Apare un nou parc în București! Investiție de peste 30 de milioane de lei pentru o atracție tematică

15 ian. 2021
186 afișări
Apare un nou parc în București! Investiție de peste 30 de milioane de lei pentru o atracție tematică

Vești bune pentru bucureșteni, apare un nou parc în Capitală. Primăria Sectorului 4 anunţă pe SICAP licitaţie pentru amenajarea parcului tematic "România Parc", la o valoare totală estimată de 30.717.471 lei.

Anunțul Primăriei S4 privind proiectul pentru noul parc

„Proiectul de faţă reprezintă o investiţie în modernizarea unui spaţiu degradat în vederea creării unui parc tematic contemporan, atractiv. Se doreşte ca parcul să fie un spaţiu atractiv pentru toate grupele de vârstă, un spaţiu de odihnă atât activă, cât şi pasivă, destinat în acelaşi timp atât educaţiei istorice, geografice, etnologice, cât şi loisirului. De asemenea, un punct important în modul de abordare a lucrărilor de amenajare este menţinerea aspectului de România la scara mică, accesibilă tuturor.

Atingerea beneficiilor anticipate, prin realizarea parcului tematic, propune locuitorilor Sectorului 4 şi vizitatorilor obiectivului o experienţă interactivă, cu bogat conţinut educativ, oferind o imagine in miniatură a României, de la forme de relief, vegetaţie autohtonă, la clădiri, monumente şi obiective reprezentative pentru toate judeţele ţării noastre, constituindu-se atât într-o oază de cultură şi relaxare la nivelul sectorului, cât şi într-un obiectiv turistic”, se explică în anunţ.

Accesul în amplasament se va face din Strada Secerei şi din Parcul Tineretului. Terenul studiat are suprafaţa totală de 26.300 mp, este liber de construcţii şi este împrejmuit parţial, aparţine domeniului public, fiind administrat de Consiliul Local al Sectorului 4, se precizează în anunţ.

„Amplasamentul care se vrea a fi integrat în circuitul de spaţii verzi urbane, actualmente este neutilizat, fiind abandonat şi într-un stadiu avansat de degradare, are un aspect inestetic, de maidan, neavând nicio funcţiune urbană, fiind liber de construcţii sau de alte elemente fizice semnificative, precum şi de vegetaţie decorativă. Situl este acoperit în cea mai mare parte de iarbă, vegetaţie invadantă şi buruieni. Solul existent pe amplasament este compus din mai multe tipuri de pământ, fiind preponderent argilos, dar sunt şi zone cu turbă. Pământul vegetal se întâlneşte rar, calitatea solului este slabă, fiind necesară schimbarea pământului existent cu pământ vegetal de calitate”, menţionează Primăria.

Ce prevăd lucrările pentru parc

Lucrările ce se vor executa au în vedere asigurarea circulaţiei pietonale şi a altor activităţi recreative. Soluţiile tehnice, constructive, funcţional arhitecturale propuse:

– defrişarea complexă a terenului de 26.300 mp;

– tăierea arborilor bolnavi şi cu aspect inestetic, cu îndepărtarea cioatelor;

– conservarea arborilor bătrâni şi valoroşi din punct de vedere peisagistic;

– decopertarea terenului la 30 cm şi nivelarea lui;

– realizarea reliefului ţării în miniatură, prin săpături pentru cursurile de apă importante propuse – „Dunărea”, „Prutul”, „Mureşul”, „Oltul”, „Marea Neagră”; după săparea şanţurilor pentru ape ar urma realizarea dealurilor de aproximativ 2 – 2,5 m înălţime, care vor reprezenta Carpaţii;

– împrejmuirea parcului cu un gard de 1,8 m înălţime, cu două intrări;

– realizarea clădirilor din containere, cu instalaţii şi dotări specifice clădirilor de primire;

– realizarea aleilor de parc pietonale şi a pavajelor pentru zonele de relaxare umbrite;

– execuţia podurilor peste cursurile de apă;

– procurarea şi montarea machetelor clădirilor reprezentative din „România Parc”, 83 de bucăţi, respectiv instalarea trenuleţelor, vaporaşelor şi a maşinuţelor;

– instalarea sistemului de iluminat ambiental şi a sistemului de supraveghere video;

– realizarea locului de joacă tematic cu pardoseală de tartan cauciucat;

– dotarea parcului cu mobilier urban proiectat special, cu motive populare tradiţionale;

– dotarea zonelor de relaxare cu mese, scaune, mese de şah şi table pentru exterior, beanbags etc.;

– plantarea vegetaţiei specifice fiecărei regiuni din ţară;

– instalarea sistemului de irigaţii.

În cadrul evaluării, componenta financiară va reprezenta 80%, iar componenta tehnică 20% – demonstrarea unei metodologii corespunzătoare pentru obţinerea asigurării că lucrările sunt realizate la parametrii calitativi solicitaţi.

Durata contractului este de 32 de luni. Termenul limită pentru primirea ofertelor este 22 februarie.

Cookies