programare pentru aceste servicii, telefonic sau pe mail (date care vor fi comunicate la momentul potrivit). Bugetul alocat este limitat, iar proprietarii cățeilor sunt sfătuiți să se grăbească. Se merge pe principiul „primul venit, primul servit.
Avantajele sterilizării și microcipării
Sterilizare:
- previne apariția unor boli grave, atât la femelă, cât și la mascul;
- previne perioadele de năpârlire, din cauze hormonale;
- reduce tendința câinilor de a fugi de acasă;
- proprietarii scapă de grija puilor nedoriți și se previne înmulțirea necontrolată;
- procedura este una simplă, de rutină, cu riscuri minime pentru animal, însă cu beneficii de sănătate pe toată durata vieții sale.
Microcipare:
- nu e deloc dureroasă, se face fără anestezie, chiar la domiciliu, și durează câteva secunde. Animalul simte doar o mică înțepătură, ca la injecție;
- animalul de companie poate fi găsit mai ușor, în cazul în care se pierde;
- cip-ul, de dimensiunea unui bob de orez, conține date importante despre câine (nume, vârstă, istoric medical, datele de identificare ale stăpânului);
- după implantare, medicul veterinar introduce datele din cip în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân (RECS).
Te-ar mai putea interesa și: