Apele pluviale, care „spală” asfaltul, vor fi curăţate la Glina

de:
03 dec. 2013
0 Afișari
Apele pluviale, care „spală

În acest moment, din Staţia de Epurare de la Glina, ies aproape 10 metri cubi pe secundă de ape tratate. Din acest volum, până la 5 metri cubi pe secundă se tratează integral, adică se elimină inclusiv nutrienţii, cum ar fi azotul şi fosforul. Bucureştiul produce, în schimb, peste 12 metri cubi pe secundă, de ape uzate. Iar finalizarea fazei a II-a, ar acoperi acest volum de apă, inclusiv cel rezultat în urma ploilor. „Staţia va dispune şi de un sistem de preluare a primelor cantităţi din apele pluviale, care dat fiind faptul că spala în principal suprafeţele impermeabile, au o cantitate ceva mai mare de anumiţi poluanţi. Orice maşină mai are scăpări de ulei, sunt şi pulberile din atmosfera care în cele din urmă ajung pe carosabil”, explică pentru B365.ro, directorul adjunct al ApaNova, Epsică Chiru.

Apele pluviale, care „spală” Bucureştiul, vor fi stocate şi, ulterior, vor fi introduse cu ajutorul pompelor în fluxul de epurare de la Glina, astfel încât să fie curăţate înainte să fie descărcate în râul Dâmboviţa. Capacitatea de preluare a apei de ploaie, care va exista pe amplasamentul Staţiei de Epurare, va fi de 60 000 de metri cubi. Tot în faza a doua va fi construit şi un incinerator care va arde zilnic în jur de 400 de tone de nămol, rezultate din epurarea apelor uzate. Termenul de finalizare al proiectului este de 40 de luni de la atribuirea contractului de execuţie. „Se speră că acest contract de execuţie să fie semnat spre sfârşitul acestui an. Ceea ce înseamnă că lucrările vor fi finalizate undeva în 2017″, conchide Chiru.

Pentru finalizarea etapei a II-a a Stației de Epurare Glina, municipalitatea este dispusă să plătească până la 670,270,570 RON plus TVA. Finanțarea va fi asigurată din Fondul european de coeziune (67,83%), de la Bugetul de Stat (8,34%) și din Bugetul Local (0,77%).

Cookies