Apel către planetă și București. Dacă aveți poze bune postate pe Insta sunteți invitați să vă înscrieți la cel mai tare proiect, ever: Share, Tag or Dye

29 iul. 2022
292 Afișari
Apel către planetă și București. Dacă aveți poze bune postate pe Insta sunteți invitați să vă înscrieți la cel mai tare proiect, ever: Share, Tag or Dye
Apel către internet și București. Dacă aveți poze frumoase postate pe Insta sunteți invitați să vă înscrieți la cel mai tare proiec, ever: Share, Tag or Dye

Asociația fotografică Allkimik îi invită pe artiștii din România și din toată lumea să participe la proiectul Share, Tag or Dye. Apelul a fost lansat în ziua de 22 iulie, se va încheia pe 15 augus și își propune să colecteze o bază de minimum 200 imagini provenite din social media, care vor fi incluse integral, fără selecție, în limita locurilor disponibile, într-o instalație finală în locațiagazdă – VAGon – spațiu în(ter)disciplinat, din cadrul Atelierelor Malmaison, ce va avea vernisajul la începutul lunii septembrie. Mai jos, interviu cu Andrei Tudose, unul dintre inițiatorii proiectului Share, Tag or Dye.

Înscrierea lucrărilor este gratuită iar detalii despre apel găsiți pe pagina de Facebook Allkimik.

Foto credit Allkimik.

În ce măsură poate micul ecran contemporan să redea complexitatea unei lucrări de artă?”

Prin acest demers, Share, Tag or Dye își propune să democratizeze ideea de open call prin absența unui proces de selecție, în care o proporție majoră a candidaților înscriși sunt, în mod obișnuit, refuzați din motive care nu întotdeauna țin de calitatea propunerilor înscrise. Astfel, se pune în discuție social media ca mediu de consum pentru obiectele artistice – în ce măsură poate micul ecran contemporan să redea complexitatea unei lucrări de artă?.

Andrei Tudose, unul dintre fondatorii Allkimik. Foto credit Allkimik.

Share, Tag or Dye este un îndemn pentru publicul larg să își extindă consumul de artă dincolo de ecranul telefonului și calculatorului „

B365. ro: Ce este proiectul, cum v-a venit ideea?

Andrei Tudose: „Share, Tag or Dye este un proiect hibrid, lansat de Asociația Fotografică Alkimik, care își propune să aducă împreună 200 de artiști din întreaga lumea, într-o instalație imersivă care combină sfera digitală a social media cu tehnicile fotografice alternative, vechi de aproape două secole. Proiectul, pe care l-am inițiat și îl implementez alături de Sabina Suru, Ștefan Dinu și Alexandru Spineanu, este o ironie delicată la adresa nevoii stringente de (auto)promovare a artiștilor, care ajung să petreacă pe social media aproape la fel de mult timp ca pentru crearea lucrărilor propriu-zise. Totodată, este un îndemn pentru publicul larg să își extindă consumul de artă dincolo de ecranul telefonului și calculatorului și să viziteze spațiile expoziționale pentru o experiență culturală completă, așa cum este ea concepută de artiști”.

Foto credit Allkimik.
Suntem parteneri cu Alternative Photography, cea mai mare organizație mondială care susține fotografia alternativă”

Andrei Tudose: „Punctul de pornire al proiectului este un apel internațional, desfășurat în parteneriat cu Alternative Photography – cea mai mare organizație mondială care susține fotografia alternativă. În cadrul acestui apel, îi invităm pe cei care doresc să participe să ne trimită un link la o postare de social media în care și-au autopromovat munca. În limita spațiului disponibil, toate aceste postări își vor găsi locul în expoziția finală. Împreună cu Sabina Suru, directorul artistic al Share, Tag or Dye, am decis să propunem un open call cu adevărat deschis – fără jurizare, fără cenzură, fără o selecție mai mult sau mai puțin subiectivă a lucrărilor. Este o oportunitate pentru toți să își promoveze lucrările iar artiștii români vor beneficia de expunere internațională prin parteneriatele pe care le-am legat în cadrul proiectului cu organizații internaționale cu greutate în mediul fotografiei argentice și alternative: Alternative Photography (SUA / partener principal), Tied to Light (IT) și Alternative Processes (UK). Înscrierea pentru apel se face prin completarea unui scurt formular, disponibil pe pagina de Facebook Allkimik (facebook.com/allkimik) sau în Google forms (https://forms.gle/UPd8iirGyumCEd1y9).

Antotipia, o tehnică fotografică alternativă complet eco-friendly: participă și tu la cursurile de antotipie”

Andrei Tudose: „În cadrul proiectului vom sărbători prima ediție a Zilei Internaționale a Antotipiei prin workshop deschis celor care vor să învețe practic despre această tehnică fotografică care este complet eco-friendly. Antotipia este bazată pe decolorare naturală prin raze ultraviolete a unor emulsii cu pigment natural rezultat prin depunerea pe hârtie ori material textil a unor tincturi din plante, flori, fructe ori legume. Workshop-ul va avea loc la sediul Allkimik (str. Radu Vodă 23B, București), pe 6 august, începând cu ora 10 dimineața, iar participarea este gratuită. Ștefan Dinu și Alexandru Spineanu vor prezenta procesul antotipiei și locul ei în istoria fotografiei, alături de alte tehnici foto alternative, după care toți participanții vor avea ocazia să încerce practic acest proces fotografic. Iar dacă vremea ține cu noi și vom avea soare din plin (așa cum ne arată prognoza) la sfârșit vor pleca acasă cu un print fotografic realizat chiar de ei. În urma acestui eveniment, vom realiza un scurt film de prezentare, care va fi prezentat de Alternative Photography cu ocazia Zilei Internaționale a Antotipiei”.

Foto credit Allkimik.
Vrem să vedem în ce fel reacționează publicul dacă o imagine “digitally native” ori digitalizată este adusă din online în plan material, prin intermediul unei tehnici fotografice istorice”

Andrei Tudose: „Ultima etapă a proiectului va constă în deschiderea către public a instalației expoziționale la VAGon – Spațiu În(ter)disciplinat. Expoziția va aduce în mediul fizic al unui spațiu expozițional lucrări de artă promovate online prin social media și vrem să vedem în ce fel reacționează publicul dacă o imagine “digitally native” ori digitalizată este adusă din online în plan material, prin intermediul unei tehnici fotografice istorice. Una dintre întrebările pe care ne dorim să și-o pună vizitatorii este legată de limitările consumului de artă în mediul digital, în special pe social media: în ce măsură poate micul ecran contemporan să redea complexitatea unei lucrări de artă? Mai ales că noi vom recrea feed-ul de Instagram într-o galerie, prin supradimensionarea imaginilor pe care le primim. Dacă în cazul unei lucrări realizate pentru a fi expusă într-o galerie, dimensiunea este rareori o problemă, în cazul Share, Tag or Dye acest proces va evidenția limitările canalelor social media și va accentua transformările la care este supusă o fotografie atunci când este postată (compresie, redimensionare etc.). Dacă v-am făcut curioși, vă așteptăm la expoziție începând cu dată de 3 septembrie la VAGon, în cadrul comunitățîi artistice Atelierele Malmaison (Calea Plevnei 137C, etajul 2) – Intrarea este liberă”.

Allkimik, o comunitate diversă cultural și profesional, pasionată de fotografie analog, alternativă și experimentală

Pornit inițial ca proiect antreprenorial, co-fondat de Ștefan Dinu și Alexandru Spineanu, Allkimik și-a propus încă de la începuturi, în urmă cu peste 12 ani, să susțină comunitatea pasionaților și practicienilor (atât amatori, cât și profesioniști) de fotografie analog, alternativă și experimentală, prin cursuri și workshopuri, developare și print analog & alternativ, studio de ambrotipie și, mai ales, prin deschiderea unui spațiu creativ accesibil oricărei persoane interesată de acest domeniu tehnico-artistic. În acest spațiu s-a coagulat o comunitate diversă cultural și profesional, în miezul căreia au apărut colaborări, s-au organizat seri de proiecții de film documentar și diapozitive, concursuri de fotografie și expoziții de grup. Începând cu 2020, echipei i s-a alăturat Sabina Suru (artist vizual și manager cultural), iar organizația s-a restructurat în organizație non-profit, la finalul anului 2021: Asociația Fotografică Allkimik.

 

Tags:
Cookies