FIT CITY

Apel al Ministerului Sănătății către cetățeni, pentru donarea voluntară de sânge

„În lunile de vară, pe perioada concediilor și a muncilor agricole, sistemul se confruntă frecvent cu scăderi ale colectei, la centrele de transfuzii prezentându-se cu 20-25% mai puțini donatori față de media obișnuită. Pe de altă parte, tot în această perioadă, există o cerere mai mare din cauza numeroaselor accidente rutiere sau a operațiilor planificate. Ca urmare, se creează un dezechilibru între cerere și cantitățile disponibile”, a declarat ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, potrivit unui comunicat remis presei, citat de Agerpres.

Conform sursei citate, Ministerul Sănătății vrea să îmbunătățească modul de donare, astfel încât să încurajeze din ce în ce mai mult donarea voluntară de sânge.

Ministrul Sănătății a cerut marți reprezentanților Institutului Național de Hematologie analizarea posibilității prelungirii programului de lucru la centrele de transfuzii, dar și creșterea numărului de utilizări a celor 5 centre mobile de recoltare achiziționate în anul 2009.

„Autocarele trebuie folosite nu numai în locuri publice. Trebuie să se deplaseze la instituții, firme, pentru a recolta sânge de la persoane voluntare, așa cum se procedează și în alte țări europene. Fiecare autocar va deservi un număr de județe, iar activitatea va fi monitorizată atent în vederea creșterii numărului de donări și reducerii lipsei de sânge”, a adăugat ministrul Sănătății.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button