Apare un nou semn de circulație în București. Acesta vine la pachet cu amenzi de 725 de lei, o lună de permis auto suspendat și o schimbare în Codul Rutier astfel încât toate aceste lucruri să fie legale și intrate în vigoare. În următoarele luni noile semne, de inspirație vieneză, ar urmă să fie vizibile pe mai toate bulevardele mari. La final de articol aveți și un top cu cele mai periculoase interesecții din oraș, ca să vă feriți de ele sau măcar să fiți mai atenți când le traversați.
Toți șoferii care vor circula prin București vor vedea un nou semn de circulație în marile interesecții din Capitală. Este vorba de un marcaj rutier numit Bike Box în străinătate, adică un spațiu destinat priorității la semafor a bicicliștilor pe o distanță de trei metri până la linia acestuia.
Noul semn rutier va fi desenat direct pe asfalt, va avea formă dreptunghiulară și în interior inscripționată o bicicletă. Ce care vor încalcă noua regulă dezvoltată de Direcția Transporturi din cadrul PMB, după ultimele incidente rutiere de oraș, riscă să fie sancționați cu amenzi serioase. Proiectul a fost votat curând și ar trebui să fie implementat într-o lună, două, imediat că se organizează licitația pentru cei care îl vor aplica pe asfalt.
Noile semne vin în sprijinul bicicliștilor, mai ales că în ultima perioadă numărul accidentelor a crescut în București, concomitent cu numărul victimelor. Semnul se numeșe Bike Box (Cutie de bicicletă) și este folosit în alte țări ale Europei.
Noile semne vor fi trasate de Administrația Străzilor în câteva luni. Practic, linia de „STOP” de la semafor se va muta mai în spate. Toți șoferii care nu vor respecta noile prevederi vor fi sancționați drastic.
Proiectul a primit deja aprobarea Comisiei Tehnice Rutiere din Primăria Capitalei lucru care duce și la modifica Codului Rutier.
Cei care nu respectă acest semn de circulație vor primi o amendă de 725 de lei și suspendarea permisului timp de 30 de zile.
Proiectul a fost depus de consilierul general Nicorel Nicorescu, inițiatorul proiectului, care spune că măsura apare deoarece bicicliștii circulă mai mult pe trotuare, asta pentru că nu sunt destule piste sau se tem să meargă cu bicicleta printre mașini.
Totuși, Codul Rutier prevede ca ciclismul să se desfășoare pe carosabil. Mai mult, cei care merg pe șosea nu stau la semafor. Trotinetiștii și bicicliștii spune că plecarea de la semafor este de multe ori periculoasă după ce pot fi loviți de mașinile care pleacă cu viteză ori trebuie să înghită fumul de la vehicule.
Astfel, noul marcaj le oferă bicicliștii dreptul să treacă printre mașini și să se oprească în spațiile destinate lor, chiar în fruntea coloanei, pentru a pleca primii de la semafor în timp ce șoferii din spatele lor vor fi nevoiți să îi aștepte să se deplaseze.
Așadar, ei vor putea pleca primi de la semafor, șoferii din spate fiind nevoiți să îi aștepte. De asemenea, zona pentru biciclete de la semafor va fi delimitată de spaţiul pe care îl ocupa prima maşină care opreşte la culoarea roşie. Marcajul, când o să fie gata, va avea o lungime de trei metri, iar şoferii participanți la trafic nu vor avea voie să îl încalce dacă se află în fața lui.
După cum vă spuneam mai sus, Brigada Rutieră a Capitalei a făcut un top cu cele mai periculoase interesecții din București în funcție de numărul de accidente și de victime: