Aplicaţia care îţi dă voie să te sui la volan după ce ai băut

de:
22 apr. 2011
0 Afișari
Aplicaţia care îţi dă voie să te sui la volan după ce ai băut

Aplicaţia dedicată şoferilor poate fi accesată prin trimiterea unui mesaj text de pe telefonul mobil, cât şi pe internet, de pe un smartphone. Spre exemplu un şofer poate să afle, cu aproximaţie, in cat timp se poate urca la volan dupa ce a băut o anumită cantitate de alcool. El trebuie doar să trimită un SMS la 1267 cu textul ”Zero la mie” in care sa metioneze anul naşterii. Apoi, aplicaţia îi va cere automat detalii despre sex, greutate, cantitatea de alcool consumată şi timpul în care a fost consumat alcoolul, după care îi va spune câte ore trebuie să stea departe de volan.

Spre exemplu, potrivit aplicaţiei, o persoană de sex masculin cu o greutate de 90 kg, care a consumat o jumătate de sticlă de vin  într-un interval de două ore, după o oră şi 20 de minute se poate urca la volan. După o bere, te poţi sui la volan după o oră, teretic, conform aplicaţiei.

Aceste calcule au generat discuţii aprinse pe forumuri. „La testul ZeroLaMie de pe site îmi zice că după ce beau 250 de mililitri de vin pot să conduc peste 2,1 ore. Sincer să fiu nu prea cred asta. Să zicem că nu am mâncat nimic toata ziua, după un pahar de vin am toate şansele să fiu încă ameţit peste 2 ore şi mai este partea cu «experienţa», comentează un internaut.

Această abordare pare că le-a scapat celor de la Poliţia Rutieră. Comisarul-şef Costin Tătuc de la Biroul de Educaţie Rutieră, explică pentru B365.ro care este rolul acestei aplicaţii: „Este o modalitate de abordare nouă a ceea ce înseamnă responsabilizarea, in principal a tinerilor, pentru a constientiza riscurile pe care le implică conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice”.

Este o etapă intermediară între a consuma alcool şi a te urca la volan”, continuă comisarul care adaugă că ”aplicaţia e o modalitate de a te pune să gândeşti: de a te determina să aştepţi până când te urci la volan”.

“Vorbim de o metodă de calcul omologată de Institutul de Medicină Legală. Însă la mijloc vorbim de nişte valori estimative. Tocmai de aceea se menţionează clar în raspunsul SMS dar şi pe internet că în România toleranţa pentru conducerea sub influenţa acoolului este zero”, concluzionează şeful Biroului de Educaţie Rutieră, comisarul Costin Tătuc.

În mai puţin de două săptămâni, potrivit reprezentanţilor companie de bere, au fost trimise 305 SMS-uri iar aplicaţia disponibilă pe mobile web la adresa www.desprealcool.ro/zerolamie a fost utilizată de 30.154 de ori.

Când am construit aplicaţia, ne-am propus să fie un instrument de reamintire a faptului că alcoolul şi volanul sunt incompatibile şi să o facem accesibilă unui public cât mai larg. Credem că aplicaţia Zero la Mie poate fi folosită ca un instrument de prevenţie, un instrument de verificare pentru cei care se urcă la volan şi poate contribui la scăderea numărului de accidente care au ca şi cauză concurentă alcoolul, a declarat pentru B365.ro Diana Klusch, Director Corporate Affairs în cadrul Ursus Breweries Romania.

Speciliştii au însă o cu totul altă părere. Psihologul Hanibal Dumitraşcu explică pentru B365.ro că metoda de calcul folosită de aplicaţie nu are destule variabile de ordin personal. „Problema e că într-o astfel de ecuaţie nu pot fi introduse suficient de multe variabile. Mai ales cele personale, care-l individualizează pe cel care consumă alcool, pentru a se estima corect după cât timp este valid ca să se urce la volan. Vorbim aici datele legate de starea de sănătate, cele legate de starea psihică pe care o are cel care foloseşte aplicaţia”.

Specialistul consideră că aplicaţia “ZeroLaMie”, va face mai mult rău decât bine: “Eu mă mir că există atâta certitudine atunci când încerci să validezi un astfel de demers. Sunt foarte multe lucruri care le scapă. Cu certitudine nu va face bine. Îi va determina pe oameni să creadă că acest demers este valid din punct de vedere ştiinţific. Eu zic că nu se poate face o astfel de validare”, concluzionează psihologul Hanibal Dumitraşcu.

Între timp, potrivit Poliţiei Rutiere a Capitalei, conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice nu reprezintă o cauză principală de producere a accidentelor rutiere în Bucureşti. Din totalul de 939 de accidente rutiere grave produse în 2010, în 36 dintre acestea, cauza secundară a producerii a fost conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice. Bilanţul: 4 morţi, 35 răniţi grav şi 17 răniţi uşor.

Potrivit legii, vorbim de existenţa unei infracţiuni atunci când, în urma recoltării probelor biologice, se constată o valoare de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. Contravenţia de conducere sub influenţa băuturilor alcoolice atrage aplicarea unei amenzi cuprinse între 603 şi 1.340 de lei, dar şi reţinerea permisului de conducere pentru o perioadă de 90 de zile, fără drept de circulaţie.

Cookies